Κίνα: Μεροληπτική η έρευνα της ΕΕ για την επιδότηση ανεμογεννητριών

Κίνα: Μεροληπτική η έρευνα της ΕΕ για την επιδότηση ανεμογεννητριών

 Η ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τις αρχές της αγοράς δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

 

Η Κίνα ανησυχεί για τα μέτρα τα οποία χαρακτήρισε μεροληπτικά, που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των εταιρειών της, αφού το μπλοκ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τις επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για τις χώρες της.

«Ο έξω κόσμος ανησυχεί για την αυξανόμενη τάση του προστατευτισμού στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Τετάρτη.

«Η Κίνα ανησυχεί πολύ για τα μέτρα με τα οποία η ΕΕ εισάγει διακρίσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών και βιομηχανιών», είπε ο Μάο, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τις αρχές της αγοράς.
Η έρευνα, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, αντιπροσωπεύει την τελευταία κίνηση στην κίνηση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από αυτό που θεωρούν ως αθέμιτο ανταγωνισμό από κρατικές επιδοτούμενες εισαγωγές καθαρής τεχνολογίας από την Κίνα.

Σε επίσκεψη στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δεχόταν να «αποδεκατιστεί» η βιομηχανία της από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας σε βασικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η επίτροπος της ΕΕ για την καταπολέμηση των μονοπωλίων Margrethe Vestager.

Έντονος ανταγωνισμός

Ενώ τοπικοί παίκτες όπως η Siemens Energy και η Vestas εξακολουθούν να προμηθεύουν τις περισσότερες ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από κινεζικά προϊόντα χαμηλότερου κόστους, απειλώντας τη θέση τους σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη πιο αποδοτικών και φθηνότερων ανεμογεννητριών.
Η Κίνα έχει μακράν τη μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής ανεμογεννητριών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 60% των 163 γιγαβάτ (GW) παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Τα έργα αιολικής ενέργειας έλαβαν επιδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση μεταξύ 2009 και 2021 και εξακολουθούν να λαμβάνουν στήριξη από την τοπική κυβέρνηση και χρηματοδότηση από κρατικές τράπεζες.
Οι τιμές για τους κινεζικούς στρόβιλους είναι περίπου 20% χαμηλότερες από τα ανταγωνιστικά προϊόντα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αναφέρει η ερευνητική υπηρεσία BloombergNEF.
Η ΕΕ εισήγαγε περίπου 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρμπίνες και εξαρτήματα από την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων.

Αν και οι επιδοτήσεις θα μπορούσαν να τονώσουν την καινοτομία, έχουν επίσης τη δυνατότητα να στρεβλώσουν τις αγορές, δήλωσε στο Reuters ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.
"Οι ελεύθερες και ανοιχτές αγορές βασίζονται σε εμπορικές πρακτικές που βασίζονται σε κανόνες. Το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο αναμένει να δει μια έρευνα βασισμένη στα γεγονότα με σκοπό να διασφαλίσει τέτοιες αρχές για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά", δήλωσε ο Eskelund.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης