Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

Υπεράκτια αιολικά

Αριστοφάνης Στεφάτος

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΕΥΕΠ

Ζωηρό το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για την α΄φάση στα Υπεράκτια Αιολικά

Ζωηρό το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για την α΄φάση στα Υπεράκτια Αιολικά
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο υποψήφιοι επενδυτές όχι μόνο θα δείξουν ενδιαφέρον αλλά θα κινηθούν με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις

* Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτο στο World Energy News 

Σε επικοινωνία με υποψήφιους Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές βρίσκεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη συμμετοχή τους στην πρώτη φάση έκδοσης αδειών για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο World Energy News ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, δέσμευση της εταιρείας είναι να διευκολύνει την είσοδο των ενδιαφερομένων επενδυτών στη νέα αυτή δραστηριότητα που θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων της χώρας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία του ότι και οι υποψήφιοι επενδυτές όχι μόνο θα δείξουν ενδιαφέρον αλλά θα κινηθούν με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις.       

Ερώτηση: Η ΕΔΕΥΕΠ υπό την ηγεσία σας έχει αναλάβει να προωθήσει ένα εξαιρετικά περίπλοκο αλλά και μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, έργο: Τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η μέχρι σήμερα εμπειρία, σας κάνει να είστε αισιόδοξος ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων σε μια θάλασσα όπως το Αιγαίο;

Απάντηση: Στόχος της σημερινής διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ είναι η αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας, και η μετάβαση προς ένα ισχυρό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.

Διαθέτουμε ένα ανταγωνιστικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό, ανάμεσα στα πιο ελκυστικά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, που χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ανέμους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό κατά τους θερινούς μήνες όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ενέργεια. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες για το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μας φαίνεται να διαθέτει το δεύτερο καλύτερο σε επίπεδο έντασης ανέμου, υπεράκτιο αιολικό δυναμικό μετά τον κόλπο του Λέοντα στη Γαλλία, αλλά η μικρή μεταβλητότητα του μέσα στο έτος, το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επενδυτές σε σύγκριση με άλλες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου.

Τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, προσδίδουν μια μοναδική ευκαιρία ώστε ο τομέας των υπεράκτιων αιολικών να παίξει καίριο ρόλο τόσο στην επίτευξη των στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας όσο και στην εξαγωγή πράσινης ενέργειας. Από την πλευρά μας, έχουμε προβεί σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε έναν ανεξάντλητο ενεργειακό πόρο, τον άνεμο που πνέει στις θάλασσές μας, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση.

Ερώτηση: Ανησυχείτε για τις οικονομικές, κοινωνικές και ίσως εθνικές περιπλοκές; Πως θα διασφαλίσετε ότι δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή και ναυάγιο την προσπάθεια;

Απάντηση: Κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Εθνικού Προγράμματος και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διεξήχθησαν κύκλοι συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υποβληθεί ένα όσο το δυνατό άρτιο σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγάλη πρόκληση. Η παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική προσιτότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μελέτης που αναλύει τον ευρύτερο αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία από την ανάπτυξη ΥΑΠ στην Ελλάδα.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ως οργανισμός διαθέτουμε σημαντική τεχνογνωσία αναφορικά με τις υπεράκτιες δραστηριότητες και συμβάσεις παραχώρησης. Με βάση την εμπειρία μας είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε ότι η έρευνα για υπεράκτια αιολικά πάρκα θα διεξαχθεί με έμφαση στην ασφάλεια του περιβάλλοντος σε εθνικό επίπεδο, και θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας.

Ερώτηση: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης; Πότε σχεδιάζετε να το θέσετε σε δημόσια διαβούλευση;

Απάντηση: Το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ πολύ σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι κατά την κατάρτιση του, έχουμε λάβει υπόψη όλα εκείνα τα κριτήρια που απαιτούνται προκειμένου να παρουσιαστούν οι βέλτιστες λύσεις και επιλογές. Για τον ορθότερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό προκειμένου να εντοπιστούν και να προταθούν επιλέξιμες περιοχές για την οργανωμένη ανάπτυξη έργων ΥΑΠ στην Ελλάδα, έχουν ληφθεί υπόψη 20 κριτήρια αποκλεισμού με βάση τους περιορισμούς που τέθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας, τεχνικο-οικονομικά κριτήρια και συγκεκριμένες απαιτήσεις και κανόνες του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Η μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος προς ένα σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας και η πρόσβαση στην ενέργεια αποτελούσε και θα αποτελεί βασικό μοχλό κοινωνικής προόδου και οικονομικής ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, το εθνικό όφελος.

Ερώτηση: Πόσες περιοχές θα χωροθετηθούν για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων; Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δυο «κύματα» χωροθέτησης. Πως το σχολιάζετε;

Απάντηση: Στο υπό εξέταση σχέδιο Εθνικού Προγράμματος που έχει καταρτιστεί από την ΕΔΕΥΕΠ, έχουμε προσδιορίσει τις κατ’ αρχήν καταλληλότερες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως το αιολικό δυναμικό, το βάθος πυθμένα, η εγγύτητα σε σημεία σύνδεσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), τα πεδία βολής/ασκήσεων, περιοχές αποφυγής για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς και κριτήρια και κανόνες που περιγράφονται στο ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Για την οριστικοποίηση των επιλέξιμων περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης ΥΑΠ, θα πρέπει να περιμένουμε την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ερώτηση 5: Πότε θα γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την εκχώρηση περιοχών σε υποψήφιους επενδυτές; Και ποιος είναι ο χρονικός στόχος για τη λειτουργία του πρώτου θαλάσσιου αιολικού; 

Απάντηση: Από την πλευρά της πολιτείας, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης του τομέα των υπεράκτιων αιολικών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ για το 2030.

Αρμοδιότητα της ΕΔΕΥΕΠ είναι η διεξαγωγή των διαγωνισμών για την εκχώρηση αδειών έρευνας σε υποψήφιους επενδυτές, ενώ για τον διαγωνισμό εκχώρησης των περιοχών υπεύθυνη είναι η ΡΑΑΕΥ. Θα είμαστε όμως σε θέση να παρέχουμε αξιόπιστες εκτιμήσεις για το επενδυτικό ενδιαφέρον και ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν εγκριθεί και δημοσιοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Ήδη όμως έχουμε ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με εγχώριους και ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πρόοδο που καταγράφουμε στην ανάπτυξη του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και που αναμένουμε να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση έκδοσης Αδειών Έρευνας για την ανάπτυξη ΥΑΠ.

Δέσμευσή μας αποτελεί να διευκολύνουμε την είσοδο ενδιαφερόμενων επενδυτών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και οι υποψήφιοι επενδυτές όχι μόνο θα δείξουν ενδιαφέρον αλλά θα κινηθούν και εκείνοι με ταχύτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες επενδύσεις.

Ωστόσο πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση και να εγκριθεί το συντομότερο το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που οριοθετεί τις επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και τις προτεραιοποιεί για ωρίμανση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Ερώτηση: Πόσο κοντά είμαστε στην υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού έργου στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης; Θα είναι το μόνο ή θα υπάρξουν και άλλα πιλοτικά έργα;  

Απάντηση: Το πιλοτικό έργο στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης κινείται ανεξάρτητα από τις διαδικασίες που αφορούν τα υπόλοιπα έργα ΥΑΠ προκειμένου να επισπευσθεί η υλοποίησή τους. Πριν την έκδοση των σχετικών Αδειών Έρευνας ΥΑΠ, θα προηγηθεί η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (ΣΜΠΕ) έτσι ώστε να εκτιμηθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις των πιλοτικών έργων στο περιβάλλον και να προταθούν κατάλληλα μέτρα/κατευθύνσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών. Στο πλαίσιο αυτής της ΣΜΠΕ, θα διενεργηθεί και Στρατηγικός Έλεγχος Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων (ΔΕΕ) με προτάσεις μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για άλλα πιλοτικά έργα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 174, παρ. 1 του ν. 4964/2022, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μόνο η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης