Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Επαναστατική… ανακάλυψη στην τεχνολογία μπαταριών (ChemEurope)

Επαναστατική… ανακάλυψη στην τεχνολογία μπαταριών (ChemEurope)

Μπορεί να επαναφορτιστεί πάνω από 200 φορές σε υψηλή χωρητικότητα και να απλοποιήσει τη ζωή - Αποτελεί «κλειδί» για ένα πιο «πράσινο» μέλλον

Επιστήμονες στη Γερμανία εφηύραν μπαταρία που θα μπορούσε να απλοποιήσει τη ζωή των ανθρώπων βοηθώντας παράλληλα και τον πλανήτη («πράσινο» μέλλον).


Πρόκειται για επαναφορτιζόμενη μπαταρία ψευδαργύρου αέρα η οποία είναι ελαφρύτερη  και πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις τρέχουσες εκδόσεις
, στοιχείο που αποτελεί τεράστια αναβάθμιση όπως ανέφερε το ChemEurope.com.

Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι η φόρτιση.

Οι μπαταρίες ψευδαργύρου αέρα οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από μια αντίδραση μεταξύ ψευδαργύρου και οξυγόνου στον αέρα, είναι ένας από τους παλαιότερους τύπους μπαταριών.

Ωστόσο, οι σημερινές μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρα έχουν ορισμένους σοβαρούς περιορισμούς.

«Οι μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρα είναι από τα παλαιότερα και πιο αποτελεσματικά συστήματα αποθήκευσης χημικών μπαταριών», αναφέρεται σε άρθρο σχετικά με τη νέα μπαταρία στο ChemEurope.com.

 

Σύμφωνα με το άρθρο, το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ακόμη επαναφορτιζόμενα.

Απαιτούν επίσης ηλεκτρόδια από μεταλλικό ψευδάργυρο τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πληρέστερα για να διασφαλιστεί η επαναφορτισιμότητα και η υψηλή ικανότητα φόρτισης και εκφόρτισης.

Μέχρι τώρα, ο ψευδάργυρος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο με περίπου 50% απόδοση, απαιτώντας από τις μπαταρίες να χρησιμοποιούν ογκώδη, μεγάλου μεγέθους μεταλλικά ηλεκτρόδια.

Αυτό τις καθιστά «άσκοπα βαριές και ακατάλληλες για όλους τους τύπους εφαρμογών για κινητά», σύμφωνα με το ChemEurope.com.

Η ομάδα του TU Darmstadt αποφάσισε να αφαιρέσει εντελώς τα μεταλλικά ηλεκτρόδια. Ο καινοτόμος νέος σχεδιασμός τους φορτίζει και αποφορτίζει την μπαταρία απευθείας από ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη.

«Αποθέτοντας και επαναδιαλύοντας το ενεργό μεταλλικό ψευδάργυρο απευθείας από ένα διάλυμα σε ένα ηλεκτρόδιο άνθρακα με νανοδομή, ξεκινάμε μια αλλαγή παραδείγματος», εξήγησε ο ερευνητής Daniel Deckenbach στο ChemEurope.com.

 

Τα υπέρ της νέας μπαταρίας

Η ανταμοιβή είναι τεράστια. Η νέα μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί πάνω από 200 φορές σε υψηλή χωρητικότητα, επιτυγχάνοντας «βάθος εκφόρτισης» 92%, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Small και στη σύνοψη του ChemEurope.com.

Αυτό σημαίνει ότι η αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν πλήρως, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα τρέχοντα σχέδια.

Η νέα μπαταρία είναι επίσης πολύ πιο ελαφριά καθώς δεν απαιτεί ηλεκτρόδια βαρέων μετάλλων.

«Καθώς δεν απαιτούνται άλλα μεταλλικά ηλεκτρόδια για τη λειτουργία του στοιχείου της μπαταρίας και χρειάζονται μόνο ελάχιστες χημικές ουσίες, η απόδοση αυξάνεται σημαντικά και επιτυγχάνουμε τεράστια εξοικονόμηση βάρους σε σύγκριση με τα προηγούμενα συστήματα αποθήκευσης ψευδαργύρου-αέρα», δήλωσε ο καθηγητής χημείας Jörg J. Schneider. που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Οι ελαφρύτερες, πιο αποδοτικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι ένα από τα κλειδιά για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Θα μπορούσαν να επιταχύνουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και να κάνουν πιο πρακτική την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση της ρύπανσης που υπερθερμαίνει τον πλανήτη μας.

Αυτό θα βοηθούσε στην προστασία των κοινοτήτων μας από τους αυξανόμενους κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στο κλίμα και διαταραχών στον εφοδιασμό τροφίμων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επαναστατική μπαταρία τους θα μπορούσε να είναι έτοιμη για την πρώτη στιγμή μέσα σε λίγα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης