Commodities

Xαλκός: Tα χαμηλά αποθέματα θα εκτινάξουν την τιμή στα 20.000 δολ. λένε οι αναλύτες

Xαλκός: Tα χαμηλά αποθέματα θα εκτινάξουν την τιμή στα 20.000 δολ. λένε οι αναλύτες

 Ο χαλκός είναι «το νέο πετρέλαιο» υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς

Σε σημείωμα την Τρίτη, Michael Widmer της Bank of America τόνισε ότι τα αποθέματα που μετρήθηκαν σε τόνους είναι τώρα σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από 15 χρόνια.

Δεδομένου του θεμελιώδους περιβάλλοντος και των εξαντλημένων αποθεμάτων, ο Widmer είπε ότι ο χαλκός μπορεί να αυξηθεί στα 13.000 $ / τόνο τα επόμενα χρόνια αφού πρόσφατα σημείωσε 10.000 $ για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Ο David Neuhauser, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού hedge fund Livermore Partners, δήλωσε στο CNBC ότι ο χαλκός είναι «το νέο πετρέλαιο».

Ο κόσμος κινδυνεύει να «εξαντληθεί ο χαλκός» εν μέσω της διεύρυνσης των ελλειμμάτων προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με την Bank of America, και οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 20.000 $ ανά μετρικό τόνο έως το 2025.
Σε σημείωμα την Τρίτη, ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Bank of America Michael Widmer τόνισε ότι τα αποθέματα που μετρήθηκαν σε τόνους είναι τώρα σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από 15 χρόνια, υποδηλώνοντας ότι τα αποθέματα καλύπτουν σήμερα πάνω από τρεις εβδομάδες ζήτησης.
Αυτό έρχεται καθώς η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να ανοίγει και να επαναλειτουργεί. «Προβλέπουμε ελλείμματα στην αγορά χαλκού και περαιτέρω μειώσεις αποθεμάτων, φέτος και επόμενο», δήλωσε ο Widmer. "Με τα αποθέματα (London Metal Exchange) που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου το spread μπορεί να κινηθεί βίαια, υπάρχει κίνδυνος backwardation, λόγω ενός ράλι σε κοντινές τιμές, που μπορεί να αυξηθεί." Το backwardation είναι όταν ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο διαπραγματεύεται σε υψηλότερη τιμή από την αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης για αυτό το περιουσιακό στοιχείο.
Ο Widmer τόνισε επίσης ότι η αύξηση της μεταβλητότητας που προέκυψε από την πτώση των αποθεμάτων δεν ήταν χωρίς προηγούμενο, καθώς οι ελλείψεις νικελίου στις αποθήκες LME το 2006/7 οδήγησαν τις τιμές νικελίου πάνω από 300% υψηλότερες.

Λαμβάνοντας υπόψη το θεμελιώδες περιβάλλον και τα εξαντλημένα αποθέματα, ο Widmer εκτιμά ότι ο χαλκός μπορεί να αυξηθεί στα 13.000 $ / τόνο τα επόμενα χρόνια αφού έφθασε τα 10.000 $ την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.
Οι τιμές του χαλκού ήταν κάτω από 4,54 $ ανά λίβρα από τις 5:30 π.μ. ώρα Λονδίνου την Πέμπτη, αύξηση 30%.
Μετά τα ελλείμματα το 2021 και 2022, η BofA αναμένει από την αγορά χαλκού να ισορροπήσει το 2023 και το 2024 πριν από νέες ελλείψεις και μια περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων ξεκινήσουν και πάλι από το 2025. «Κατά την άποψή μας, η προσφορά απορριμμάτων είναι κρίσιμη και η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι η χρήση απορριμμάτων σε χυτήρια / ραφιναριστές θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 4.200 τόνους το 2016 σε 6.700 τόνους έως το 2025», δήλωσε ο Widmer.
«Εάν η προσδοκία μας για αυξημένη προσφορά σε δευτερογενές υλικό, μια μη διαφανή αγορά, δεν υλοποιήθηκε, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας ακόμη πιο βίαιες μεταβολές τιμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το κόκκινο μέταλλο πάνω από 20.000 $ / τόνο (9,07 $) / lb). "

«Το νέο πετρέλαιο»

Μαζί με την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη, η ζήτηση για χαλκό ενισχύεται επίσης από τον ζωτικό του ρόλο σε έναν αριθμό ταχέως αναπτυσσόμενων βιομηχανικών τομέων, όπως οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και καλωδίωση ημιαγωγών. Ο David Neuhauser ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού hedge fund Livermore Partners, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι τα μέταλλα λαμβάνουν μια γενική κατεύθυνση από ένα αδύναμο δολάριο και αυξανόμενες κινήσεις προς την πράσινη υποδομή.

Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 3% τον Απρίλιο, ανεβάζοντας τον παγκόσμιο δείκτη κατά 80% από τον Απρίλιο του 2020, και οι αναλυτές της HSBC για τα commodity τόνισαν σε σημείωμα την Τετάρτη ότι η ζήτηση για χαλκό υποστηρίζεται από επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση καθώς οι στρατηγικές μείωσης των εκπομπών ενισχύονται περαιτέρω από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ο χαλκός παραμένει το αγαπημένο προϊόν της Livermore προς το παρόν, δήλωσε ο Neuhauser. «Νομίζω ότι ο χαλκός είναι το νέο πετρέλαιο και νομίζω ότι ο χαλκός, για τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια, θα φανεί τεράστιος με δυναμικότητα για 20.000 $ ανά μετρικό τόνο», δήλωσε ο Neuhauser. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μερικές πολύ συμπαγείς εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν τεράστιο δυναμικό παραγωγής και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και η Livermore θα μπορούσε να κάνει μεγάλη απόδοση της επένδυσης».

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης