Ο λόγος στην Ευρωβουλή

Green Deal: Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας

Green Deal: Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας
Υποχρέωση των νομοθετών στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική η ενσωμάτωση της ανάγκης για προβλεψιμότητα

Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου στην ΕΕ. Βασική επιλογή μας, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι  να υλοποιήσουμε την Συμφωνία με τις απαραίτητες συνέργειες στις τομεακές πολιτικές και να συμβάλουμε στον απώτερο στόχο που είναι μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το 2050. 

Η βιομηχανία παγκοσμίως έχει επίσης λάβει υπόψη της στην πολιτική της και τις επιλογές της ,ότι ΗΠΑ υπερακοντίζουν σε κίνητρα και φοροαπαλλαγές μέσω του IRA, για να αποκτήσουν κυρίαρχο μερίδιο σε κλάδους που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού όπως είναι τα χημικά, τα τσιμέντα, ο χάλυβας, η ηλεκτροπαραγωγή, και ταυτόχρονα η Κίνα προχώρα αφειδώς με κεκαλυμμένες ή και απ´ ευθείας κρατικές ενισχύσεις σε κρίσιμους κλάδους ξεκινώντας από το ενεργειακό κόστος.

Οι νομοθέτες οφείλουμε να ενσωματώσουμε τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική πολιτική, την ανάγκη για προβλεψιμότητα (predictability) που δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού επενδύσεων και αλλαγών. με σχετική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα (resilience) στις κρίσεις που μπορεί να προκύπτουν, όπως είχαμε την μεγάλη ενεργειακή κρίση, καθώς και στις γεωπολιτικές αναταράξεις, όπως συνέβη με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πρόσφατα με της Ερυθρά Θάλασσα.

Οι εν λόγω κρίσεις εκτός των άλλων έχουν σημαντικές συνέπειες στο κόστος των πρώτων υλών και στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Η Διακήρυξη της Αμβέρσας αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία, καθώς υπεγράφη από χίλιες εταιρείες και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και 40 σύνδεσμοι και εταιρείες από την Ελλάδα. Η διακήρυξη αυτή που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Σύνοδο Κορυφής στην Αμβέρσα, τώρα υποστηρίζεται από 25 τομείς σε όλη την Ευρώπη.

Από την πλευρά της, επιπλέον, η βιομηχανία θα πρέπει να κάνει το καθήκον της και να συμμορφώνεται στις διατάξεις του αναθεωρημένων κανονισμών στο εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπεται. Θα πρέπει:

➢ Με τα προϊόντα της να διασφαλίζεται η υγεία του καταναλωτή και να συμβάλει στη προστασία του περιβάλλοντος και τη σημαντική μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

➢ Να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στα εργοστάσια και στα κέντρα διανομής, να κάνει χρήση της πράσινης ενέργειας και βιώσιμων προϊόντων

➢ Να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών που προέρχονται από βιώσιμες πηγές ή προέρχονται από την πράσινη χημεία.

➢ Να εστιάζει σε λύσεις που προωθούν την ανακύκλωση και προάγουν την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. 

Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία είναι το σχέδιο που οφείλουμε ,υποχρεούμεθα κατά τη γνώμη μου, να λάβουμε υπόψη αυτή την πενταετία κατά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίαςπεριφρουρώντας με όλα τα διαθέσιμα μέσα το πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού και  επιταχύνοντας τις  συνέργειες για τη δίδυμη Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση.

Η Βιομηχανία απο την πλευρά της οφειλει να ενισχύσει την συμβολή της ως εταιρος στην πορεία για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων κλίμακας που συμβάλουν στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα μας.  Η Ελλάδα μας μπορεί να είναι μία χώρα βιομηχανικής καινοτομίας στην Ευρώπη που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εστιάσουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης της βιομηχανίας μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης