Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

Υπεράκτια αιολικά

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Seagreen τροφοδοτεί 1,6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Seagreen τροφοδοτεί 1,6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως

Μπορεί να τροφοδοτεί σχεδόν 1,6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως

Οι 114 ανεμογεννήτριες Vestas V164-10,0 MW στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Seagreen στη Σκωτία είναι πλήρως λειτουργικές και παράγουν καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια στο ηλεκτρικό δίκτυο της Βρετανίας, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του έργου (SSE Renewables και TotalEnergies).

Tο Seagreen είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο αιολικό πάρκο της Σκωτίας. Βρίσκεται 27 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή Angus στο Firth of Forth της Βόρειας Θάλασσας και έχει εγκατασταθεί 58,7 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το λειτουργεί από μια αποκλειστική βάση χερσαίων επιχειρήσεων και συντήρησης στο λιμάνι Montrose.

Το έργο Seagreen άνοιξε νέα όρια μέσω της χρήσης της καινοτόμου τεχνολογίας αναρρόφησης που επέτρεψε στην ομάδα του έργου να σημειώσει νέα ρεκόρ μέσω της εγκατάστασης των βαθύτερων θεμελίων σταθερού πυθμένα στον κόσμο .

«Αυτό καθιστά τη Seagreen πρωτοπόρο για μελλοντικές εξελίξεις σε βαθύτερα νερά, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Stephen Wheeler (Διευθύνων Σύμβουλος της SSE Renewables).

Ο πρώτος στρόβιλος Vestas 10 MW εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με την πρώτη ισχύ να επιτυγχάνεται τον Αύγουστο του 2022 πριν από την εγκατάσταση του τελικού στροβίλου στην τοποθεσία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Η Seagreen έλαβε για πρώτη φορά αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης για την τοποθεσία Firth of Forth Zone από την Crown Estate Scotland το 2010. Το έργο εγκρίθηκε για ανάπτυξη από τους υπουργούς της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2014 πριν από την κατασκευή που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν από την PwC, η παράδοση του έργου υποστηρίζει μια οικονομική ώθηση κατά 1 δισεκατομμύριο GBP στη σκωτσέζικη οικονομία κατά την κατασκευή, υποστηρίζοντας περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στη Σκωτία.


Έργο ορόσημο

«Αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη Seagreen είναι επίσης σημαντικό για τη Σκωτία, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός συστήματος καθαρής μηδενικής ενέργειας που παρέχει προσιτή, ασφαλή και καθαρή ενέργεια. Είμαστε αποφασισμένοι να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική ευκαιρία που παρουσιάζει το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Σκωτίας, αναπτύσσοντας τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενσωματώνοντας την καινοτομία, ενισχύοντας τις δεξιότητες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ωφελώντας ανθρώπους και κοινότητες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Humza Yousaf.

Τώρα ολοκληρώθηκε, η ισχύς από τους 114 στρόβιλους της Seagreen εξάγεται από την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας μέσω τριών υποθαλάσσιων καλωδίων στην ξηρά στο Carnoustie και στη συνέχεια μέσω 19 χιλιομέτρων υπόγειας καλωδίωσης σε έναν νέο χερσαίο υποσταθμό στο Tealing κοντά στο Dundee, πριν διανεμηθεί σε σπίτια και επιχειρήσεις μέσω του δικτύου τροφοδοσίας GB.

Το έργο των 1.075 MW έχει την ικανότητα να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να τροφοδοτεί σχεδόν 1,6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως, που ισοδυναμεί με τα 2/3 όλων των κατοικιών της Σκωτίας, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του.

«Αυτό το έργο 1GW είναι ένα νέο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για την οικοδόμηση ενός παγκοσμίου επιπέδου, ανταγωνιστικού κόστους χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παροχή καθαρής, αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας στους πελάτες μας. Θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη του στόχου κερδοφορίας του Integrated Power 12% και του στόχου μας να φτάσουμε σε περισσότερες από 100 TWh παραγωγής ενέργειας έως το 2030», δήλωσε ο Patrick Pouyanné (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies).

Η SSE Renewables ηγήθηκε της ανάπτυξης και κατασκευής του έργου Seagreen, με την υποστήριξη της TotalEnergies.

Στο μέλλον, η SSE Renewables θα λειτουργεί το υπεράκτιο αιολικό πάρκο με την υποστήριξη της TotalEnergies.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης