Η γερμανική WPD σχεδιάζει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ανάμεσα σε δυο Eθνικά Πάρκα στον Έβρο

Η γερμανική WPD σχεδιάζει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ανάμεσα σε δυο Eθνικά Πάρκα στον Έβρο
Τι καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), η γερμανική εταιρεία WPD κατέθεσε μελέτη για την τοποθέτηση 41 ανεμογεννητριών ανάμεσα σε δυο Εθνικά Πάρκα στον Έβρο.

Για περιβαλλοντικό έγκλημα καλυμμένο με τον «πράσινο» μανδύα των ανεμογεννητριών κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η ΕΟΕ, στην οποία αναφέρεται ότι το σχέδιο αυτό αφορά στον πολύπαθο Έβρο, ενώ αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η κοιλάδα του ποταμού Έβρου και συγκεκριμένα η παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα: του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Σύμφωνα με την ΕΟΕ, σε αυτή τη θέση, η οποία αποτελεί γνωστότατο και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό πέρασμα για τα πουλιά, η γερμανική εταιρεία WPD υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών (α/γ).

Όπως σημειώνεται, χαρτογραφική αποτύπωση αναδεικνύει με μελανά χρώματα το φράγμα ανεμογεννητριών που θα δημιουργηθεί πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε «τριγωνάκι» είναι μία ανεμογεννήτρια συνολικού ύψους 200 μ. και με διάμετρο πτερωτής 155 μ.

Παράλληλα, η ΕΟΕ, επισημαίνει από την ίδια τη μελέτη του έργου και τις καταγραφές που έγιναν κατά τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή έρευνας του ΑΣΠΗΕ, «βγάζουν μάτι» οι εξής αριθμοί:

-2.200 κύκνοι (συνολικά και από τα τρία είδη – Αγριόκυκνος Νανόκυκνος, Βουβόκυκνος) κατά τους χειμερινούς μήνες.

-2.250 Λευκοπελαργοί και 500 Μαυροπελαργοί, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

- 600 Καλαμόκιρκοι, 260 Σαΐνια, 30 Μαυρόγυπες, 210 Φιδαετοί, 75 Κραυγαετοί και πολλά ακόμα αρπακτικά πουλιά.

Η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί ένας «φραγμός» πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή δεκάρων χιλιάδων πουλιών, γεγονός που θα απειλήσει την επιβίωσή τους.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αναφέρει χαρακτηριστικά στο κατευθυντήριο κείμενο για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας ότι:

«Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς συχνά ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη κατά μήκος προκαθορισμένων διαδρομών. Οποιαδήποτε εμπόδια “μπλοκάρουν” τις διόδους πτήσης τους, όχι μόνο θα προκαλέσουν θανατώσεις από πρόσκρουση, αλλά δύναται να τα υποχρεώσουν να δαπανήσουν κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα με το να εκτρέπονται της πορείας τους ή να παρακάμψουν συνολικά απαραίτητους σταθμούς ξεκούρασης».

«Τα περιβαλλοντικά δεδομένα, συνεπώς, είναι συντριπτικά προς την κατεύθυνση της απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ΕΟΑ. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει άλλη μια βαθιά μαχαιριά στο ήδη πολυτραυματισμένο σώμα της εβρίτικης Φύσης», καταλήγει η ΕΟΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης