Τελευταία Νέα

Προκλήσεις για το «καθαρό μηδέν» στη Βρετανία, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τιμολόγηση, φόροι

Προκλήσεις για το «καθαρό μηδέν» στη Βρετανία, το ρυθμιστικό πλαίσιο, τιμολόγηση, φόροι
Η πορεία προς το καθαρό μηδέν είναι αναπόφευκτη - Θα υπάρξουν συγκρούσεις στην πορεία, αλλά οδεύουμε προς το καθαρό μηδέν, δήλωσε manager σε βρετανικό fund, σύμφωνα με την Montel
Η αβεβαιότητα στο ρυθμιστικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων γύρω από την κομβική τιμολόγηση και τους απροσδόκητους φόρους, δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά δεν αλλάζει ουσιαστικά την πορεία προς το καθαρό μηδέν, δήλωσαν ειδικοί την Τετάρτη 7/6, σύμφωνα με την Montel.

Υπάρχει ιδιωτικό κεφάλαιο έτοιμο να επενδύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια γύρω από μια πιθανή στροφή στην κομβική τιμολόγηση, δήλωσε ο Peter Dickson, manager στο βρετανικό fund Glennmont Partners στη σύνοδο κορυφής Renewable Energy Revenues της Solar Media στο Λονδίνο.

«Η πορεία προς το καθαρό μηδέν είναι αναπόφευκτη.
Θα υπάρξουν συγκρούσεις στην πορεία, αλλά οδεύουμε προς το καθαρό μηδέν», είπε.

Ο Dickson πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια βασική ανησυχία ήταν η πιθανότητα η κομβική τιμολόγηση να δημιουργήσει πιο μακροπρόθεσμη αστάθεια των τιμών, με την ισχύ να διαπραγματεύεται σε πολλές τοπικές τιμές και όχι σε μια ενιαία εθνική τιμή, όπως συνέβαινε σήμερα.

«Η πρόβλεψη των τιμών περαιτέρω θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Μπορεί να υπάρξουν ακούσιες συνέπειες [στη μεταρρύθμιση της αγοράς] που θα κάνουν τις επενδύσεις πιο δύσκολες».

Μακροπρόθεσμος κίνδυνος

Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές που είχαν εξασφαλίσει ένα 15ετές συμβόλαιο επιδότησης για διαφορά (CFD) με την κυβέρνηση θα μπορούσαν να αποτύχουν να αντιληφθούν σωστά τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο της μεταρρύθμισης, είπε ο Dickson.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα προστατεύονται από ρυθμιστικές αλλαγές σύμφωνα με τις κρατικές διατάξεις, αλλά θα μπορούσαν να διατηρηθούν 25 χρόνια στην αγορά μετά τη λήξη του CFD, ένας ρυθμιστικός κίνδυνος που δεν αξιολογήθηκε και δεν τιμολογήθηκε επαρκώς, πρόσθεσε ο Dickson, με τον Domenico Tripodi, συνεργάτη του fund manager AIP Management να συμφωνεί.

Ο φόρος έκτακτης ανάγκης που επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, ήταν ένα ad hoc μέτρο που δεν βοήθησε καθόλου στην αντιμετώπιση του θεμελιώδους ζητήματος του φυσικού αερίου που καθόριζε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του συστήματος οριακής τιμολόγησης, είπε.

Ωστόσο, οι επενδυτές σε ανανεώσιμα στοιχεία ενεργητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να έχουν ελκυστικές αποδόσεις, δήλωσε ο Alex Howard, επικεφαλής αγορών ευελιξίας στην περιφερειακή εταιρεία παροχής ηλεκτρικού δικτύου UK Power Networks.

Ορισμένες ηλιακές γεννήτριες, για παράδειγμα, πληρώνονταν μεταξύ 600-700 GBP/MWh για να μειώσουν την παραγωγή τους σε περιόδους περιορισμού του συστήματος.
«Δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια», είπε ο Howard.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης