Τελευταία Νέα

Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

Η παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας προβλέπεται να ξεπεράσει την τεραβατώρα έως το 2030

Η παγκόσμια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας προβλέπεται να ξεπεράσει την τεραβατώρα έως το 2030
Αναθεωρούνται διαρκώς ανοδικά οι προοπτικές της αποθήκευσης, όπως αναφέρει το Energy Storage News

Οι σωρευτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας θα υπερβούν το όριο της τεραβατώρας παγκοσμίως πριν από το 2030 (εξαιρούνται τα αντληθέντα υδροηλεκτρικά), με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χωρητικότητας, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που έγιναν από την ερευνητική ομάδα BloombergNEF.

Δύο διαφορετικές αναλύσεις που προέρχνται από το BloombergNEF και την DNV έχουν δημοσιευτεί στο τρέχον διάστημα. Καθεμία προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη καθώς οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν στην ανάγκη της Αποθήκευσης, ώστε να εξασφαλισθεί η ευελιξία στα ενεργειακά δίκτυα.

Πρόβλεψη για διάσπαση του ορίου της τεραβατώρας πριν το τέλος της δεκαετίας του 2020

Αμφότεροι προβλέπουν άνοδο στην ανάπτυξη καθώς οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν την ανάγκη για αποθήκευση προκειμένου να προσθέσει ευελιξία στα δίκτυα του κόσμου.

Επίσης και οι δύο βλέπουν το όριο της τεραβατώρας να παραβιάζεται πολύ πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Συγκεκριμένα στην έκθεση του BloombergNEF για το «2Η 2023 Energy Storage Market Outlook», η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια αθροιστική χωρητικότητα θα φτάσει τις 1.877 GWh με απόδοση 650 GW έως το τέλος του 2030.

Από την πλευρά του το ετήσιο Energy Transition Outlook της DNV προβλέπει ότι η αποθήκευση 1 μπαταρίας ιόντων λιθίου θα αντιστοιχεί σε 1,6 το GWh  2030.

Στην έκθεση για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο), προέβλεψε 508 GW/1.432 GWh σωρευτικής εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το τέλος του 2030.

Πριν από ένα χρόνο, τα νούμερα ήταν 411 GW και 1194 GWh, αντιπροσωπεύοντας τεράστια άλματα από τα 27 GW /56 GWh αθροιστικών εγκαταστάσεων που καταγράφηκαν στο τέλος του 2021.


Το κόστος της τεχνολογίας συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών λιθίου θα μειωθεί έως το 2050


Η DNV αναφέρει ότι το 2050 η Li - on μπαταρία θα χτυπήσει 22 TWh
και η πλειονότητα αυτών θα συνδυάζεται με ηλιακά φωτοβολταϊκά, με ένα μκρότερο ποσοστό standalone και ένα πολύ μικρότερο μέρος  να αποτελείται από Long Duration Energy Storage τεχνολογίας προσθέτοντας 1,4 TWh στην περίοδο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη DNV, η κληρονομιά τεχνολογίας LDES, αντλούμενη αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας (PHES) είναι πιθανό να δει λίγες νέες εγκαταστάσεις, παραμένοντας περίπου στις 3TWh που είναι σήμερα.

Η DNV θεωρεί ότι το ιόν λιθίου βρίσκεται στο «χείλος της καινοτομίας». Παρά τις πρόσφατες ανοδικές πιέσεις κόστους από τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, προβλέπει ότι το κόστος της τεχνολογίας συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών λιθίου (BESS) θα πέσει κάτω από 200 $/kWh έως το 2030 και μέχρι 130 $/kWh έως το 2050.


Οι προβλέψεις της χωρητικότητας αποθήκευσης στις παγκόσμιες αγορές

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ.JPG
 

Το πλεονέκτημα των LDES και VRFB έναντι της Li-ion

Η DNV θεωρεί επίσης ότι οι τεχνολογίες LDES και ειδικότερα οι μπαταρίες ροής οξειδοαναγωγής βαναδίου (VRFB) «εμφανίζονται ελπιδοφόρες για εφαρμογές 8 έως 24 ωρών» με πιθανά πλεονεκτήματα κόστους σε σχέση με την Li-ion.

Παρόλα αυτά τα μοντέλα εσόδων που εκτιμούν τις εφαρμογές μεγαλύτερης διάρκειας απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ενώ άλλες νεότερες τεχνολογίες ενδέχεται να πρέπει να βασίζονται στην υποστήριξη πολιτικής και σε επιτυχείς προσπάθειες μείωσης του κόστους.


Σε ποιες περιοχές φαίνεται η μεταφορά της ανάγκης αποθήκευσης

Ωστόσο, η DNV σημείωσε ότι καθώς η χωρητικότητα αποθήκευσης υπερβαίνει το 0,5% των συνολικών πηγών ενέργειας που συνδέονται με το δίκτυο, η ανάγκη αποθήκευσης μετατοπίζεται από εφαρμογές υψηλής ισχύος (όπως ρύθμιση συχνότητας και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες) σε εφαρμογές υψηλής ενέργειας που απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.

Αυτό είναι εμφανές σε πολλές από τις κορυφαίες περιφερειακές αγορές αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, όπως η αγορά ERCOT της Καλιφόρνιας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Τέξας, όπου οι μέσες διάρκειες κυμαίνονται από 2 έως 4 ώρες σήμερα έναντι ίσως μιας ώρας ή λιγότερο πριν από δύο χρόνια.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ_-_ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ_1.jpg


Εκτίμηση για ανάπτυξη 34%  

Σχετικά με το θέμα του LDES, η Helen Kou (αναλύτρια του BloombergNEF), είπε ότι η υπόθεση για αυτό «παραμένει ασαφής παρά τον καταιγισμό νέων ανακοινώσεων έργων στις ΗΠΑ και την Κίνα».

Η νέα έκθεσή του διαπίστωσε ότι μέχρι το τέλος του 2023, οι αθροιστικές εγκαταστάσεις LDES ανέρχονται σε 1,4 GW/8,2 GWh.

Η νέα έκθεση του BloombergNEF εξέτασε λεπτομερέστερα τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς από τις προοπτικές της DNV, με την τελευταία να εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στις αναμενόμενες τάσεις μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι συνολικές αναπτύξεις αποθήκευσης ενέργειας φέτος θα είναι 34% υψηλότερες σε σχέση με το 2022, με τη βιομηχανία να βρίσκεται σε καλό δρόμο για συνολικές αναπτύξεις 42 GW/99 GWh το 2023. Αυτό θα ακολουθηθεί από αθροιστικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) περίπου 27 % έως το 2030, αυξημένο από το 23% CAGR που προέβλεπε μόλις τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει ότι από το τέλος αυτής της δεκαετίας, είναι πιθανές 110 GW/372 GWh ετήσιων εγκαταστάσεων.

Το BloombergNEF (όπως και η DNV), παρατήρησε ότι οι διάρκειες αυξάνονται καθώς η χωρητικότητα και άλλες εφαρμογές αποθήκευσης που βασίζονται στην ενέργεια, αποτελούν το κύριο επίκεντρο.

 

Χώρες αναζήτησης της αποθήκευσης ως χωρητικότητα

Η Helen Kou έγραψε στο blog της εταιρείας ότι «η αποθήκευση αναζητείται ως χωρητικότητα (μεταξύ άλλων μέσω αγορών χωρητικότητας) σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Ιαπωνία, η Πολωνία, η Χιλή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και περιφερειακές αγορές των ΗΠΑ στα νοτιοδυτικά και τη Νέα Υόρκη».

Όσον αφορά τις περιφέρειες, το BloombergNEF είδε την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να κυριαρχεί και προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 47% όλων των νέων προσθηκών το 2030.

Η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA) θα αντιπροσωπεύει το 24% μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ η Αμερική θα είναι η μικρότερη από τις τρεις μεγάλες περιοχές με μερίδιο 18%.

Το μεγάλο μερίδιο της περιοχής APAC θα οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής της Κίνας και τους στόχους αποθήκευσης ενέργειας, που ώθησαν το BloombergNEF να αυξήσει την πρόβλεψή του για το 2030 για αναπτύξεις στη χώρα κατά 86% σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης