Τελευταία Νέα

Κομισιόν: Θετικό σήμα για τον ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: Θετικό σήμα για τον ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την διερεύνηση σειράς δράσεων του ΥΠΕΝ μέσω της κατάθεσης σχετικών φακέλων στη DG comp

Αίσιο τέλος φέρονται να έχουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά από πολλές ώρες διαβουλεύσεων με τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής το επιτελείο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επικεφαλής την γγ Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις που ζητήθηκαν και έχει στρώσει το έδαφος για την έγκριση της χρηματοδότησης.

Αυτό που μεταφέρεται αρμοδίως από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι η Επιτροπή δεν πρόβαλλε ποτέ σοβαρές ενστάσεις αλλά απλώς μια σειρά από διευκρινιστικές ερωτήσεις οι οποίες και απαντήθηκαν επαρκώς.

«Πρόκειται για μια δράση απόλυτα τεκμηριωμένη και κοστολογημένη και δεν έχουμε από πουθενά κάποια ένδειξη ότι θα κοπεί» τονίζουν κύκλοι του ΥΠΕΝ.

Η αποδοχή του ελληνικού αιτήματος είναι σημαντική για την εξέλιξη του ΕΛΑΠΕ καθώς σύμφωνα με την μελέτη που ολοκλήρωσε προσφάτως η Arfy για λογαριασμό της ΡΑΕ σε περίπτωση που δεν διασφαλισθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο λογαριασμός θα επιστρέψει σε έλλειμμα της τάξης των 92 εκατ. ευρώ το 2022 και των 51 εκατ. ευρώ το 2023.

Κομισιόν: Ζητά πρόσθετη διερεύνηση για σειρά δράσεων του ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ με «αστερίσκους» θα προχωρήσει η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων ευθύνης του ΥΠΕΝ, οι οποίες, σύμφωνα με την Κομισιόν μπορεί να εγείρουν ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.

Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από το υπουργείο να προχωρήσει στην κατάθεση των σχετικών φακέλων στην DGcomp για την διερεύνησή τους.

Η αποκατάσταση των εδαφών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που θα επιστρέψει η ΔΕΗ στο δημόσιο για την αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, η χρηματοδότηση έργων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και το εμβληματικό έργο εγκατάστασης έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ είναι μερικές από τις δράσεις που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία και φέρονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση υπό την αίρεση της τελικής έγκρισής από την DGcomp. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης