Ναυτιλία

Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι τιμές ναυπήγησης νέων πλοίων

Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι τιμές ναυπήγησης νέων πλοίων
Τα κινεζικά και τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία είναι τα κύρια ωφελημένα, καθώς εξασφαλίζουν τη μερίδα του λέοντος των νέων παραγγελιών
Σε ιστορικά υψηλά βρίσκονται οι τιμές ναυπήγησης όλων σχεδόν των τύπων εμπορικών πλοίων σύμφωνα με μελέτη της Danish Ship Finance.

Με βάση τα στοιχεία της DSF, οι όλο και περισσότερες νέες παραγγελίες όπως και η περιορισμένη διαθεσιμότητα των ναυπηγείων τραβάνε προς τα πάνω τις τιμές των νεότευκτων πλοίων όλο και πιο κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος δείκτης τιμών των νεότευκτων έχει ανέβει κατά 4% τους τελευταίους έξι μήνες και βρίσκεται κοντά στο υψηλά της περιόδου 2007-2008.

Ειδικότερα, τα κινεζικά και τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία είναι τα κύρια ωφελημένα, καθώς εξασφαλίζουν τη μερίδα του λέοντος των νέων παραγγελιών.

Αυξημένη και η χωρητικότητα

Τα κινέζικα ναυπηγεία αναμένεται να παραδώσουν τα περισσότερα νέα δεξαμενόπλοια, ενώ τα κορυφαία ναυπηγεία της Νότιας Κορέας θα είναι απασχολημένα με την κατασκευή μεγάλων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμπορευματοκιβωτίων για τα επόμενα χρόνια.

Από τις αρχές του 2023, η ετήσια διαθέσιμη χωρητικότητα στα ναυπηγεία έχει αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια cgt σε 59 εκατ. cgt.

Η ενεργός χωρητικότητα των ναυπηγείων κατανέμεται σήμερα μεταξύ περίπου 314 ναυπηγείων που κατασκευάζουν πλοία μεγαλύτερα από 2.000 dwt, σε σύγκριση με 290 ναυπηγεία το 2022.

Τα ναυπηγεία πρώτης βαθμίδας αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των συνολικών παραδόσεων το 2023.

Σημειώνεται τέλος ότι το 2023 παραγγέλθηκαν 1.800 επιπλέον πλοία κατανεμημένα μεταξύ 190 ναυπηγείων εκ των οποίων τα 75 είναι πρώτης τάξης. Τον Απρίλιο του 2024, το βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται σε 127 εκατομμύρια cgt.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης