Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Montel: Γιατί θα οδηγηθούν σε πτώχευση τα έργα ΑΠΕ στην Ισπανία

Montel: Γιατί θα οδηγηθούν σε πτώχευση τα έργα ΑΠΕ στην Ισπανία
Η Ισπανία σίγουρα θα δει αθετήσεις πράσινων έργων εν μέσω πτώσης των τιμών ενέργειας και αύξησης του κόστους
Η κατακόρυφη «βουτιά» των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία λόγω της πλεονάζουσας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ απειλεί τη χρηματοδότηση νέων πράσινων έργων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλές χρεοκοπίες, καθώς και να περιορίσει τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο Montel αυτή την εβδομάδα.

Η Ισπανία σίγουρα θα δει αθετήσεις πράσινων έργων εν μέσω πτώσης των τιμών ενέργειας και αύξησης του κόστους, δήλωσε ο Miguel Marroquin, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής συμβουλευτικής εταιρείας PPA Our New Energy.

«Θα υπάρξουν περισσότερες από μία εταιρείες με προβλήματα» πρόσθεσε.

Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία ήταν κατά μέσο όρο 38,37 ευρώ/MWh κατά το έτος μέχρι σήμερα και μόνο 5,35 ευρώ/MWh μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, από 87,10 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο πέρυσι.

Η χώρα άρχισε να βλέπει αρνητικές τιμές τον Απρίλιο εν μέσω υψηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλής ζήτησης.

Ορισμένοι μάλιστα, αναζητούσαν ήδη να εκποιήσουν πράσινα περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα αυτών των χαμηλών τιμών, δήλωσε ο Marroquin.

Κάτω από το κόστος

Οι πράσινοι κατασκευαστές πίστευαν επίσης ότι ορισμένες προσφορές για PPA ήταν κάτω από το κόστος, γι' αυτό και λίγες νέες συμφωνίες είχαν ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο, πρόσθεσε ο Marroquin.

«Δεν υπάρχει σαφής αναφορά για το πόσο αξίζει η ενέργεια. Αυτή η αβεβαιότητα δεν βοηθά τις δεκαετείς συμβάσεις».

Εν τω μεταξύ, έως και 70 GW πράσινων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη με περιβαλλοντικές άδειες και τα οποία έλαβαν πρόσφατα παράταση προθεσμίας αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε στο Montel ο Alexandre Danthine, ερευνητής της εταιρείας συμβούλων Aurora.

«Μεγάλο ερώτημα» ήταν το αν οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήθελαν να εισέλθουν στην ισπανική αγορά, συμπλήρωσε ο Danthine.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όταν οι κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάνουν χρηματοοικονομική μοντελοποίηση για νέες ηλιακές και αιολικές μονάδες, το κομμάτι της περικοπής είτε αγνοείται είτε υποβαθμίζεται, δήλωσε ο Rodrigo Garcia Ruiz, επικεφαλής της ανάλυσης ενέργειας και κινδύνου στην Optimize Energy.

Ζήτημα περικοπών

Η περικοπή εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερβολική πράσινη παραγωγή σε απευθείας σύνδεση, με το φαινόμενο να επηρεάζει σημαντικά τις ηλιακές εγκαταστάσεις στις κεντρικές και δυτικές περιοχές.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η χώρα είχε δει πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στο Montel ο Pedro Cantuel, ανώτερος αναλυτής ενέργειας της Ignis.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης