ΑναζήτησηCommodities are powered by Investing.com

19/06/2017 18:15

Fitch: Στο 2,9% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017, στο 3,1% το 2018 – Ξεχωρίζουν Ευρωζώνη και αναδυόμενες αγορές

Ο οίκος επισημαίνει πως οι δύο βασικοί κίνδυνοι - ο κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωζώνης και ο επιθετικός προστατευτισμός υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. - δεν έχουν εξαφανιστεί, ωστόσο έχουν σίγουρα μειωθεί 
Την αισιοδοξία της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τα δύο επόμενα έτη εκφράζει σε ανάλυσή της η Fitch, προβλέποντας πως η αύξηση του ΑΕΠ για όλη την υφήλιο θα διαμορφωθεί στο 2,9% και 3,1% τα έτη 2017 και 2018, αντίστοιχα.
Μάλιστα, σε επίπεδα διετίας, οι επιδόσεις είναι οι υψηλότερες από το 2010.
Οι ταχείες πολιτικές και η ενίσχυση των αγορών εργασίας υποστηρίζουν την αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών στην Κίνα από το 2015 και η ανάκαμψη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων από τις αρχές του 2016, πυροδότησε μια ανάκαμψη στη ζήτηση των αναδυόμενων αγορών.
Η μεγαλύτερη επί τα βελτίω αναθεώρηση είναι βέβαια στην Ευρωζώνη.
Η βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης και η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το QE της ΕΚΤ οδήγησε σε μια ανοδική αναθεώρηση της τάξης των 30 μονάδων βάσης στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017 στην Ευρωζώνη, στο 2%», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας πως επίσης εντυπωσιακή είναι και η πρόσφατη ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.
Ωστόσο, διευκρινίζει η Fitch, η παραπάνω βελτίωση συνεπάγεται και εξελίξεις των προοπτικών στη νομισματική πολιτική.
Στην Κίνα καταγράφηκε πρόσφατα μια συρρίκνωση των πιστωτικών συνθηκών, η οποία θα αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη αργότερα φέτος.
Την ίδια στιγμή, η Federal Reserve φαίνεται να επιδιώκει μια πορεία εξομάλυνσης με ρυθμό τριών ή τεσσάρων αυξήσεων ετησίως έως το 2019.
Βέβαια, ο χαμηλός πληθωρισμός επιτρέπει στην Ε.Κ.Τ. να συνεχίσει να χρησιμοποιεί προς το παρόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η μείωση των κινδύνων αποπληθωρισμού θα καταργήσει το πρόγραμμα στα μέσα του 2018.
Κλείνοντας, ο οίκος επισημαίνει πως οι δύο βασικοί κίνδυνοι που διαπιστώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο - ο κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωζώνης και ο επιθετικός προστατευτισμός υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. - δεν έχουν εξαφανιστεί, ωστόσο έχουν σίγουρα μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Η αποφασιστική νίκη του Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, καθώς και η επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης, μείωσαν τις ανησυχίες για τα αντιευρωπαϊκά και αντιευρωπαϊκά συναισθήματα που βρίσκονται σε διαρκή αύξηση.
Επιπλέον, παρά τη σκληρή ρητορική για το εμπόριο στην προεκλογική εκστρατεία, η προσέγγιση της Ουάσιγκτον για τη μεταρρύθμιση των εμπορικών σχέσεων δεν έχει μέχρι στιγμής μεταφραστεί σε επιθετικά μονομερή μέτρα.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.