Η Πράσινη Μετάβαση μετά την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία

Η Πράσινη Μετάβαση μετά την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία
Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει τις προσεκτικά μελετημένες κινήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας διατηρώντας την αναπτυξιακή της πορεία και θωρακίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Aρχής γενομένης από την περίοδο της πανδημίας, τόσο ο ενεργειακός κλάδος όσο και η οικονομία εν γένει, κλήθηκαν να διαχειριστούν πρωτόγνωρες συνθήκες με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη αστάθεια. Επιπροσθέτως, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία επηρεάζει την Πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη αλλά, παράλληλα, αναδεικνύει και τη μεγάλη αναγκαιότητα επίσπευσής της, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και δυνητικά εμπόδια αλλά και κίνητρα για την προώθηση βιώσιμων και πράσινων πολιτικών. Ειδικότερα:

Ενεργειακή Ασφάλεια: Η κρίση ενέτεινε την ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς η Ουκρανία αποτελεί σημαντική διαμετακομιστική όδευση για το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη. Αυτό ενίσχυσε την ανάγκη για την ανάπτυξη ανεξάρτητων ενεργειακών πηγών και οδήγησε στη λήψη μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και τον οδεύσεων και την επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης.

Οικονομικές Πιέσεις: Η πολεμική σύγκρουση δημιούργησε οικονομικές πιέσεις για την Ευρώπη, με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και την αβεβαιότητα στις αγορές, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα επίσπευσης της ενεργειακής μετάβασης.

Στρατηγικές Επενδύσεις: Παρά τις προκλήσεις, η κρίση αποτέλεσε κίνητρο για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και υποδομές, προωθώντας την καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σήμερα, έχει πλέον επέλθει αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας, και κυρίως του φυσικού αερίου. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε καθώς νέες προκλήσεις δημιουργούνται διαρκώς στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση. Όλα τα παραπάνω έρχονται την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παγκοσμίως, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στρατηγικών και δράσεων με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενεργειακής μετάβασης, αυξάνοντας γεωμετρικά τον συντελεστή δυσκολίας της εξίσωσης που καλείται να λύσει ο ενεργειακός κλάδος, προκειμένου να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να αξιοποιήσει τα διδάγματα της κρίσης για να αναδυθεί πιο δυνατός στην επόμενη μέρα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στη δομή και τη λειτουργία της αγοράς, με τη συνεπακόλουθη μεταβολή του θεσμικού πλαισίου, όσο και στην ίδια τη λειτουργία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ το ρυθμιστικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε το 2016 πλέον αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργήσει τα νέα δεδομένα οπότε το νέο νομοσχέδιο, του οποίου η διαβούλευση πρόσφατα ολοκληρώθηκε, και θεσπίζει μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί αδήριτη προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας της ενεργειακής μετάβασης.

Στα αναγκαία αυτά μέτρα αυτά περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η δυνατότητα περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο από έργα ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., η ενθάρρυνση της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης που στηρίζεται σε έργα ΑΠΕ και η καθιέρωση τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης μεγάλου αριθμού σταθμών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Η σύνθετη αποστολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας


Στη χώρα μας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει επωμιστεί το σύνθετο έργο της προάσπισης της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας, της συγκράτησης του ενεργειακού κόστους αλλά και, ταυτόχρονα, της επίτευξης των φιλόδοξων στόχων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και κατάφερε, με συντεταγμένες κινήσεις, να ανταποκριθεί με επιτυχία στις διαδοχικές προκλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενισχύει συνεχώς τη διεθνή της δραστηριότητα, επενδύοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία νέων υποδομών και στη βελτίωση της χρήσης των υπαρχόντων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης. Η συνεργασία μας με τις γειτονικές χώρες είναι μείζονος σημασίας με τον όγκο του φυσικού αερίου που εξάγεται να έχει διπλασιαστεί, με τη ΔΕΠΑ να έχει παρουσία τόσο στην εγχώρια χονδρική αγορά φυσικού αερίου, όσο και σε αρκετές χώρες της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ενώ συμμετέχει στα πλέον βασικά χρηματιστήρια της περιοχής, όπως το GME της Ιταλίας, το CEEGEX της Ουγγαρίας και το Balkan Gas Hub της Βουλγαρίας.

Επιπλέον, συμμετέχει και στηρίζει διεθνή projects όπως οι αγωγοί TAP, IGB, Poseidon και EastMed, τα οποία καθιστούν την Ελλάδα κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια μέσω του ελληνικού συστήματος, ενώ θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι συμβατά με «καθαρά» καύσιμα όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Επιπροσθέτως, έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών δυναμικότητας άνω των 800 MW, με άμεσο στόχο την υπέρβαση του 1 GW. Παράλληλα, έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος για την αξιοποίηση των πράσινων καυσίμων και, κυρίως, του υδρογόνου με την ενεργό συμμετοχή σε καινοτόμα, πιλοτικά προγράμματα.

Προς την ίδια κατεύθυνση, και έχοντας ήδη ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά, μέσω της θυγατρικής, Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έκανε δυναμική είσοδο στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής με την απόκτηση του του 29%, του μετοχικού κεφαλαίου της νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη που, μελλοντικά, θα μπορεί να λειτουργήσει με «πράσινα» καύσιμα. Επίσης, πρόσφατα εισήλθε και στο μετοχικό κεφάλαιο της FIER THERMOELECTRIC SA, με ποσοστό 35%, για την ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλβανία.

Πλέον, οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει τις προσεκτικά μελετημένες κινήσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας που, με ενισχυμένο ρόλο στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, συνεχίζει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας και να διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία θωρακίζοντας, την ίδια στιγμή, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης