Διεθνή

Bardella: Το 28χρονο πουλέν της Le Pen που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Γαλλίας

Bardella: Το 28χρονο πουλέν της Le Pen που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Γαλλίας
Ο Bardella, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, συνέβαλε καθοριστικά στο ρεκόρ που σημείωσε το ακροδεξιό κόμμα στις Ευρωεκλογές, προβάλλοντας όπως γράφει το Bloomberg, ένα δήθεν μετριοπαθές πρόσωπο
Aν και η απόφαση του προέδρου Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές βύθισε τη Γαλλία στην αβεβαιότητα, εντούτοις για τον Jordan Bardella, το 28χρονο πουλέν της Marine Le Pen που λατρεύει τις selfies, μπορεί να είναι η ευκαιρία που έψαχνε να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Ο Bardella - ο οποίος έχει γίνει επανειλημμένα στόχος σάτιρας για τη συνήθειά του να βγάζει selfies με τον κόσμο - θα γίνει πιθανότατα ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κερδίσει στις εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Ο Bardella, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, συνέβαλε καθοριστικά στο ρεκόρ που σημείωσε το κόμμα στις Ευρωεκλογές, προβάλλοντας όπως γράφει το Bloomberg, ένα δήθεν μετριοπαθές πρόσωπο.

«Ο Bardella έχει ακριβώς τις ίδιες ιδέες με τη Le pen, απλώς δεν λέγεται Le Pen και είναι 28 ετών», είπε η Marta Lorimer, πολιτική επιστήμονας και καθηγήτρια στο LSE.

«Ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει γίνει μετριοπαθής τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει να το θεωρούμε πιο μετριοπαθές. Απλά ο Bardella είναι απλώς ένα πιο καθαρό, πιο ωραίο πρόσωπο», πρόσθεσε.

Για τη Le Pen και τον Bardella, η πρόκληση θα είναι να δείξουν ότι η οικονομική και κοινωνική δυσαρέσκεια που έφερε τέτοια άνοδο στο κόμμα στις ευρωπαϊκές εκλογές θα τους οδηγήσει στη νίκη και στις εθνικές εκλογές.

Ήδη από το 2022, το κόμμα της Le Pen έκανε σημαντικά βήματα κερδίζοντας σχεδόν 90 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου για να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (10/6) για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο τοποθετεί τον Εθνικό Συναγερμό στο 34%, με την ομάδα του Macron να ακολουθεί στο 19%. Η έρευνα δείχνει ότι το κόμμα της Le Pen θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Εθνοσυνέλευσης αυτή τη φορά.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε- έχουμε έναν αριθμό έτοιμων νομοσχεδίων που είναι μπορούν άμεσα να τεθούν σε ισχύ», δήλωσε ο Βardella σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει δράση για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Το όνομα της οικογένειας Le Pen εξακολουθεί να έχει κύρος σε πρώην κομμουνιστικά προπύργια, όπως ο αποβιομηχανοποιημένος βορράς της Γαλλίας. Αλλά χωρίς τις αποσκευές της Λεπέν - αν και έχει βγει με την ανιψιά της Μarine Le Pen, την Νolwenn Olivier - ο Bardella θεωρείται ότι προσελκύει συντηρητικούς που συνήθως ψηφίζουν το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Επίσης, ενώ το RN δεν είναι συνήθως δημοφιλές στα στελέχη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Bardella το βοηθά να γίνει ελαφρώς πιο αποδεκτό για αυτή την κατηγορία.

Αυξανόμενη δημοτικότητα

Η δημοτικότητά του μεταξύ των νέων έχει ενισχυθεί από την ισχυρή παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων στην εφαρμογή βίντεο TikTok, όπου έχει 1,4 εκατομμύρια οπαδούς - σε σύγκριση με τα 4,5 εκατομμύρια του Μακρόν.

Ο Bardella προετοιμάζεται να αναδειχθεί, παρακολουθώντας μαθήματα επικοινωνίας στα μέσα ενημέρωσης από έναν πρώην δημοσιογράφο.

Ποιος είναι ο 28χρονος

Ο 28χρονος με ιταλικές ρίζες, που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στην πολιτική, αρέσκεται να θυμίζει ότι μεγάλωσε στο φτωχό προάστιο Σεν Ντενί του Παρισού.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα Le Monde επεσήμανε ότι ο ίδιος  δεν έχει και τόση σχέση με τους μικρομεσαίους κατοίκους του προαστίου, αφού μολονότι τον ανέθρεψε η διαζευγμένη μητέρα του, απολάμβανε περισσότερα προνόμια, όπως ένα αυτοκίνητο Smart ως δώρο γενεθλίων κι ένα ταξίδι στο Μαϊάμι με τον πατέρα του.

Μολονότι η Le Pen έχει αποστασιοποιηθεί από σχόλια για την φυλετική προέλευση, ο Bardella θεωρεί τους μετανάστες από την Αφρική «απειλή» για την γαλλική κουλτούρα, σε μια έμμεση αναφορά στη θεωρία «της μεγάλης αντικατάστασης», που ασπάζονται θιασώτες της υπεροχής της λευκής φυλής ανά την υφήλιο και σύμφωνα με την οποία οι λευκοί κινδυνεύουν να εκτοπιστούν στις χώρες τους από άλλες φυλές.

Αν και ο 28χρονος προσελκύει πλήθη σε συγκεντρώσεις της ακροδεξιιάς, σε ντιμπέιτ εμφανίζεται έξω από τα νερά του, όπως για παράδειγμα όταν άφησε έναν βουλευτή της Εθνικής Συσπείρωσης να πάρει τη θέση του σε τηλεμαχία για σημαντικές πολιτικές, όπως το Green Deal της ΕΕ.

Σε ένα άλλο, προεκλογικό ντιμπέιτ με τον 34χρονο πρωθυπουργό του Μακρόν, ο Μπαρντελά φάνηκε να δυσκολεύεται να εξηγήσει την ιδέα του για τη δημιουργία «διπλού συνόρου» για τους μετανάστες, ενώ ο Gabriel Attal τον παρέσυρε στην κουβέντα για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπαδός του Trump

Ο Bardella, που όπως κι η Le Pen, έχει δηλώσει ότι προτιμά στην προεδρία των ΗΠΑ τον Donald Trump αντί του Biden, είναι υπέρ της επιβολής περισσότερων δασμών σε τομείς ιδιαίτερα ευάλωτους στον έξωθεν ανταγωνισμό, όπως στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα.

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας εκείνης επέκρινε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ καθώς και την ατζέντα της για την «Πράσινη Συμφωνία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης