Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαμορφώνει το βιώσιμο αύριο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς

Η σύνθετη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που διακρίνεται, σε μεγάλο βαθμό, από επάλληλες κρίσεις και έντονη αστάθεια. Στη χώρα μας, έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι με βάση τις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο να ευθυγραμμίσουν την επιχειρηματικότητα με την αειφόρο ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Εντός αυτού του πλαισίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει θέσει την ενεργειακή μετάβαση ως κύρια στρατηγική προτεραιότητα και, με αυτή την προοπτική, η Διοίκηση έχει εκπονήσει και εφαρμόζει συνεπώς έναν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχεδιασμό. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΠΑ Εμπορίας, διαχρονικά συνώνυμο της προμήθειας του φυσικού αερίου, που ηγείται του κλάδου ενέργειας προχώρησε την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των πελατών και, ταυτόχρονα, την ανάπτυξη της διεθνούς δραστηριότητάς της, ενισχύοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας και παρέχοντας ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά φιλικές ενεργειακές λύσεις που ενισχύουν την ισχυρή αναπτυξιακή της δυναμική.

Με αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύεται εμφατικά η κρισιμότητα του ρόλου του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα, με κύριες προτεραιότητες τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας και την αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης, παραμένοντας προσηλωμένοι στον στόχο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή Νοτιοανατολικής Ευρώπης στόχος για τον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας, συνεπής στον ρόλο της ως θεματοφύλακας της ενεργειακής επάρκειας, εργάζεται με συνέπεια. Για να επιτευχθεί αυτό, αξιοποιούνται τεχνολογίες αιχμής όπως το small scale LNG και το CNG, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διάδοση της χρήσης φυσικού αερίου. Αντιστοίχως, μέσω του διαρκώς αναπτυσσόμενου δικτύου πρατηρίων Fisikon, προάγεται η αεριοκίνηση και, ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στη δημιουργία μιας βιώσιμης και αποδοτικής εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική ναυτιλία.

Την ίδια στιγμή προχωρά με συνέπεια το στρατηγικό επιχειρηματικό της πλάνο που περιλαμβάνει επενδύσεις σε έργα υποδομών και αναπτυξιακά προγράμματα, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, έργα που θα αποτελέσουν τη βάση για την επόμενη μέρα του ενεργειακού κλάδου καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά και θα αυξήσουν τη δυνατότητα τροφοδοσίας και αποθήκευσης τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής, ενώ έχουν σχεδιαστεί με προδιαγραφές που τα καθιστούν συμβατά και με εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Με την Αλεξανδρούπολη να αναδεικνύεται σε ενεργειακό hub, οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ & Damco Energy συμπράττουν για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο με εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, που ισοδυναμεί με την ισχύ 3 ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, διασφαλίζοντάς την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με λελογισμένο κόστος, ενώ και αυτή δύναται να χρησιμοποιήσει μελλοντικά πράσινα καύσιμα. Με τον ίδιο γνώμονα, εγκαινιάστηκε και η δυνατότητα οδικής μεταφοράς LNG από τη Ρεβυθούσα προς περιοχές που δεν διαθέτουν κατάλληλες υποδομές όπως η Βόρεια Μακεδονία.

Αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποτελεί και η ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου που σήμερα ξεπερνά τα 700MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW. Επίσης, έχει ήδη κάνει την αρχή για την αξιοποίηση του υδρογόνου και του βιομεθανίου ως καύσιμα, συμμετέχοντας και αναπτύσσοντας καινοτόμα, πιλοτικά προγράμματα που υπηρετούν την εθνική ενεργειακή στρατηγική, όπως στον τομέα παραγωγής και χρήσης του βιομεθανίου στο εθνικό σύστημα μεταφορών, ενώ έκανε και την πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου, στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, οδηγώντας ενεργά τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, έχει από νωρίς εντάξει τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στον στρατηγικό της σχεδιασμό και, κατ’ επέκταση, στο modus operandi υιοθετώντας τα κριτήρια ESG ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής της λειτουργίας, προτάσσοντας ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Θεμελιώδης επιδίωξη αυτής της απόφασης είναι η διαρκής βελτίωση του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού της αποτυπώματος.

Σήμερα, ισχυρότερη από ποτέ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να υπηρετεί με συνέπεια τον ρυθμιστικό της ρόλο στην εγχώρια αγορά ενέργειας θέτοντας, παράλληλα, τις βάσεις  για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα μας, διασφαλίζοντας τα μελλοντικά της βήματα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και υγιούς επιχειρηματικότητας.

*Γράφει ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης