Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

ΔΕΗ: «Τρέχει» ο πράσινος μετασχηματισμός - Ο δρόμος για τον στόχο των 5 GW

ΔΕΗ: «Τρέχει» ο πράσινος μετασχηματισμός - Ο δρόμος για τον στόχο των 5 GW

Με την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ ισχύος 1 GW τα οποία θα λειτουργήσουν εντός της διετίας 2024-2025 η ΔΕΗ προχωρεί δυναμικά στον πράσινο μετασχηματισμό της, ενώ στοχεύει το 2026 να διαθέτει 5 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης

Ο όμιλος ΔΕΗ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα ενεργειακή μετάβαση. Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εκπονεί και η υλοποίηση σημαντικών νέων επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ βρίσκονται στον πυρήνα του μετασχηματισμού της σε μία βιώσιμη εταιρεία καθαρής ενέργειας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η εταιρεία που αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, φιλοδοξεί να καταστεί σύντομα η εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Αποτελεί την μοναδική Ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται ενεργά σε όλες τις μορφές Ανανεώσιμης Ενέργειας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιοποίηση των ανεξάντλητων φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας και θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιχείρηση διαθέτει ήδη σε λειτουργία περίπου 700 MW έργων ΑΠΕ και επιπλέον, διαθέτει εξασφαλισμένη αδειοδότηση για έργα άνω των 4 GW. Στόχος το 2026 να διαθέτει 5 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΔΕΗ, στα 700 MW που λειτουργούν, θα προστεθούν έως το τέλος του έτους, άλλα τέσσερα έργα που κατασκευάζονται, ανεβάζοντας το ενεργό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε τουλάχιστον 800 MW. Θα ακολουθήσει έως τα τέλη του 2024 και το 2025 η ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα (210 MW και 550 MW αντίστοιχα) καθώς και η προετοιμασία για την προκήρυξη διαγωνισμού που θα αφορά κατασκευή φωτοβολταϊκού έργου 280 MW επίσης στο Αμύνταιο το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την γερμανική RWE.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες χτίζει πάνω σε στιβαρές βάσεις με πλήρως ώριμες τεχνολογίες (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά, Υδροηλεκτρικά) ενώ τo «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει, επίσης, και έργα αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες).

Η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες συντελείται τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω στρατηγικών συνεργασιών και εξαγορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φωτοβολταϊκό έργο-σταθμός 550MW που κατασκευάζεται στα πρώην λιγνιτωρυχεία στην Πτολεμαΐδα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των συνολικών επενδύσεων το α’ τρίμηνο του 2023 (195,5 εκατ. ευρώ έναντι 102 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022) οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε ΑΠΕ (+202,8%).

Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε μία βιώσιμη, καθαρή, εταιρεία ενέργειας, και μέσω της διεκδίκησης πρωταγωνιστικού ρόλου στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανές συνεργασίες ή και εξαγορές σταθμών ΑΠΕ στα Βαλκάνια, ενώ με την επικείμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ, της ENEL Ρουμανίας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη γειτονική χώρα, θα ανέλθει περίπου στα 1 GW, συμπεριλαμβανομένων και εξαγορών αναδεικνύοντας την σε περιφερειακό «παίκτη» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόσφατα εξάλλου εξαγόρασε αιολικό πάρκο 84 MW στη Ρουμανία σε προνομιακή θέση όσον αφορά τα ανεμολογικά δεδομένα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης