Commodities

Saudi Aramco: Παραπλανητική θεωρία τα περί κορύφωσης της ζήτησης πετρελαίου έως το 2030

Saudi Aramco: Παραπλανητική θεωρία τα περί κορύφωσης της ζήτησης πετρελαίου έως το 2030
Ο Αμίν Νάσερ υποστήριξε στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής Πετρελαίου στο Παρίσι, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετές ακόμη δεκαετίες.
Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αποτελεί τον άξονα της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο, της Saudi Aramco, ο οποίος χαρακτήρισε ως «παραπλανητική θεωρία» τις προβλέψεις συναδέλφων του, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030.
Ο Αμίν Νάσερ υποστήριξε στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής Πετρελαίου στο Παρίσι, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετές ακόμη δεκαετίες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2050, οπότε η συνολική ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι υψηλότερη».
Νωρίτερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής Total, Joel Couse, είχε προβλέψει, ότι η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών οχημάτων θα επιφέρει την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου στη δεκαετία του 2030.
Όπως σημειώνει δε το Bloomberg, τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Shell, Simon Henry, είχε δηλώσει, ότι η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να συμβεί σε μόλις 5 χρόνια.
Με την άποψη πάντως της Saudi Aramco φαίνεται να συμφωνεί τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν προβλέπει την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου πριν από το 2040, όσο και η Exxon Mobil Corp., σύμφωνα με την πρόβλεψη της οποίας η ζήτηση πετρελαίου θα εξακολουθήσει να είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο για δεκαετίες.
Τέλος, ο Νάσερ τόνισε στην ομιλία του, ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για τη «σοβαρή απειλή» που προκύπτει για τις προμήθειες πετρελαίου από την ακύρωση ή την αναβολή ενεργειακών έργων ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, παρά για το πότε θα φθάσει στην αιχμή της η ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης