Ενέργεια

Υπό αμφισβήτηση οι στόχοι της ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου (Montel)

Υπό αμφισβήτηση οι στόχοι της ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου (Montel)
Παρά τους στόχους της ΕΕ στα χαρτιά, η ζήτηση για υδρογόνο στην ήπειρο δυσκολεύεται να απογειωθεί
Η πίστη του Ιταλού υπουργού Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin στην ικανότητα της ΕΕ να πετύχει τους στόχους της για το υδρογόνο το 2030 τέθηκε υπό αμφισβήτηση αυτή την εβδομάδα, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι το μπλοκ προχωρά προς την παραγωγή 20 εκατ. τόνων.

«Η συζήτηση για εισαγωγές δεκάδων εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2030 φαίνεται πρόωρη προς το παρόν», δήλωσε στο Montel ο Francesco Sassi, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης RIE.

«Παρά τους στόχους της ΕΕ στα χαρτιά, η ζήτηση για υδρογόνο στην ήπειρο δυσκολεύεται να απογειωθεί».

Αυτό συνέβη αφού ο Pichetto Fratin δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τον στόχο της για δεκάδες εκατομμύρια τόνους υδρογόνου μέχρι το 2030.

Απαιτείται ρεαλισμός

Οι στόχοι της ΕΕ είναι φιλόδοξοι, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε ρεαλιστές, δήλωσε στο Montel ο Francesco Giunti, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Eni, ενώ ο Gabriele Lucchesi, επικεφαλής του τομέα υδρογόνου στην αντίπαλη Edison, δήλωσε ότι το σημείο εκκίνησης της νέας στρατηγικής πρέπει να είναι η ζήτηση.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί του αναλυτή ενέργειας της Rabobank Hyung-Ja de Zeeuw που μοιράστηκε με το Montel έδειξαν ότι η αγορά της ΕΕ για καθαρό υδρογόνο θα χρειαστεί τουλάχιστον 10-15 χρόνια για να αναπτυχθεί.

Η διατήρηση μιας χαμηλής τιμής για το υδρογόνο είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή κινήτρων για την ευρεία υιοθέτησή του ως καθαρή πηγή ενέργειας, την προώθηση της βιωσιμότητας και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Θεμελιώδη τα κίνητρα

Χρειάζεται «να είναι βιώσιμο και από άποψη κόστους, διαφορετικά η βιομηχανία θα το απορρίψει», δήλωσε ο Alberto Dossi, επικεφαλής της ιταλικής ένωσης υδρογόνου H2IT. «Δημιουργούμε μια αγορά, οπότε τα κίνητρα είναι θεμελιώδη».

«Η βιομηχανία είναι θεμελιώδης» για την επιτυχή ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου «οπότε είναι ζωτικής σημασίας να παράγουμε στη σωστή τιμή», δήλωσε ο Piero Ercoli, εκτελεστικός διευθυντής της απανθρακοποίησης στον ιταλικό TSO Snam. «Δεδομένης της γεωγραφικής μας θέσης, πρέπει να επωφεληθούμε από τον νότο», συμπλήρωσε.

Για να συμβάλει στην επίτευξη των απαιτούμενων για το 2030 επιπέδων εισαγωγής υδρογόνου στην ΕΕ, η χώρα αναπτύσσει σχέσεις με σημαντικούς εταίρους για την υποστήριξη της Αφρικής - μιας πιθανής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης με υδρογόνο, δήλωσε ο Pichetto Fratin.

Απαιτείται σαφές σχέδιο

Ωστόσο, ο Sassi δήλωσε ότι αυτά τα «έργα υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» που συνδέουν τις χώρες της ΕΕ με ξένους προμηθευτές δεν έχουν νόημα χωρίς ένα σαφές σχέδιο ανάπτυξης.

Άλλοι στο παρελθόν έχουν αμφισβητήσει τους στόχους της ΕΕ για το 2030 λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας υδρογόνου, της αδύναμης ζήτησης και της εκτίναξης του κόστους των ηλεκτρολυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης