Τελευταία Νέα

Η Iberdrola ενισχύεται στις επιχειρήσεις δικτύων των ΗΠΑ

Η Iberdrola ενισχύεται στις επιχειρήσεις δικτύων των ΗΠΑ

Με μερίδιο 18,4%, σχεδιάζει να διαγράψει την Avangrid (θυγατρική της στις Ηνωμένες Πολιτείς) από το NYSE (Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης)

Η Iberdrola (ισπανική πολυεθνική εταιρεία κοινής ωφελείας με έδρα το Μπιλμπάο) υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του μειοψηφικού μεριδίου της Avangrid (θυγατρική της στις ΗΠΑ) την οποία προηγουμένως δεν κατείχε.

Βάσει δημοσιεύματος του renews.biz, το Διοικητικό Συμβούλιο της Avangrid ενέκρινε τη συναλλαγή για το μερίδιο 18,4%, μετά από σύσταση επιτροπής που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανεξάρτητους διευθυντές.

Η Iberdrola θα αποκτήσει το πρόσθετο κεφάλαιο για 35,75 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή, σύμφωνα με την κατάθεση της εταιρείας στην Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών (CNMV).

Αυτή η τιμή αντιπροσωπεύει μια βελτίωση σε σχέση με την αρχική πρόταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (34,25 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή).

Η Iberdrola κατείχε προηγουμένως περίπου το 81,6% της αμερικάνικης εταιρείας.

Αυτή η τιμή αντιπροσωπεύει μια επένδυση 2,551 δισ. $ ΗΠΑ (2,348 δισ. ευρώ) για την Iberdrola.

Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, θα υποβληθεί αίτημα διαγραφής των μετοχών της Avangrid από το NYSE (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης).

Η συμφωνία είχε την ομόφωνη θετική ψήφο των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της Avangrid όσο και της Iberdrola.

Ο στόχος αυτής της συναλλαγής είναι να αυξήσει την έκθεση στις επιχειρήσεις δικτύων στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια καίρια στιγμή για την Iberdrola η οποία θέλει να αναπτυχθεί σε αγορές με ισχυρές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και σε ελεγχόμενες επιχειρήσεις όπως τα δίκτυα.

Η συναλλαγή εξαρτάται από την απαιτούμενη έγκριση των μετόχων από διάφορες ρυθμιστικές αρχές, όπως η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και οι κρατικές ρυθμιστικές επιτροπές της Νέας Υόρκης και του Μέιν.


Σχετικά με την
Avangrid

Με έδρα το Κονέκτικατ, η Avangrid διαθέτει επί του παρόντος 44 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι κύριες δραστηριότητές της είναι δύο: τα δίκτυα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέσω της δραστηριότητας δικτύων της, η Avangrid κατέχει και λειτουργεί οκτώ εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, εξυπηρετώντας περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια πελάτες στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Αγγλία.

Μέσω της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Avangrid κατέχει και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία απασχολεί 8.000 εργαζόμενους.

Το 2023, η εταιρεία απέκτησε προσαρμοσμένο μικτό λειτουργικό κέρδος (EBITDA) 2,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης