Τελευταία Νέα

EnBW: Ξεκινά η κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου HeDreiht, 960ΜW, αξίας 2,4 δισεκ.e

EnBW: Ξεκινά η κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου HeDreiht, 960ΜW, αξίας 2,4 δισεκ.e
Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης, σύμφωνα με το Reuters
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW δεσμεύτηκε και ξεκινά να κατασκευάσει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο He Dreiht αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας μια κοινοπραξία επενδυτών για χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το He Dreiht, με εγκατεστημένη ισχύ 960 μεγαβάτ (ΜW), αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025 και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, ανέφερε η EnBW.

Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης.

«Η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου He Dreiht αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Schell.
«Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα προς ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς άνθρακα».
Για να κατανείμει το τεράστιο κόστος, η EnBW πούλησε το 49,9% του έργου σε μια κοινοπραξία της Allianz Capital Partners, της Δανίας επενδυτή AIP Management και της Norges Bank, η οποία θα λάβει η καθεμία μερίδιο 16,6%.

Η Norges Bank θα καταβάλει περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτώντας την τρίτη άμεση επένδυση του ταμείου σε ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετά από συμφωνίες για ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο με την Orsted το 2021 και μέρος της ισπανικής ηλιακής ενέργειας της Iberdrola χαρτοφυλάκιο χερσαίας αιολικής ενέργειας τον Ιανουάριο.

Σταθερή απόδοση στους επενδυτές

Η AIP Management δήλωσε ότι θα ξοδέψει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για το μερίδιό της.
«Μόλις λειτουργήσει, θα δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη και σταθερή απόδοση για τους επενδυτές μας, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει σημαντικά τη μετάβαση προς μια πιο καθαρή ενεργειακή οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AIP, Kasper Hansen.

Η EnBW έχει εξασφαλίσει επίσης 600 εκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις Fraport (FRAG.DE), Evonik (EVKn.DE), Salzgitter AG (SZGG.DE) και Bosch (ROBG.UL) που αντιστοιχούν σε 335 μεγαβάτ, είπε, προσθέτοντας ότι συνομιλίες με άλλες εταιρείες βρίσκονται σε εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης