Τελευταία Νέα

Recharge: Η ματαίωση του Υπερακτίου 1GW στο Trollvind δεν θα σταματήσει την απανθρακοποίηση

Recharge: Η ματαίωση του Υπερακτίου 1GW στο Trollvind δεν θα σταματήσει την απανθρακοποίηση
Η ύφεση που παρατηρείται στον κλάδο δεν είναι η κυρίαρχη τάση στις ΑΠΕ -  Τα εμβληματικά έργα σύμφωνα με το Recharge
Η απόφαση της Equinor να εγκαταλείψει «επ' αόριστον» το έργο του 1GW Trollvind που επρόκειτο να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας ήρθε ως πλήγμα σε ένα από τα πιο φιλόδοξα αιολικά έργα στον κόσμο μετά από αρκετά χρόνια όπου η διάθεση στον τομέα ήταν ανάπτυξη σε εκθετικό βαθμό.
Η κίνηση του ενεργειακού γίγαντα ακολούθησε αρκετές ανάλογες κινήσεις τελευταία, αν και αναλυτές είπαν στο Recharge ότι μεμονωμένες πρωτοβουλίες δείχνουν δεν πρέπει να ανησυχούν για  ευρύτερο ζήτημα στον κλάδο.

Η απόδειξη ότι η φιλοδοξία εξακολουθεί να είναι ισχυρή στην ρευστή ατζέντα ήρθε καθώς η τομεακή κοινοπραξία Freja Offshore είπε ότι θα μπορούσε τον επόμενο χρόνο να λάβει το τελευταίο πράσινο φως που χρειάζεται από την κυβέρνηση για την κατασκευή της υπεράκτιας αιολικής συστοιχίας Mareld 2,5 GW στο Στενό Skagerrak που συνδέει τον Βορρά και τη Βαλτική Θάλασσα, μια τοποθεσία στη δυτική Σουηδία, όπου όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της είναι μακριά από πιθανώς προβληματικές περιοχές που αντιμετωπίζουν την «απειλή από τα ανατολικά» – τη Ρωσία.

Έργα υπό υλοποίηση

Η πρωτοπόρος του κλάδου, BW Ideol, συνεργάζεται με την ισπανική Elawan Energy για την κοινή ανάπτυξη ενός πλωτού αγωγού αιολικής ενέργειας πολλών GW  στα ανοιχτά της Ιβηρικής χερσονήσου.
Η εβδομάδα έφερε επίσης ένα άλλο ορόσημο συνεργασίας, όταν η κινεζική CNOOC ενεργοποίησε τον πρώτο στρόβιλο βαθέων υδάτων της χώρας στον Κόλπο Beibu της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ συνεχίζει να επιταχύνει τον παλμό χάρη στην δυναμική του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που αντικατοπτρίζεται στoν αντίκτυπο της εκδήλωσης Cleanpower 2023 που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη αυτή την εβδομάδα.
Ο κορυφαίος σύμβουλος καθαρής ενέργειας του Λευκού Οίκου John Podesta είπε στην εκδήλωση ότι η Αμερική θα χρειάζεται «κυριολεκτικά τρισεκατομμύρια κάθε χρόνο την επόμενη δεκαετία» για να επιτύχει τους πράσινους στόχους της, καθώς ζήτησε από τον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσει με επενδύσεις.

Η δυναμική στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η δυναμική των ΗΠΑ αποδεικνύεται από το βορρά προς το νότο, με φιλόδοξα σχέδια όπως το μεγάλο νέο εργοστάσιο ανεμογεννητριών της GE στη Νέα Υόρκη και τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στα ύδατα ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης.
Ενώ το μέλλον φαίνεται λαμπρό, τα προβλήματα επί του παρόντος γίνονται ορατά καθώς εμπόδια όπως οι καθυστερήσεις σύνδεσης στο δίκτυο και συναίνεσης οδήγησαν σε απότομη πτώση τις εγκαταστάσεις το πρώτο τρίμηνο.

Η προοπτική τεράστιων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων για την τροφοδοσία μεγάλης κλίμακας παραγωγής πράσινοου υδρογόνου είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα αγορά για την αλυσίδα εφοδιασμού και έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την πραγματοποίηση με τη μεγαλύτερη τελική επενδυτική απόφαση που έχει παρατηρηθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας H2 με το ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργο στο Neom της Σαουδικής Αραβίας.
Σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης