Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κατασκευή αγωγού υδρογόνου που θα συνδέσει την Γαλλία με την Γερμανία

Κατασκευή αγωγού υδρογόνου που θα συνδέσει την Γαλλία με την Γερμανία

Πάρθηκε η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο 100 χμ που θα στοιχίσει 110 εκατ. ευρώ  - Επιφυλακτικός ο Γερμανός εταίρος ο οποίος θεωρεί ότι εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση (γερμανική κυβέρνηση)

Η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο γαλλογερμανικού αγωγού υδρογόνου (Η2) MosaHYc, κόστους 110 εκατομμυρίων ευρώ ελήφθη και μήκους 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία ενός από τους δύο εταίρους του έργου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο προμηθευτής πράσινου Η2.

Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της GRTgaz έχει αναλάβει τη FID για το έργο των 90 χιλιομέτρων το οποίο θα συνδέσει τους παραγωγούς πράσινου H2 στην περιοχή Moselle της ανατολικής Γαλλίας και την Πολιτεία Saarland της Γερμανίας με τοπικούς παραγωγούς.

Ωστόσο, ο γερμανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Creos Deutschland ο οποίος αναπτύσσει το τμήμα του έργου Saarland, θεωρεί ότι το FID εξακολουθεί να εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση (στην προκειμένη περίπτωση από τη γερμανική κυβέρνηση).

«Η τελική επενδυτική απόφαση επιτρέπει την έναρξη της φάσης των διοικητικών αδειών, ακολουθούμενη από τη φάση κατασκευής και μετατροπής δικτύου, με προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας για το 2027», γνωσοποίησε η Engie μέσω δελτίο Τύπου.


Αλλά η Creos έγραψε στο δικό της δελτίο Τύπου το εξής:

«Η εφαρμογή του mosaHYc εξαρτάται (από τη γερμανική πλευρά) από την εκκρεμή απόφαση χρηματοδότησης IPCEI (Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την τελική επενδυτική απόφαση που βασίζεται σε αυτήν».


Η κατανομή της χρηματοδότησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε πρόσφατα το καθεστώς του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος στη γερμανική πλευρά του έργου το οποίο της επιτρέπει να λάβει κρατική ενίσχυση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η GRTgaz θα δαπανήσει 40 εκατομμύρια ευρώ για αγωγούς μήκους 50 χιλιομέτρων, 45 χιλιόμετρα εκ των οποίων θα αποτελούνται από μετατρεπόμενους σωλήνες φυσικού αερίου, ενώ η Creos έχει δεσμεύσει 70 εκατομμύρια ευρώ για το τμήμα περίπου 40 χιλιομέτρων της το οποίο θα περιλαμβάνει 20 χιλιόμετρα νέους σωλήνες.

Η πρώτη επιχείρηση που θα συνδεθεί στον αγωγό θα είναι μια χαλυβουργία που ονομάζεται ROGESA (κοινοπραξία 50-50 μεταξύ τοπικών εταιρειών χάλυβα Dillinger και Stahl-Holding-Saar, SHS) στη γερμανική πόλη Dillingen η οποία θα παραλάβει σε 50.000 τόνους υδρογόνου ετησίως.

Η SHS πρόκειται να λάβει επιχορήγηση 2,6 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για την αντικατάσταση των υφιστάμενων υψικάμινων στα χαλυβουργεία Dillengen και Völklingen με 2 καμίνους ηλεκτρικού τόξου και ένα σχέδιο άμεσης μείωσης σιδήρου με καύση υδρογόνου στο Dillengen. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση κρατικής ενίσχυσης για την επιχορήγηση τον Δεκέμβριο.


Η ROGESA, η Creos και η GRTgaz έχουν πλέον υπογράψει συμβόλαια
για τα μέρη τους στο MosaHYc το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027, συνδέοντας τις γαλλικές πόλεις Bouzonville, Carling και Saint-Avold με τις γερμανικές πόλεις Dillingen, Völklingen, Saarlouis και Perl.

«Το δίκτυο mosaHYc πρόκειται να αναπτυχθεί: θα προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης άλλων παραγωγών και καταναλωτών υδρογόνου με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο.

Έτσι, αυτό το δίκτυο είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς υδρογόνου, προσφέροντας μια πρώτη ανοιχτή και κοινή διασυνοριακή υποδομή», ανέφερε η GRTgaz στο δικό της δελτίο Τύπου.


Η Cécile Prévieu (Αντιπρόεδρος της Engie) πρόσθεσε:

«Το έργο mosaHYc έχει στρατηγική αξία ως η πρώτη γαλλογερμανική σύνδεση, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου. Αυτό το έργο θα επιταχύνει την ανάπτυξη μιας αγοράς ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη.

Συμβάλλει επίσης στον στόχο μας για 700 χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς αφιερωμένων στο υδρογόνο έως το 2030».


Σε εκκρεμότητα ο προμηθευτής πράσινου Η2

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα προμηθεύσει το πράσινο υδρογόνο στη ROGESA.

Πριν από 2 εβδομάδες, η SHS προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 50.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στο Dillingen μέσω του δικτύου MosaHYc.

Η GRTGaz είναι μια ανεξάρτητη θυγατρική της Engie, η οποία κατέχει το 60% του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, με τη γαλλική τράπεζα Caisse des Dépôts να κατέχει το υπόλοιπο 40%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης