Βρετανία και Γερμανία ηγούνται της ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη (Montel)

Βρετανία και Γερμανία ηγούνται της ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη (Montel)
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας φτάσει τα 36,7 GW μέσα στο 2023 όπως έγραψε η έκθεση
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ικανότητα, καθώς έφτασε τα 14,7 GW κατά το περασμένο έτος, με τη Γερμανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 8,3 GW, σύμφωνα με μελέτη του ενεργειακού λόμπι RenewableUK που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (17/6).

Σύμφωνα με το Montel, η Ολλανδία βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη με 3,7 GW και η Δανία στην τέταρτη με 2,7 GW.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή, έχοντας φτάσει τα 36,7 GW μέσα στο 2023 όπως έγραψε η έκθεση.

Άνοδος 21% παγκοσμίως

Η παγκόσμια λειτουργική ικανότητα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους - από 61,5 GW σε 75 GW.

Η έκθεση προέβλεψε ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα μπορούσε να φθάσει τα 277 GW μέχρι το τέλος του 2030, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το σημερινό επίπεδο.

Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αγωγό έργων στον κόσμο με 227 GW, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 96 GW και τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση με 94 GW.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15,8 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας βρίσκονται επί του παρόντος στο σύστημα σχεδιασμού και αναμένουν έγκριση, το «υψηλότερο ποσό που έχει προγραμματιστεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο ταυτόχρονα», σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, 10,8 GW νέας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επιλέξιμα για τη φετινή δημοπρασία συμβολαίων επί της διαφοράς, γνωστή ως AR6.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης