Τελευταία Νέα

Τίτλοι τέλους για το net-metering - Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το net-billing

Τίτλοι τέλους για το net-metering - Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το net-billing

Ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις

 

Έπεσε χθες η …αυλαία για το καθεστώς του net-metering με τον τερματισμό των προγραμμάτων “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” και “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” το οποίο θα διαδεχθεί το net-billing στο οποίο θα υπαχθούν στο εξής όλα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία υποβάλλεται αίτηση σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Για να γίνει όμως η μετάβαση απαιτείται η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιευθεί πιθανότατα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.'

Η πολυαναμενόμενη απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας θα περιλαμβάνει τους όρους, τις προϋποθέσεις εφαρμογής, τις χρεώσεις του net-billing και άλλες λεπτομέρειες του νέου μοντέλου ενεργειακού συμψηφισμού (π.χ. το εάν θα υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ οικιακών και βιομηχανικών πελατών και πώς θα γίνει αυτή) που είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο 5037/2023. Στόχος είναι να δημοσιευθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να μην υπάρξει νομοθετικό κενό για την εκκίνηση του net-billing.

Η διαφορά με τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) είναι ότι το net-billing αφορά ένα σχήμα ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας που δεν καταναλώνεται, σε αντίθεση με το net metering το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας στο δίκτυο και συμψήφισής της με μεταγενέστερη κατανάλωση όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τα μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης, που ήταν διαχρονικά ο «παρίας» των εφαρμοζόμενων πολιτικών θα πρέπει να στηριχτούν. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε λιγότερα από 12.000 νοικοκυριά με net-metering. Την ίδια ώρα στην Ολλανδία, περισσότερα από 2,6 εκατ. νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για αυτοκατανάλωση (45% της ετήσιας εγκατεστημένης ισχύος, με τα εμπορικά συστήματα επί στεγών να καλύπτουν επιπλέον ένα 30%). Το 2023 τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης στη χώρα μας ήταν μόλις το 3,2% της νέας εγκατεστημένης ισχύος. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΦ, συντηρούσαν το 17,5% των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Σε ποιές κατηγορίες παραμένει το net-metering

Η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού πάντως, παραμένει σε κάποιες λίγες κατηγορίες καταναλωτών. Ειδικότερα, με net-metering θα μπορούν να συνεχίσουν μόνο:

  • όσοι πρόλαβαν να υπαχθούν έως χθες στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
  • φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται από αγρότες με ισχύ έως 30 kW
  • φωτοβολταϊκά δήμων
  • φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούν νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς,
  • φωτοβολταΪκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης