Τελευταία Νέα

Montel: Εκτός τόπου και χρόνου οι στόχοι της ΕΕ για το υδρογόνο λέει νέα μελέτη

Montel: Εκτός τόπου και χρόνου οι στόχοι της ΕΕ για το υδρογόνο λέει νέα μελέτη
Τι δείχνει η έκθεση του Σκανδιναβικού Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής
Η στήριξη στην ευρεία παραγωγή πράσινου υδρογόνου για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ βασίζεται σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη του μη κερδοσκοπικού Σκανδιναβικού Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής.

«Ο πρόσφατος θόρυβος γύρω από το υδρογόνο είναι προϊόν της σημαντικής δημόσιας προβολής και πολιτικής υποστήριξής του και όχι της ίδιας της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της για αξιοποίηση στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Christian Sandstrom, αναπληρωτής καθηγητής στη Διεθνή Σχολή Επιχειρήσεων του Jonkoping στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Montel, ο Sandstorm φέρεται να δήλωσε πως οι πολιτικές προσδοκίες για το υδρογόνο φαίνονται δυσανάλογες σε σχέση με τις αντικειμενικές δυνατότητές του.

Τα πορίσματα της μελέτης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης, κατά την οποία το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απαιτεί έως και επτά φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή του από το μεθάνιο, κυρίως λόγω του ότι η πρώτη διαδικασία είναι λιγότερο αποδοτική, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες ενέργειας.

«Αυτές δεν είναι απλώς σημαντικές διαφορές - είναι τόσο σημαντικές που δύσκολα μπορούν να γεφυρωθούν με τεχνικές αλλαγές ή με δραστική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης είναι δαπανηρή επειδή η διαδικασία καταναλώνει τόσο μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την έκθεση.

Η αντικατάσταση των 94 εκατ. τόνων μπλε υδρογόνου που παράγονται σήμερα παγκοσμίως από φυσικό αέριο με το πράσινο υδρογόνο θα απαιτούσε 4.700 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πολλές χώρες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το πράσινο υδρογόνο σε άλλους τομείς, όπως η αποθήκευση ενέργειας, τα καύσιμα οχημάτων και η χαλυβουργία, γεγονός που θα εκτόξευε κυριολεκτικά τη ζήτηση και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η στροφή ολόκληρης της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα στη χρήση πράσινου υδρογόνου θα απαιτούσε ηλεκτρική ενέργεια ισοδύναμη με 912 πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους θα παρήγαγε 8,16 TWh ετησίως», αναφέρει η μελέτη.

Η μετατροπή της χαλυβουργίας της Σουηδίας στην πράσινη εκδοχή της θα απαιτούσε περίπου 85 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Αυτό είναι περισσότερο από τη συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας και περισσότερο από το ήμισυ της Σουηδίας, τονίζει η ανάλυση.

430 δισ. ευρώ σε στήριξη

Το υδρογόνο έχει επίσης και φυσικές προκλήσεις, καθώς είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και απαιτεί συνεπώς μεγάλες ποσότητες με κίνδυνο διαρροής, αυξάνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος, δήλωσε ο Sandstrom.

Η έκθεση διαπίστωσε ακόμα ότι η έλλειψη κερδοφορίας από επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο, αναγκαστικά απαιτεί τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ έχει διαθέσει ήδη 430 δισ. ευρώ για τη στήριξη του υδρογόνου, με την τεχνολογία να θεωρείται βασικός άξονας του σχεδίου για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την έκθεση αυτή, το Σκανδιναβικό Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν επικριτικές εκθέσεις σχετικά με τα σχέδια της Σουηδίας για τον πράσινο χάλυβα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης