Τελευταία Νέα

Παγώνει το πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά λόγω ευρωεκλογών - Στην Κρήτη η Αλ. Σδούκου

Παγώνει το πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά λόγω ευρωεκλογών - Στην Κρήτη η Αλ. Σδούκου

Στον Περιφερειάρχη της Κρήτης παρουσιάσθηκε το τροποποιημένο σχέδιο - Παραμένουν οι αντιδράσεις

 

Φρένο στην δυναμική ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων βάζουν οι ευρωεκλογές. Ο φόβος πιθανής γενίκευσης των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί στην Κρήτη εν όψει των ευρωεκλογών έχει ¨παγώσει¨ τις διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία τον Μάιο μετράει πέντε μήνες καθυστέρησης από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ φέρονται να έχουν οριστικοποιήσει το τροποποιημένο σχέδιο στο κομμάτι που αφορά στις περιοχές της Κρήτης, περιορίζοντας την προβλεπόμενη συνολική ισχύ των 800 MW στην πρώτη φάση ανάπτυξης στα 600 MW. Από αυτά, τα 400 MW αφορούν στο Ακρωτήρι του Αφορισμένου, όπου μετακινήθηκε το πολύγωνο της Ελούντας αφού περιορίστηκε σε έκταση προκειμένου να μην προκαλεί οπτική και ηχητική όχληση και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας.
Σε ότι αφορά στις δύο άλλες περιοχές της Κρήτης, δηλαδή στην Ιεράπετρα και στο σύμπλεγμα των νησιών Διονυσάδες (ΒΑ Κρήτη), η Περιφέρεια του νησιού, παραμένει κάθετα αντίθετη, καθώς βρίσκονται σε περιοχές Natura. Συνολικά στην πρώτη και δεύτερη φάση ανάπτυξης, το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε για την περιοχή της Κρήτης ισχύ 2,135 GW .

Τι συζήτησε η υφυπουυργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το τροποποιημένο σχέδιο φέρεται να παρουσιάσε χθες στον Περιφερειάρχη της Κρήτης και στη συνάντηση που είχε μαζί του η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ηράκλειο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου εν όψει των ευρωεκλογών. Τα υπεράκτια αιολικά απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης στην οποία συζητήθηκαν όλα τα ενεργειακά θέματα που αφορούν την Κρήτη. Η υφυπουργός άκουσε από κοντά τις θέσεις της Περιφερειακής αρχής αλλά και των Δήμων που αναμένεται να φιλοξενήσουν τα πρώτα θαλάσσια αιολικά, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του υπουργείου και εξήγησε τόσο τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χωροθέτηση, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχουν οι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα πάρκα.

«Επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο τη δυνατότητα να αναπτύξουμε θαλάσσια αιολικά πάρκα. Είναι γνωστό ότι η Κρήτη διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά δυναμικά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και βεβαίως με πολλή συζήτηση και πολύ σεβασμό προς την τοπική κοινωνία ο στόχος θα ήταν ιδανικά να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια νέα παραγωγική βάση, ένα νέο τομέα οικονομίας, ο οποίος μπορεί αν προσφέρει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλη τη διάρκεια του χρόνου» τόνισε η κ. Σδούκου. Σε σχέση με τις αντιδράσεις, προέταξε το διάλογο και την συναίνεση . «Είμαστε της άποψης ότι κανένα έργο δεν μπορείς να το επιβάλλεις με εξαναγκασμό, αν δεν καταφέρεις να δείξεις ότι έχει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, καθόμαστε στο τραπέζι, τα συζητάμε με την τοπική κοινωνία και είμαι σίγουρη ότι στο τέλος πάντοτε καταλήγουμε προς όφελος και την χώρας και κυρίως της ίδιας της κοινωνίας.» είπε χαρακτηριστικά.

Η πλευρά της Περιφέρειας ωστόσο φέρεται να παραμένει στη θέση της και στην ¨κόκκινες¨ γραμμές που έχει θέσει. Πέραν των ζητημάτων οπτικής και ηχητικής όχλησης που έχει θέσει για το πολύγωνο της Ελούντας η Περιφέρεια της Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις περιοχές Ιεράπετρας και στο σύμπλεγμα των νησιών Διονυσάδες (ΒΑ Κρήτη) που βρίσκονται σε περιοχές Νatura.

Ανήσυχοι οι επενδυτές

To κεφάλαιο με τις αντιδράσεις στην περιοχή της Κρήτης που συγκεντρώνει το καλύτερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Μεσογείου σε κάθε περίπτωση δεν έχει κλείσει, με την επενδυτική κοινότητα να εμφανίζεται ανήσυχη καθώς οι καθυστερήσεις θεωρούνται αναπόφευκτες, παρ ότι εκτιμάται ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές το πρόγραμμα θα επανακτήσει την δυναμική του.

θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων προέβλεπε την υποβολή κάθε ξεχωριστής ΣΜΠΕ το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου 2024, την οριοθέτηση στη συνέχεια με Προεδρικό Διάταγμα των θαλασσίων οικοπέδων εντός των περιοχών που θα αναπτυχθούν τα αιολικά πάρκα το διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου για να ακολουθήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί μέσα στο 2026. Σε πρώτη φάση έως το 2030 ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη 1,9 GW και στην πλήρη ανάπτυξή του το 2050 την ανάπτυξη 12,4 GW σε 25 θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Στη συνάντηση με τον κ. Σδούκου ο Περιφειριάρχης Κρήτης έθεσε αιτήματα για την διασφάλιση δυναμικότητας στο δίκτυο για λογαριασμό των ΤΟΕΒ και των ενεργειακών κοινοτήτων του νησιού. «Θέλουμε να πάρει ο πολίτης της Κρήτης αυτά που δικαιούται» είπε ο κ. Αρναουτάκης, αναγνωρίζοντας τη σημασία των δύο ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης