Κίνα: Την παρέμβαση του κράτους ζητούν οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών - Σε κάμψη ο κλάδος

Κίνα: Την παρέμβαση του κράτους ζητούν οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών - Σε κάμψη ο κλάδος
Χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σύντομο τέλος στην πτώση των τιμών, αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν ότι ο έντονος ανταγωνισμός απειλεί να οδηγήσει τους μικρότερους παραγωγούς σε πτώχευση
Οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στην Κίνα ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με το Reuters, Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών δήλωσαν ότι επιδιώκουν την άμεση κυβερνητική παρέμβαση για να ανακόψει την πτώση των τιμών των ηλιακών κυψελών και των μονάδων, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Τα οικονομικά κίνητρα και η κυβερνητική ώθηση βοήθησαν την Κίνα να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλιακών πάνελ στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας δυναμικότητας μονάδων.

Οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές θα προσθέσουν έως και 600 GW φέτος, αρκετά για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση έως το 2032.

Παρόλα αυτά, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σύντομο τέλος στην πτώση των τιμών, αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν ότι ο έντονος ανταγωνισμός απειλεί να οδηγήσει τους μικρότερους παραγωγούς σε πτώχευση.

Οι γρήγορες προσθήκες παραγωγικής ικανότητας οδήγησαν σε πτώση των τιμών των τελικών ηλιακών συλλεκτών της Κίνας κατά 42% πέρυσι.

Στόχος η αποφυγή της υπερεπένδυσης

«Επιβίωση - αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο Li Gang, πρόεδρος της Seraphim Energy Group στο διεθνές συνέδριο Solar Photovoltaic and Smart Energy την Τρίτη (11/6).

Μεταξύ Ιουνίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, τουλάχιστον οκτώ εταιρείες ακύρωσαν ή ανέστειλαν πάνω από 59 GW νέας παραγωγικής ικανότητας, που ισοδυναμεί με το 6,9% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας των κινεζικών πάνελ το 2023, σύμφωνα με την Ένωση Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας της Κίνας (CPIA).

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε την υπερεπένδυση», δήλωσε στο συνέδριο ο Gao Jifan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Trina Solar και επίτιμος πρόεδρος της CPIA.

Ο Gao ζήτησε από την κυβέρνηση να ρυθμίσει το πλαίσιο για τις νέες επενδύσεις στον τομέα ώστε να αποφύγει περαιτέρω απώλειες, ενώ ο πρόεδρος της SiNeng Electric, Duan Yuhe, ζήτησε από την αρμόδια αρχή να παρέμβει.

Ο Gongshan Zhu, πρόεδρος της Ασιατικής Ένωσης Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών, προειδοποίησε τις νέες εταιρείες στον τομέα, λέγοντας ότι τα κέρδη του κλάδου είχαν πέσει κατά 70% λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και της πτώσης των τιμών, ενώ οι εξαγωγές περιορίστηκαν από τους εμπορικούς φραγμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος στον ανταγωνισμό

Τα στελέχη της βιομηχανίας που μίλησαν στο συνέδριο ζήτησαν επίσης να σταματήσει ο ανταγωνισμός των τιμών και πρότειναν οι διαδικασίες υποβολής προσφορών να λαμβάνουν υπόψη τα επίπεδα έρευνας και ανάπτυξης, αντί για απλή τιμολόγηση.

Ορισμένα στελέχη εταιρειών, όπως ο πρόεδρος της Wuxi Suntech Power, Fei Wu, δήλωσαν ότι η ενοποίηση έχει ήδη αρχίσει.

Οι προοπτικές του κλάδου αναμένεται να επιδεινωθούν φέτος και περισσότερες μικρές εταιρείες είναι πιθανό να κλείσουν, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης