H Ισπανία σπάει τα ρεκόρ της στην ηλιακή ενέργεια (Montel)

H Ισπανία σπάει τα ρεκόρ της στην ηλιακή ενέργεια  (Montel)
Τα ηλιακά πάνελ τείνουν να αποδίδουν χειρότερα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Η Ισπανία κατέγραψε νέο ρεκόρ ηλιακής παραγωγής την Παρασκευή (24/5), ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 9 GW μέσα σε μια μέρα, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς αιολικής και πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Montel, η ηλιακή παραγωγή έφτασε τις 220 GWh, ή 9,17 GW, σε ολόκληρη τη χώρα εκείνη την ημέρα, όπως έδειξε ο TSO Red Electrica.

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας ηλιακής παραγωγής στην Ισπανία είχε καταγραφεί στις 8 Μαΐου με 208 GWh, ή 8,66 GW, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον TSO.

Η «τέλεια καταιγίδα»

Η κατάσταση προκλήθηκε από μια «τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Alejandro Diego Rosell σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

Πιο αναλυτικά, ο Rosell αναφέρθηκε στην απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα Asco 1 ισχύος 996 MW, η οποία άφησε περισσότερο χώρο για άλλες πηγές παραγωγής, μαζί με τη χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας και τη μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυρηνικός εφοδιασμός της χώρας παρέμεινε περιορισμένος την Παρασκευή λόγω των διακοπών ανεφοδιασμού στους αντιδραστήρες Vandellos 2 (1 GW) και Trillo 1 (1 GW), καθώς και μιας απρογραμμάτιστης διακοπής στον Asco 1.

Εν τω μεταξύ, οι ηπιότερες θερμοκρασίες ευνόησαν την απόδοση των πάνελ, τα οποία ήταν καθαρά μετά τις πρόσφατες βροχές, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ηλιακά πάνελ τείνουν να αποδίδουν χειρότερα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Δύσκολα σπάει το ρεκόρ

«Από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε νέα ρεκόρ», είπε, καθώς «η πυρηνική ενέργεια και οι μονάδες φυσικού αερίου χρησιμεύουν ως ανώτατο όριο σε αυτή την παραγωγή».

Η Ισπανία πρόσθεσε 467 MW ηλιακής ισχύος τον Απρίλιο και έφτασε τα 26.261 MW, ξεπερνώντας την εγκατεστημένη ισχύ των σταθμών φυσικού αερίου και υποβιβάζοντάς τους στην τρίτη θέση ως προς τη συμμετοχή στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης