Σκωτία: Προχωρεί στην πρώτη δημοπρασία στον κόσμο για πλωτά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με αιολική ενέργεια

Σκωτία: Προχωρεί στην πρώτη δημοπρασία στον κόσμο για πλωτά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου με αιολική ενέργεια

Ο πολυαναμενόμενος γύρος μίσθωσης καινοτομίας και στοχευμένης μίσθωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεκίνησε από την Crown Estate Scotland για την κατασκευή συστοιχιών «μικρής κλίμακας» βαθέων υδάτων για την απεξάρτηση της παραγωγής υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα

 

Η πρώτη δημοπρασία στον κόσμο που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πλωτών έργων αιολικής ενέργειας που θα κατασκευαστούν ειδικά για την απανθρακοποίηση των επιχειρησιακών υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έγινε γνωστή από την Σκωτσέζικη Crown Estate.

Ο γύρος μίσθωσης Innovation and Targeted Oil & Gas (INTOG) είναι ανοιχτός σε προγραμματιστές που στοχεύουν να κατασκευάσουν συστοιχίες ανεμογεννητριών βαθέων υδάτων «μικρής κλίμακας» κάτω των 100 MW που συνδέονται με πλατφόρμες παραγωγής υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και για έργα που θα παρέχουν πράσινη ενέργεια στην υπάρχουσα υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη μείωση των εκπομπών.

Τα βραβεία για τον γύρο, που θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Μάρτιο, αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης, προσελκύοντας κατασκευαστές πετρελαίου και φυσικού αερίου και εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας με «λίγη ή καθόλου εμπειρία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρησιμοποιώντας το INTOG ως ευκαιρία να καθιερωθούν στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε η Crown Estate Scotland σε πρόσφατη μελέτη.

«Το INTOG αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική ευκαιρία για να βοηθήσουμε στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επιτρέψουμε καινοτόμα έργα που είναι σημαντικά για τη μείωση του κόστους για την εμπορική εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών, τη μείωση του κινδύνου και την ανάπτυξη της Σκωτίας ως προορισμού για καινοτομία και τεχνική τεχνογνωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της Crown Estate Κόλιν Πάλμερ.

«Η ηλεκτροκίνηση της πλατφόρμας, την οποία θα βοηθήσει το INTOG, θα μειώσει τις εκπομπές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας. Συνολικά, το INTOG θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας μας να φτάσουμε στο μηδέν και να ανταποκριθούμε στις ενεργειακές μας απαιτήσεις στο μέλλον».

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Σκωτίας για το net-zero, την ενέργεια και τις μεταφορές Μάικλ Μάθισον δήλωσε: «Χρειαζόμαστε τολμηρή δράση για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, θα προσφέρουν καλές, πράσινες θέσεις εργασίας, οφέλη για τις κοινότητες και ενισχυμένη ενεργειακή ασφάλεια καθώς μεταβαίνουμε στο να γίνουμε ένα έθνος καθαρού μηδενισμού.

Ευκαιρίες

«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας και, ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η ενεργειακή βιομηχανία να απελευθερωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο γύρος χρηματοδοτικής μίσθωσης INTOG παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τη μείωση των εκπομπών σε αυτές τις δραστηριότητες, ενώ, κυρίως, δίνει τη δυνατότητα στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να επεκταθεί, να καινοτομήσει και να προωθήσει τη φιλοδοξία της Σκωτίας να γίνει ισχυρή δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Οι προγραμματιστές θα πρέπει να υποβάλουν μια δήλωση ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας ως μέρος των αιτήσεών τους για τον γύρο INTOG προτού μπορέσουν να υπογράψουν μια «συμφωνία επιλογής» για μια τοποθεσία έργου, η οποία θα ανατεθεί, σύμφωνα με το Crown Estate Scotland, με βάση «ένα μείγμα τιμή προσφοράς και ποιότητα».

Η Crown Estate Scotland σημείωσε ότι τα τελικά έγγραφα μίσθωσης έχουν «βελτιστοποιηθεί για να υποστηρίξουν την πρώιμη ανάπτυξη του έργου και να αντικατοπτρίζουν πολλά από τα σχόλια και τις προτάσεις από πιθανούς αιτούντες, στους οποίους ζητήθηκε ανατροφοδότηση νωρίτερα αυτό το έτος», συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των περιόδων επιλογής από πέντε σε επτά έτη και του διπλασιασμού μισθώσεις για έργα ηλεκτροδότησης από 25 έως 50 έτη.

Ο γύρος χρηματοδοτικής μίσθωσης INTOG, διαφορετικός από τη δημοπρασία ScotWind της Σκωτίας, η οποία ανέθεσε δυνητικά 25 GW αναπτυξιακού βυθού νωρίτερα φέτος, κλείνει στις 18 Νοεμβρίου.

Η Βρετανία θα μπορούσε να δει ένα πρώτο πλωτό αιολικό πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου να λειτουργεί στα νερά της ήδη από το 2025, μετά την υπογραφή μιας πιθανώς ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της Ping Petroleum της Μαλαισίας και της βρετανικής εταιρείας ανάπτυξης υποδομών πράσινης ενέργειας Cerulean Wind, η οποία υποβάλλει προσφορά για τέσσερις τοποθεσίες στο INTOG.

Στόχοι

Ο γύρος χρηματοδοτικής μίσθωσης έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της βιομηχανίας στο λεγόμενο Transition Deal της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο ενισχύει τις επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική τεχνολογία βαθέων υδάτων.

Η χρήση υπεράκτιων συστοιχιών αιολικής ενέργειας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες λειτουργίες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πόλος έλξης για τους φορείς εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο, με το πρώτο εμπορικό έργο, το Equinor's 88MW Hwyind Tampen, να είναι σύντομα στο δίκτυο στη Νορβηγία και πολλά άλλα να διαμορφώνονται, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ανακοινωθέντος μεγάλου έργου Trollvind .

Αν και τα πρώτα βήματα σε αυτόν τον χώρο γίνονται στη Βόρεια Θάλασσα, η ιδέα συγκεντρώνει επίσης ενδιαφέρον και σε άλλες βασικές διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Κασπίας Θάλασσας και του Καναδικού Ατλαντικού.

Το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με τη International Finance Corporation τον Απρίλιο για την έναρξη ενός τοπικού υπεράκτιου αιολικού τομέα, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Socar υπέγραψε συμφωνία με την Technip Energies για την εγκατάσταση μιας πλωτής ανεμογεννήτριας για τη μείωση των εκπομπών σε μια υπεράκτια πλατφόρμα.

Η κυβέρνηση του Καναδά, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει την εμπορευματοποίηση μιας πλωτής γεώτρησης με αιολική ενέργεια «plug-and-play» που αναπτύχθηκε από την πρωτοπόρο του κλάδου Saitec και τη συμβουλευτική εταιρεία Waterford Energy Services, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Grand Banks «και στο εξωτερικό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης