Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η εκρηκτική ανάπτυξη μπαταριών των ΗΠΑ φέρνει επανάσταση στις ΑΠΕ

Η εκρηκτική ανάπτυξη μπαταριών των ΗΠΑ φέρνει επανάσταση στις ΑΠΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κόμβος για έργα αποθήκευσης λόγω κυβερνητικών κινήτρων και επενδύσεων στη σχετική τεχνολογία (Oilprice)

Για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα η Καλιφόρνια είναι πρωτοπόρος στην αποθήκευση μπαταριών, με στόχο να κάνει το δίκτυό της 100% πράσινης ενέργειας έως το 2045, σύμφωνα με το oilprice.com.

Το Τέξας βιώνει μια έκρηξη… στις επενδύσεις αποθήκευσης μπαταριών, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά ΑΠΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στην ενίσχυση της χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και φαίνεται ότι έχει αποδώσει, καθώς η χώρα φιλοξενεί τώρα πολλά τεράστια έργα μπαταριών με πολλά άλλα στα σκαριά.

Από την εισαγωγή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της κυβέρνησης Μπάιντεν, την πιο εκτεταμένη πολιτική των ΗΠΑ για το κλίμα μέχρι σήμερα, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην αποθήκευση μπαταριών έχουν αυξηθεί, καθώς η χώρα προσπαθεί για μια πράσινη μετάβαση.

Ένα από τα μεγαλύτερα κενά στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο είναι η αποθήκευση μπαταριών.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν γρήγορα την πράσινη ενεργειακή τους ικανότητα, κυρίως μέσω ηλιακής και αιολικής ενέργειας, υπάρχει τεράστια ανάγκη για περισσότερη αποθήκευση μπαταριών για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πιο αξιόπιστες.

Προς το παρόν, τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα παρέχουν ενέργεια μόνο όταν φυσάει άνεμος και λάμπει ο ήλιος, καταδεικνύοντας την ανάγκη για χρήση αποθήκευσης μπαταριών σε κλίμακα χρησιμότητας για την παροχή σταθερής ανανεώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές όλο το εικοσιτετράωρο.

 

Οι δράσεις στην Καλιφόρνια

Η Καλιφόρνια παράγει μακράν την περισσότερη ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ, έχοντας αυξήσει σταθερά την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την τελευταία 10ετία. Μέχρι πρόσφατα, τα ηλιακά πάρκα στην πολιτεία δεν μπορούσαν να προσφέρουν σταθερή ροή ενέργειας στους καταναλωτές λόγω της έλλειψης αποθήκευσης μπαταριών.

Ωστόσο, από το 2020, η Καλιφόρνια έχει εγκαταστήσει περισσότερες μπαταρίες χρηστικής κλίμακας από οπουδήποτε αλλού παγκοσμίως, εκτός από την Κίνα.

Αυτές οι μπαταρίες αποθηκεύουν την υπερβολική ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να την παραδώσουν στους πελάτες τη νύχτα. Μερικές από τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε όλη την Πολιτεία έχουν το μέγεθος των εμπορευματοκιβωτίων αποστολής, προσφέροντας μια εικόνα για την κλίμακα αυτών των έργων.


Σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου μπαταριών
στην Καλιφόρνια

Τώρα, η Καλιφόρνια σχεδιάζει να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια μπαταριών στον κόσμο, που θα αρχίσει να λειτουργεί αργότερα φέτος.

Η Nova Power Bank αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύσσεται στο χώρο ενός εγκαταλειμμένου έργου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με αέριο.

Μόλις ολοκληρωθεί, αναμένεται να παρέχει ρεύμα σε 680.000 νοικοκυριά για έως και 4 ώρες όταν είναι πλήρως φορτισμένο.

Η τράπεζα μπαταριών ιόντων λιθίου θα έχει μέγεθος 680 MW και η Καλιφόρνια σχεδιάζει να φέρει 620 MW της συνολικής χωρητικότητάς της στο διαδίκτυο φέτος σε δύο φάσεις, ακολουθούμενα από 60 MW το 2025.


Η
Emily Precht (Διευθύντρια στρατηγικής προέλευσης της Calpine) δήλωσε: «Αυτό το εργοστάσιο θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του δικτύου, ειδικά για λόγους αξιοπιστίας.

Όταν οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι από τη δουλειά και συνδέουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, ανοίγουν τα πλυντήρια πιάτων και τα κλιματιστικά τους, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ρεύμα, αλλά όχι τόσο μεγάλη ηλιακή παραγωγή. Έχοντας κάτι που εξοικονομεί ενέργεια από τα μέσα της ημέρας και τη μεταφέρει σε περίοδο υψηλότερης ζήτησης, θα βοηθήσει να γίνει το δίκτυο πιο ανθεκτικό».

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια στοχεύει να κάνει το δίκτυό της 100% πράσινης ενέργειας έως το 2045, κάτι που θα υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών της Πολιτείας.

Υπάρχει πίστη ότι το κράτος θα χρειαστεί 50 GW αποθήκευσης μπαταρίας για να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο. Η Καλιφόρνια σχεδιάζει να τριπλασιάσει σχεδόν τη χωρητικότητα των μπαταριών της μέχρι το 2035.

 

Οι αναπτυσσόμενες Πολιτείες των ΗΠΑ στην αποθήκευση μπαταριών

Η ανάπτυξη της αποθήκευσης μπαταριών υποστηρίχθηκε πάρα πολύ από μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα των EV.

Τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς η βιομηχανία EV έχει επεκταθεί, το κόστος ανάπτυξης μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκε κατά περίπου 80%. Η ανάπτυξη της αποθήκευσης μπαταριών σε κλίμακα χρησιμότητας έχει υποστηριχθεί περαιτέρω από κρατικές επιδοτήσεις και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Η Καλιφόρνια δεν είναι η μόνη Πολιτεία που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών, με το Τέξας και την Αριζόνα να ανακοινώνουν επίσης τεράστια νέα έργα.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 3 χρόνια, η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών των ΗΠΑ έχει δεκαπλασιαστεί σε περίπου 16.000 MW.

Η βιομηχανία αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ διέθεσε 8,7 GW αποθήκευσης το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 90 τοις εκατό, σύμφωνα με ανάλυση της Wood Mackenzie.

Στην αγορά οικιακής αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν 218,5 MW αποθηκευτικού χώρου.

Κατά το 4ο τρίμηνο του 2023, η Καλιφόρνια και το Τέξας αντιπροσώπευαν το 77% των προσθηκών του 4ου τριμήνου από το σύνολο των 4,2 GW που προστέθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η ανοδική πορεία του Τέξας στην αποθήκευση μπαταριών

Το Τέξας γνωρίζει επίσης μια έκρηξη στις επενδύσεις αποθήκευσης μπαταριών καθώς εταιρείες όπως η BlackRock, η κορεατική SK και η ελβετική UBS προσφέρουν τεράστια πακέτα χρηματοδότησης με την ελπίδα να κερδίσουν διψήφιες αποδόσεις από το ηλεκτρικό δίκτυο μόλις γίνουν πιο αξιόπιστες οι δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ενίσχυση της αποθήκευσης μπαταριών συμβάλλει στην ενίσχυση του κρατικού δικτύου, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμο, ιδίως λόγω της απειλής πιο τακτικών έντονων καιρικών φαινομένων που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος.

Το Τέξας αναμένεται να συνεισφέρει σχεδόν το 1/4 της αποθήκευσης σε κλίμακα δικτύου των ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Οι προτάσεις των επαϊόντων

Η Helen Kou (επικεφαλής της ανάλυσης ισχύος των ΗΠΑ στο BloombergNEF), δήλωσε:

«Αυτό που συμβαίνει στην Καλιφόρνια είναι μια γεύση του τι θα μπορούσε να συμβεί σε άλλα δίκτυα στο μέλλον.

Οι μπαταρίες μετακινούνται γρήγορα από αυτές τις εξειδικευμένες εφαρμογές στη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας προς περιόδους αιχμής ζήτησης».

 

Ο Andrés Gluski (Διευθύνων Σύμβουλος της AES Corporation), εξήγησε:

«Εάν θέλετε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυο, χρειάζεστε περισσότερες μπαταρίες. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει διαφορετικά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης