ΕΣΠΕΝ: Δομικές ασυμμετρίες προκαλούν τα πράσινα πιστοποιητικά των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ - Τι ζητά για τις δημοπρασίες

ΕΣΠΕΝ: Δομικές ασυμμετρίες προκαλούν τα πράσινα πιστοποιητικά των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ - Τι ζητά για τις δημοπρασίες
Ο ΕΣΠΕΝ τονίζει την έλλειψη σαφώς καθορισμένου πλαισίου για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων

Να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των «πράσινων» πιστοποιητικών -  εγγυήσεων προέλευσης - που θα λαμβάνουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ ζητεί με επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας ΕΣΠΕΝ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η Αρχή επί της σχετικής εισήγησης του ΔΑΠΕΕΠ.
Όπως επισημαίνει ο ΕΣΠΕΝ θα πρέπει να διορθωθεί η ασυμμετρία που δημιουργείται στην αγορά με την έκδοση των Εγγυήσεων Προέλευσης των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αποκλειστικά υπέρ της δεσπόζουσας επιχείρησης, δηλαδή της ΔΕΗ.

Ο ΕΣΠΕΝ τονίζει ότι η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφώς καθορισμένου πλαισίου για την παραχώρηση εκμετάλλευσης των σχετικών υδάτινων πόρων, επιτείνει τη δομική ασσυμετρία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο όσον αφορά στους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες (πελάτες ‘Β2Β’), προς τους οποίους η ΔΕΗ είναι ήδη σε θέση να προσφέρει περιβαλλοντικά προϊόντα, απαλλαγμένα από το κόστος των Εγγυήσεων Προέλευσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού, οι εταιρίες προμήθειας υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο να προβλεφθούν διατάξεις για την αποτελεσματική διαχείριση της ασσυμετρίας η οποία σχετίζεται με την αποκλειστική κατανομή στη δεσπόζουσα επιχείρηση Εγγυήσεων Προέλευσης που πιστοποιούν την υδροηλεκτρική παραγωγή και ανακαλούνται για πελάτες της.

Τι ζητά για τις δημοπρασίες

Σε ότι αφορά γενικότερα την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ για τις Εγγυήσεις Προέλευσης ο ΕΣΠΕΝ ζητεί μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στον μηχανισμό δημοπρασιών και διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με το νέο πλαίσιο, δεδομένου ότι όσο υπάρχουν εκκρεμότητες αυξάνονται οι επισφάλειες.

Ο ΕΣΠΕΝ θέτει ακόμη δυο ζητήματα επί του Κανονισμού Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης και συγκεκριμένα:
•  Την ανάγκη έγκαιρου και σαφούς καθορισμού τόσο του μηχανισμού Δημοπρασιών όσο και της μεθοδολογίας προσμέτρησης των Εγγυήσεων Προέλευσης που ανακαλούνται αζημίως, στο ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών, δεδομένου ότι η ημερομηνία έναρξης της έκδοσης ή/και της ανάκλησης των Εγγυήσεων είναι η 1η Ιουνίου 2022, με βάση τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Οι προμηθευτές υπογραμμίζουν ότι οι εκκρεμότητες αυτές προκαλούν σημαντική αύξηση -των ήδη εξαιρετικά υψηλών- επισφαλειών για τη δραστηριότητα της προμήθειας, καθώς οι προμηθευτές έχουν ήδη δεσμευτεί για την παροχή περιβαλλοντικών προϊόντων στους πελάτες τους το 2022, τα οποία δεν είναι σαφές αν -και με ποιο τρόπο- θα μπορέσουν τελικά να τους προσφέρουν.
Επίσης, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης νέων συμβάσεων με μεγάλους πελάτες, στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου ανανέωσης τους, οι προμηθευτές δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το κόστος των Εγγυήσεων Προέλευσης.

•  Την αποφυγή της τεχνητής αύξησης της αξίας των Εγγυήσεων Προέλευσης.
Ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον Κανονισμό Δημοπρασιών, προκειμένου να μη αυξηθεί τεχνητά η αξία των Εγγυήσεων λόγω προβλέψεων όπως η συμμετοχή καταναλωτών και εμπόρων του εξωτερικού -χωρίς αντίστοιχα να προβλέπεται η συμμετοχή παραγωγών του εξωτερικού- στη δημοπρασία ή η προσφορά εξειδικευμένων προϊόντων Εγγυήσεων Προέλευσης σε κάθε δημοπρασία (π.χ. ανά γεωγραφική περιοχή και τεχνολογία) προκαλώντας τεχνητή έλλειψη (scarcity).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης