Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

RMI: Ποιοί είναι οι 10 μύθοι για την ενεργειακή μετάβαση

RMI: Ποιοί είναι οι 10 μύθοι για την ενεργειακή μετάβαση
Των Kingsmill Bond και Sam Butler-Sloss, από το Rocky Mountain Institute

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται εκθετικά, σύμφωνα με το RMI. Η αλλαγή είναι μεταμορφωτική, αλλά και ευρέως υπομετρημένη. Τα τελευταία ευρήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας - σχετικά με την άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου - προσθέτουν επείγουσα ανάγκη σε αυτή τη μετάβαση.

Υπάρχουν τόσες αμφισβητήσεις σχετικά με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια όσο και τρόποι για να επιταχυνθεί. Οι δικαιολογίες που διαδίδονται από επικριτές, απαισιόδοξους και εταιρείες που προσπαθούν να προστατεύσουν τις ρυπογόνες επιχειρήσεις τους αφθονούν: «Ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια καταλαμβάνουν πάρα πολύ γη. Δεν έχουμε αρκετά κρίσιμα ορυκτά. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα είναι πολύ ακριβή». Η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει.

Σύμφωνα με έρευνα της RMI η παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα συμβαίνει με εκθετικό ρυθμό.

Τα καλά νέα είναι ότι μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ενισχύει αυτό το σημείο, θέτοντας τέλος σε πολλούς μύθους που διαδίδονται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Κοιτάζοντας το μέλλον, θα πρέπει να υποθέσουμε τη συνεχή εκθετική ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών, όχι τη συνηθισμένη στασιμότητα των επιχειρήσεων, όταν διαμορφώνουμε προοπτικές για το μέλλον της ενέργειας.

Η πραγματικότητα

Ο τελευταίος οδικός χάρτης καθαρού μηδενός της IEA διαπιστώνει ότι η συνέχεια των τρεχουσών τάσεων ανάπτυξης θα έβλεπε τα ηλεκτρικά οχήματα να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των πωλήσεων αυτοκινήτων έως το 2030 και η ηλιακή και η αιολική ενέργεια να αποτελούν το 40% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ παρόμοια με την έρευνα που μόλις δημοσίευσε η RMI.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΙΑ καταρρίπτει 10 μύθους που παραπλανούν την κοινωνία σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση.

1.Η ενεργειακή μετάβαση είναι φθηνότερη από το "business as usual".


Η συμβατική σκέψη υποστηρίζει ότι το κόστος κεφαλαίου της ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ υψηλό. Αλλά πρέπει επίσης να εξετασθεί και το κόστος του καυσίμου — τα ορυκτά καύσιμα είναι ακριβά και οι ανανεώσιμες πηγές είναι δωρεάν. Η ΙΕΑ εξέτασε τόσο το κόστος κεφαλαίου όσο και το λειτουργικό κόστος και σημείωσε ότι όταν συνδυασθούν, η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από το συνηθισμένο σενάριο του IEA.
Έτσι, ενώ το κόστος κεφαλαίου είναι υψηλότερο, η συνεχιζόμενη εξοικονόμηση πόρων από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων υπερκαλύπτει αυτό. Εν ολίγοις, η διάσωση του πλανήτη είναι φθηνότερη από την καταστροφή του. Και το καθαρό μηδενικό σενάριο θα σημαίνει χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές.

2. Χτίζουμε αρκετά πλέγματα.


Η συμβατική σκέψη εξετάζει την αντίθεση στην κατασκευή νέων πλεγμάτων, αλλά δεν υπολογίζει τις επιτυχίες, εκείνες τις περιοχές όπου χτίζεται το πλέγμα. Η ΙΕΑ ρίχνει μια απαθή ματιά στα σύνολα. Υπολογίζουν ότι πρέπει να κατασκευάζουμε 1,25 εκατομμύρια μίλια δικτύων κάθε χρόνο έναντι του μέσου όρου των τελευταίων 5 ετών των 1,2 εκατομμυρίων μιλίων το χρόνο που κατασκευάζαμε στην πραγματικότητα. Παρά την αντίθεση για αλλαγή, στην πραγματικότητα χτίζουμε το 95% του ποσού που απαιτείται. Αυτό το τελικό 5% δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σίγουρα εφικτό.

3. Η αφαίρεση του άνθρακα δεν αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια.


Η ΙΕΑ σημειώνει ότι είναι πολύ φθηνότερο να μην ρίξουμε τις εκπομπές στον αέρα αρχικά παρά να προσπαθήσουμε να τις απομακρύνουμε αργότερα. Η καθυστερημένη δράση που θα επιτρέψει περισσότερες εκπομπές θα κοστίσει 1.300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την απομάκρυνση της περίσσειας άνθρακα από τον αέρα στο δεύτερο μισό του αιώνα. Αυτό είναι 50% περισσότερο από ό,τι επενδύουμε σήμερα σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

4. Έχουμε την τεχνολογία.


Το 2021, ο IEA υπολόγισε ότι είχαμε μόνο το 50% της τεχνολογίας που απαιτούνταν το 2050 για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν. Το 2023 αυτό αυξήθηκε στο 65% ως αποτέλεσμα της καινοτομίας σε διάφορους τομείς, από τις μπαταρίες έως τον πράσινο χάλυβα. Όπως συμβαίνει συχνά, η αναγκαιότητα αποδεικνύεται η μητέρα της εφεύρεσης και είναι εύλογο να αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε γρήγορα το φάσμα των τεχνολογικών λύσεων τα επόμενα χρόνια.

5.Έχουμε αρκετή γη.


Ακόμα και με τον πιο απαισιόδοξο τρόπο για τον υπολογισμό των απαιτήσεων γης για ηλιακή και αιολική ενέργεια, θα απαιτείτο το πολύ 2,5% της διαθέσιμης γης. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώθηκε από πολλούς άλλους, αυτός ο αριθμός υπερεκτιμά σε μεγάλο βαθμό τη χρήση γης μετρώντας το διάστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών, παρόλο που αυτός ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες. Ωστόσο, ακόμη και τότε είναι σαφές ότι η διαθεσιμότητα γης δεν αποτελεί αδιάλυτο εμπόδιο για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6. Τα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία έρχονται.


Ακόμα κι αν σταματήσουμε να κατασκευάζουμε υποδομές ορυκτών καυσίμων σήμερα, δεν θα χρειαστούν πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων και βιομηχανικοί πόροι και ορισμένα υπάρχουσα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να λανθάνουν. Ήδη, 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή υποδομών ορυκτών καυσίμων πάνω από τις απαιτήσεις του καθαρού μηδενός.

7. Η αλυσίδα εφοδιασμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσεται.


Ήδη κατασκευάζονται εργοστάσια για να παράγουν κάθε χρόνο πάνω από 1.000 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ενέργειας και 10.000 γιγαβατώρες (GWh) μπαταριών έως το 2030, τα βασικά δομικά στοιχεία της οικονομίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό καθοδηγείται από το κυνήγι του βιομηχανικού πλεονεκτήματος στις βιομηχανίες του μέλλοντος, επειδή οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν αυτό για να κερδίσουν.

8. Περισσότερες δουλειές.


Από τα 65 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται στον ενεργειακό τομέα, τα μισά ήδη εργάζονται στην καθαρή ενέργεια. Η επέκταση των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάνονται στα συστήματα ορυκτών καυσίμων. Ο IEA υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 30 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία καθαρής ενέργειας έναντι 13 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που θα χαθούν στα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, οι θέσεις εργασίας θα πάνε σε όσους αδράξουν τις ευκαιρίες της εποχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

9. Λιγότεροι πόροι για μια οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Υπολογίζουν ότι το συνολικό ποσό των πόρων που απαιτούνται για μια οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι δύο τρίτα μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για τη λειτουργία της τρέχουσας οικονομίας ορυκτών καυσίμων. Ο λόγος είναι ότι τα ηλεκτρόνια και η υποδομή που απαιτείται για τη μετακίνησή τους είναι πολύ λιγότερα από τα 15 δισεκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο.

10. Οι ανανεώσιμες πηγές επιτρέπουν τη δικαιοσύνη.


Οι ανανεώσιμες τεχνολογίες, όπως τα μίνι δίκτυα και οι εστίες μαγειρέματος, αποτελούν τη βάση λύσεων για να διασφαλισθεί ότι έως το 2030 θα υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στα 775 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν την έχουν και καθαρό μαγείρεμα στα 2.400 εκατομμύρια που δεν έχουν. Συμβάλλουν στη μείωση των πρόωρων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η ενημέρωση της ΙΕΑ για το 2023 στον χάρτη πορείας Net Zero αγκαλιάζει με ενθουσιασμό την προοπτική ενός καθαρού μηδενικού μέλλοντος, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα όλο και πιο αξιόπιστο σενάριο σε έναν κόσμο που θερμαίνεται με θεαματική εκθετική ανάπτυξη και μείωση του κόστους στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η έρευνα της RMI επισημαίνει την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης, ειδικά στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, των μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης