Η Κίνα έχει την Σερβία σαν Δούρειο ίππο στα αιολικά της ΕΕ

Η Κίνα έχει την Σερβία σαν Δούρειο ίππο στα αιολικά της ΕΕ

Η ασιατική χώρα βλέπει τους Βαλκάνιους ως παράγοντα - κλειδί και πιθανή πύλη… προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (rechargenews)

Η σταθερή αύξηση της παρουσίας της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία και η ισχυρή σχέση της με τη Σερβία (από το 2009) η οποία δεν αποτελεί μέλος της ΕΕ κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι «αυτόνομη» ενεργειακά, εντείνει το φόβο ότι μπορεί η βαλκανική χώρα να χρησιμοποιηθεί από τους Ασιάτες σαν όχημα εισβολής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με το rechargenews.com.

 

 

«Πύλη» της Κίνας στην ΕΕ - Νικήτρια σε δημοπρασίες

«Η Κίνα βλέπει τη Σερβία σαν παράγοντα κλειδί… στα Βαλκάνια και μια πιθανή πύλη… προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road.

Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν δημοτικότητα παγκοσμίως, η Κίνα τις αξιοποιεί στρατηγικά ως μέσο για να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της ανατολικής οδού», δήλωσε ο Ivan Gazdic (επικεφαλής της πρακτικής υποδομών και έργων στο γραφείο της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας CMS στο Βελιγράδι).

Οι κινέζοι παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν μια σειρά από πρόσφατες επιτυχίες στη βαλκανική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξής τους ως ο μεγαλύτερος νικητής σε μια δημοπρασία ορόσημο αιολικής ενέργειας που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Πέρυσι, η Windey κέρδισε μια μεγάλη παραγγελία για τους στρόβιλους 7,7 MW για ένα έργο 854 MW. Ο συμπατριώτης Mingyang Smart Energy κέρδισε συμβόλαιο 150 MW. και η PowerChina εργάζεται σε ένα έργο 300 MW.

Τον Ιανουάριο, η κινεζική Shanghai Fengling Renewable Co συμφώνησε μια συμφωνία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή αιολικών και ηλιακών πάρκων και εγκατάστασης παραγωγής υδρογόνου - τη μεγαλύτερη επένδυση της Σερβίας στην πράσινη ενέργεια μέχρι σήμερα.

Απηχώντας τα σχόλια του Xu, ο Gazdic είπε ότι η «στρατηγική προσέγγιση» που ακολουθούν οι κινέζοι κατασκευαστές στροβίλων «αναμφίβολα τους επιτρέπει να επιδείξουν τις ικανότητες και τις τεχνολογίες τους» στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

«Δεν θα ήταν έκπληξη το ενδιαφέρον της Κίνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου του σημαντικού δυναμικού τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η επιτυχία στη Σερβία και τους περιφερειακούς της γείτονες μπορεί να «σπάσει τον πάγο» για τους κινέζους αιολικούς γίγαντες στην Ευρώπη και να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν την παρουσία τους στην ΕΕ, δήλωσε στο Recharge ο Kane Xu, αντιπρόεδρος της Envision Energy.

Εάν αποδείξουν την αξία τους στη Σερβία και τους γείτονές της, «επιτέλους θα το δει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Xu. Αυτές οι χώρες μπορούν στη συνέχεια να «κάνουν τις δικές τους επιλογές» όταν πρόκειται για κινεζικές τουρμπίνες.

Η Σερβία και οι γείτονές της είναι «φυσικοί» για τους Κινεζικούς OEM λόγω αυτού που ο Xu περιέγραψε ως «καλή σύνδεση» που έχουν απολαύσει πολλές από αυτές τις χώρες με την Κίνα στην κατασκευή και τα έργα.

Έχουν μεγάλη εμπειρία σε συνεργασία με Κινέζους εργολάβους, είπε, επομένως δεν έχουν «απροθυμία» ή «εμπόδια» όταν πρόκειται για τη χρήση κινεζικού εξοπλισμού. Ίσως το πιο σημαντικό, δεν έχουν περιορισμούς «διανοητικά» ούτε όταν πρόκειται για κινεζικές τουρμπίνες.

 

Κινέζικος κίνδυνος για τον αιολικό τομέα της ΕΕ

Η ανησυχία σχετικά με την ευρωπαϊκή αιολική έκρηξη που «φτιάχτηκε στην Κίνα» προκάλεσε τρόμο, εν μέσω του δέλεαρ των φθηνών και ολοένα και πιο μεγάλων κινεζικών ανεμογεννητριών.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές στροβίλων χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό του κόστους στις τιμές των πρώτων υλών όπως ο χάλυβας.

Οι κινεζικοί OEM δεν είχαν τις ίδιες πιέσεις, αλλά αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από εγχώριους ανταγωνιστές όσον αφορά την τιμολόγηση, ωθώντας τους να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους στην Ευρώπη και αλλού για να διατηρήσουν την κερδοφορία.

Φοβούμενος ότι ο αιολικός τομέας της Κίνας θα «σκοτώσει» τον τομέα της Ευρώπης, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, υπήρξε έντονη αντίσταση από ορισμένες πλευρές στους κινεζικούς γίγαντες στροβίλων στην ήπειρο.

Ο Giles Dickson (Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope), θεωρεί ότι «οι ανεμογεννήτριες από κινεζικούς αιολικούς γίγαντες πωλούνται στη μισή τιμή από τις ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις λόγω άδικων επιδοτήσεων, ενώ ισχυρίστηκε επίσης ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι οι κινεζικές τουρμπίνες είναι χαμηλότερης ποιότητας από αυτές που παράγονται στη Δύση.

Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν λάβει την απειλή στα σοβαρά, υποσχόμενοι να υποστηρίξουν την αιολική βιομηχανία του μπλοκ και θεσπίζοντας άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν κινεζικές τουρμπίνες.

Όμως, ενώ η ΕΕ και η Δυτική Ευρώπη παραμένουν ένα σκληρό καρύδι για τους κινεζικούς αιολικούς γίγαντες, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία ανατολικότερα, σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τουρκία και, κυρίως, η Σερβία.

 

«Ατσάλινη» φιλία Κίνας - Σερβίας από το 2009

«Η Κίνα «αυξάνει σταθερά την παρουσία της» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία και η ηγετική χώρα όσον αφορά τη συνεργασία με την Κίνα είναι σίγουρα η Σερβία», δήλωσε ο Stefan Vladisavljev (επισκέπτης συνεργάτης της China Observers στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη).

Η ισχυρή σχέση της Κίνας με τη Σερβία χρονολογείται από το 2009, όταν οι χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε οικονομικά θέματα, καθώς και σε τεχνολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη υποδομών.

Από τότε, υπήρξαν «πολλά έργα» με τη συμμετοχή Κινέζων στη Σερβία, είπε, ιδιαίτερα έργα υποδομής και άμεσες ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά βοήθησαν να γίνει η Κίνα ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Σερβία, με τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που ονομάστηκε «σιδηροφιλία».

Πράγματι, ένα φιλοκυβερνητικό ταμπλόιντ της Σερβίας έστησε ακόμη και διαφημιστικές πινακίδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ευχαριστώντας τον «αδερφό» Σι Τζινπίνγκ για τη βοήθεια της Κίνας (ο τότε επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε αργότερα ότι δεν είχε δει ποτέ διαφημιστική πινακίδα που να ευχαριστεί το μπλοκ για τη δική του βοήθεια).

Η Σερβία δεν είναι μέρος της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να μπορεί να έχει μια «κυρίαρχη» και «αυτόνομη» ενεργειακή πολιτική χωρίς να υπερπηδά τους κρίκους της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα για την προστασία της αιολικής της βιομηχανίας) που δυσκολεύουν τη συνεργασία με Κινέζους προμηθευτές.

Ωστόσο, η Σερβία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ. Ακόμη και αν οι προοπτικές ένταξής της φαίνονται αμυδρές αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να ενταχθεί περαιτέρω. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο Vladisavljev είπε ότι η Κίνα θα έχει έναν «αξιόπιστο εταίρο» εντός της ΕΕ – ανοίγοντας μια πόρτα για περαιτέρω επέκταση των αιολικών της γιγάντων εντός του μπλοκ.

Βασικά, παρ' όλη την κουβέντα για άδικα επιδοτήσεις κινεζικών τουρμπίνων και απειλή για την ασφάλεια, εάν περιστρέφονται αξιόπιστα στη Σερβία και σε ορισμένους από τους ανατολικοευρωπαίους γείτονές της, ο πειρασμός των χωρών της ΕΕ να τους αγκαλιάσουν δεν θα ήταν ποτέ μεγαλύτερος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης