Helleniq Energy: Κλείνει το πρώτο deal - εφαλτήριο ΑΠΕ 15 MW φ/β στην Κύπρο - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

Helleniq Energy: Κλείνει το πρώτο deal - εφαλτήριο ΑΠΕ 15 MW φ/β στην Κύπρο - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

Πρόκειτα για την πρώτη επένδυση ΑΠΕ από την HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος

 

UPD (13.40) H HELLENiQ ENERGY ανακοινώνει την εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (επαρχία Λευκωσίας), μέσω της θυγατρικής της εταιρίας HELLENiQ RENEWABLES. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά και την έγκριση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στις 12 Μαΐου 2023.

Για την κατασκευή των πάρκων - που έχουν χωροθετηθεί σε γαιοτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 300.000 m² - χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως, η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας των οποίων αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh.

Η παραπάνω εξαγορά αποτελεί την πρώτη επένδυση ΑΠΕ από την HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος, η οποία, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την έναρξη της δραστηριοποίησης του Ομίλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου. Εντάσσεται δε, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό “Vision 2025” της HELLENiQ ENERGY που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και την είσοδο σε νέες αγορές και προϊόντα. Η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται μέσω της θυγατρικής HELLENiQ RENEWABLES που αναλαμβάνει την ανάπτυξη του Ομίλου στο κλάδο αυτό. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Με την επένδυση αυτή, υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας και στην Κύπρο, όπως ανακοινώσαμε μόλις μερικούς μήνες πριν, παρουσιάζοντας το πλάνο ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου. Είναι μια πρώτη κίνηση που σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση μας σε μια νέα ενεργειακή αγορά και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής VISION 2025. Η επένδυση αυτή, μαζί με την  ίδρυση της νέας εταιρίας μας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή αγορά, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις στο πελατολόγιό μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας».

Για την HELLENiQ ENERGY και τη θυγατρική της εταιρία EKO CYPRUS, η δυναμική μετάβαση σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται με την ταχεία υλοποίηση περισσότερων δεσμεύσεων. Ήδη, δρομολογείται η ενεργειακή αυτονόμηση της υπερσύγχρονης εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, η εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της ΕΚΟ, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συνολική μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,105 τόνους/έτος (μη συμπεριλαμβανομένων των ταχυφορτιστών.

Nωρίτερα το WEN έγραφε:



Από μέρα σε μέρα (πιθανώς και σήμερα) ανακοινώνεται η πρώτη εξαγορά έργου ΑΠΕ εκτός συνόρων, για την Helleniq Energy. Ειδικότερα, αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία, ισχύος περίπου 20 MW, στην Κύπρο, μια αγορά που ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί την αρχή, καθώς η Helleniq Energy σχεδιάζει να αναπτύξει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στο νησί που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 MW.


Επιπλέον, ο όμιλος σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη του πυλώνα των δραστηριοτήτων της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και σε άλλες χώρες με επίκεντρο τα Βαλκάνια και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω ενός συνδυασμού οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Άλλωστε, έως την ερχόμενη άνοιξη με καλοκαίρι, έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει τα 600 MW. Με άλλα λόγια σχεδιάζει να αναπτύξει επιπλέον έργα περίπου 300 MW, με δεδομένο ότι η εγκατεστημένη ισχύς των έργων που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα είναι στα 341 MW. Σήμερα διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων με αιτήσεις για όρους σύνδεσης περίπου 700 MW από ένα pipeline έργων περίπου 2,5 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του «Vision 2025» έχουν τεθεί στόχοι ενίσχυσης του κλάδου των ΑΠΕ ώστε να περιοριστεί και το ανθρακικό αποτύπωμα του ομίλου. Αυτοί προβλέπουν ανάπτυξη ενός πράσινου χαρτοφυλακίου σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW έως την περίοδο 2025 - 2026 και 2 GW έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Επενδυτική απόφαση για πράσινο υδρογόνο

Παράλληλα, ο όμιλος, στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, όπως έχει ανακοινώσει, αξιολογεί επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου Ελευσίνας, για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου, για την οποία, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας. Ακόμη, βρίσκεται κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση η πιλοτική επένδυση σε «πράσινο» υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ έχουν μπει σε φάση υλοποίησης και έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων σε διυλιστήριο του Ομίλου. Σύμφωνα με την Helleniq Energy σημαντικό ρόλο στις νέες τεχνολογίες έχει η πρόσβαση σε φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και, στο πλαίσιο αυτό, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που αναπτύσσει, πέρα από την επιχειρηματική λογική, μπορεί να λειτουργήσει και ως σημαντικός πόλος συνεργιών προς τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της.

Άλλωστε, σύμφωνα με όσο είχε προσφάτως επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης, η στόχευση για μια περιβαλλοντικά πιο ουδέτερη ενεργειακή αγορά παραμένει προτεραιότητα και καθορίζει τις σημερινές και μελλοντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, καθώς και σε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ενεργειακών προϊόντων που παράγει ο όμιλος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «οι πρόσφατες εμπειρίες της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα που αρχίζουν να διαφαίνονται με την αύξηση των ΑΠΕ, επανέφεραν με πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη επαρκούς μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ενεργειακής ασφάλειας, τόσο από πλευράς προσβασιμότητας και κόστους των ενεργειακών προϊόντων, όσο και στο είδος των επενδύσεων που απαιτούνται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική του ομίλου, όπως περιγράφεται και στο Vision 2025, λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους και, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση του μετασχηματισμού, «προχωράμε σε ανάπτυξη στη Νέα Ενέργεια, με αυξανόμενη έμφαση σε ανάπτυξη και εκτός Ελλάδος και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε αξιολόγηση και υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση των διυλιστηρίων και την ουσιαστική βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης