Περιβάλλον

Περιβαλλοντολόγοι vs ΕΕ για τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

Περιβαλλοντολόγοι vs ΕΕ για τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

Συνασπισμός 16 οργανώσεων κατακρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να αναθεωρήσει τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις (euractiv)

Την αντίδραση των υπερασπιστών του κλίματος προκάλεσε η απόφαση των χωρών της ΕΕ να εγκρίνουν την πρόταση για τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του μπλοκ για την περίοδο 2023-2027.

 
Δε δίστασαν να διαμαρτυρηθούν απευθείας στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) μέσω επιστολής που έστειλαν.

Στη σχετική συμφωνία, τα κράτη - μέλη κατέληξαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Το προσχέδιο κειμένου πέρασε από το Συμβούλιο της ΕΕ με μικρές μόνο προσαρμογές στην αρχική έκδοση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Μαρτίου.

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ ανέφεραν στο euractiv.com ότι όλες οι εθνικές αντιπροσωπείες υποστήριξαν το κείμενο στη σημερινή άτυπη ψηφοφορία και μόνο η Γερμανία απείχε.

Παρόλο που αυτά τα μέτρα στοχεύουν να κατευνάσουν το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών από τον αγροτικό τομέα σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες πραγματοποίησαν περαιτέρω διαδηλώσεις στην συνοικία ΕΕ των Βρυξελλών την Τρίτη 26 Μαρτίου, που συμπίπτει με την υπουργική συνάντηση.

«Ακούσαμε τους αγρότες μας και έχουμε λάβει γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις.

Η στοχευμένη αναθεώρηση των κανόνων επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης μεγαλύτερης ευελιξίας για τους αγρότες και τα κράτη μέλη και της ελάφρυνσης του διοικητικού φόρτου, διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής φιλοδοξίας στην κοινή γεωργική πολιτική», δήλωσε ο David Clarinval (Υπουργός Γεωργίας του Βελγίου και νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου AGRIFISH).

Η πρόταση που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο διατηρεί τις αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή σε 6 από τα 9 πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (ΚΓΠΣ) από τα οποία βασίζονται οι πληρωμές της ΚΓΠ, δίνοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή της πολιτικής.

Αυτές οι τροποποιήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για την υποχρεωτική κάλυψη εδάφους, την αμειψισπορά και τους κανόνες αγρανάπαυσης, μπορούν να εφαρμοστούν από το 2024.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων, που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΓΠ, δεν θα πρέπει να συμμορφώνονται με περιβαλλοντικούς ελέγχους και κυρώσεις.

 

Οι ΜΚΟ διαφωνούν με την απόφαση και κατακρίνουν την ΕΕ

Σε επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), περιβαλλοντικές ΜΚΟ και οργανώσεις καταναλωτών ζήτησαν απόσυρση της πρότασης, υποστηρίζοντας ότι «παραβλέπει πλήρως τις δημοκρατικές αρχές της λήψης αποφάσεων της ΕΕ».

Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν_1.jpg

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέδωσε στην ψεύτικη αφήγηση που αντιτίθεται στο περιβάλλον στη γεωργία.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα υπονομεύσουν μόνο τις ίδιες τις θέσεις εργασίας που η ΚΑΠ προορίζεται να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα», ανέφερε η επιστολή.

Ο συνασπισμός 16 οργανώσεων, ο οποίος περιλαμβάνει ΜΚΟ WWF, BirdLife International, το European Environmental Bureau, το φιλανθρωπικό ίδρυμα περιβαλλοντικής νομοθεσίας Client Earth και την οργάνωση καταναλωτών BEUC, επέκρινε την Επιτροπή για κατάργηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της ΚΑΠ χωρίς προηγούμενη εκτίμηση επιπτώσεων και μόνο διαβούλευση με τέσσερις γεωργούς οργανώσεις.

Ενώ η Επιτροπή υποστήριξε ότι δεν διεξήγαγε εκτίμηση επιπτώσεων λόγω του «πολιτικού επείγοντος» των μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση «μιας κατάστασης κρίσης στη γεωργία της ΕΕ», οι οργανισμοί σημείωσαν την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα.

«Η νομοθετική πρόταση δεν συνιστά απλοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, οπισθοδρομεί», προστίθεται στην επιστολή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο χρησιμοποίησε μια επείγουσα διαδικασία για να επιταχύνει τη νομοθετική διαδικασία, αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την πρόταση κατά την τελική σύνοδο ολομέλειάς του στις 22-25 Απριλίου, προτού τα θεσμικά όργανα εισέλθουν σε μια περίοδο χωλότητας πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης