Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά αναθεώρηση του ποσοστού για την αντιστάθμιση - Τι προτείνει για ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά αναθεώρηση του ποσοστού για την αντιστάθμιση - Τι προτείνει για ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ

Επιστολή Α. Κοντολέων προς τον υπουργό Ενέργειας

 

Την αναθεώρηση του ποσοστού από τα έσοδα των δημοπρασιών CO2 που διατίθενται για την Αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, αλλά και την ενοποίηση και μείωση των χρεώσεων για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα δύο ζητήματα θέτει με επιστολές του προς τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη ο Αντώνης Κοντολέων πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας προτείνοντας μάλιστα οι αλλαγές του τρόπου υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩ να ενσωματωθούν σε ειδικό σχήμα που θα κοινοποιήσει το υπουργείο προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά την Αντιστάθμιση δηλαδή τα χρήματα που λαμβάνει η βιομηχανία με βάση τους κανόνες της ΕΕ για την αποφυγή της μετεγκατάστασης των μονάδων σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία, η ΕΒΙΚΕΝ επαναφέρει το αίτημά της για αναθεώρηση του ποσοστού των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, κάνοντας συγκεκριμένους υπολογισμούς με βάση το κόστος των ρύπων.
Συγκεκριμένα ζητεί την αναθεώρηση για τα έτη 2022 και 2023 αφού δεν επαρκούν τα ποσά για την αποζημίωση των βιομηχανιών. Και τούτο επειδή, όπως αναφέρει η επιστολή «Το ποσό που θα διατεθεί για την Αντιστάθμιση του 2021 εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 100εκ ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της πρόσθετης αποζημίωσης που υπολογίζεται με τη χρήση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (GVA). Επομένως συνάγεται ότι το ποσό που θα απαιτηθεί για την Αντιστάθμιση του 2022 θα πλησιάσει τα 200 εκ ευρώ, ενώ το 11% επί των εσόδων από τις δημοπρασίες για το 2022 υπολογίζεται στα 146 εκ ευρώ».

Κατανάλωση ηλεκτρισμού

Το 11% επί των εσόδων των δημοπρασιών δικαιωμάτων CO2 είναι το ποσοστό που έχει οριστεί για την χρηματοδότηση της αντιστάθμισης. Για τους υπολογισμούς της η ΕΒΙΚΕΝ χρησιμοποιεί τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού που είχαν το 2021 οι επιλέξιμες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της διύλισης, με τιμή των δικαιωμάτων (EUA) στα 24,8 ευρώ/τόονο CO2, που ήταν ο μέσος όρος της τιμής των ρύπων κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2020.

Ο υπολογισμός για το 2022 θα γίνει με βάση την τιμή βάσει τα 53,3 ευρώ/τόνο CO2, δηλαδή του μέσου όρου του 2021 και για το 2023 με βάση τη μέση τιμή δικαιωμάτων CO2 του 2022 που ήταν 81 ευρώ/τόνο.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η αποζημίωση για την αντιστάθμιση υπερβαίνει τα 300εκ ευρώ ενώ τα εκτιμώμενα έσοδα από τη δημοπρασία, με βάση το όριο του 11%, θα είναι 160εκ ευρώ.

Σε ότι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ στην τελευταία της επιστολή, με ημερομηνία 4/12/23, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι παρά την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης και τις εξαγγελίες περί μείωσης των ΥΚΩ που αφορούσαν στα νησιά, οι ΥΚΩ δεν έχουν μειωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί την εφαρμογή των τελευταίων κανονισμών της ΕΕ, που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία για τη μείωση της χρέωσης ΥΚΩ στις επιλέξιμες βιομηχανίες και την ενοποίηση με τη μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ.

Άρση εμποδίων για την εκκαθάριση

Παράλληλα, ζητεί να αρθούν όλα τα νομοθετικά- ρυθμιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ΔΑΠΕΕΠ ώστε να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022, καθώς μέχρι σήμερα η εκκαθάριση έχει γίνει μόνον για το 2019 και το 2020 και είναι ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία για το 2021.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η επιστολή «Η τιμή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ έχει καθοριστεί στα 2,55 ευρώ/MWh με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης βάσει της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας ανά Κωδικό δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης, ανεξάρτητα από το επίπεδο τάσης (Μέση ή Υψηλή) που είναι συνδεδεμένος ένας καταναλωτής. Η ΡΑΕ έχει καθορίσει, έως και το 2023 τη χρέωση βάσης στα 17 ευρώ/MWh και ενώ ακόμα εκκαθαρίζονται τα ποσά για το 2021, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των ετών 2022 και 2023. Μέχρι τότε οι επιλέξιμες για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ βιομηχανίες της Μέσης Τάσης θα χρεώνονται με 8,78 ευρώ/MWh αντί 2,55 ευρώ/MWh» υπογραμμίζει η επιστολή.

Η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία οδηγεί στη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των επιλέξιμων βιομηχανιών, ειδικότερα εκείνων της ΜΤ, ενώ μετά τις διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις η όλη διαδικασία έχει περιπλακεί όπως υποστηρίζει τουλάχιστον η ΕΒΙΚΕΝ. «Δεν είναι γνωστό εάν από πλευράς Υπουργείου έχουν εκδοθεί όλες οι αναγκαίες αποφάσεις για την διενέργεια της εκκαθάρισης των ετών 2022 και 2023» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Όσον αφορά στις ΥΚΩ, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι οι τελευταίες Κατευθυντήριες γραμμές CEEAG (2022/C80/01 par 403) προβλέπουν εκτός των άλλων και τη δυνατότητα επέκτασης της επιδότησης για μειωμένο ενιαίο ΕΤΜΕΑΡ +ΥΚΩ, όπως ήδη έχει εφαρμόσει η Γαλλία και υπενθυμίζει την υποχρέωση της χώρας έως 31.12.2023 να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο σχήμα ώστε να είναι συμβατό με τις νέες κατευθυντήριες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης