ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο σύστημα πιστοποίησης για την απανθρακοποίηση

ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο σύστημα πιστοποίησης για την απανθρακοποίηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% το 2040 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη (10/4) στις Βρυξέλλες για την έγκριση μιας συμφωνίας με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με ένα νέο σύστημα πιστοποίησης της απομάκρυνσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι νέοι κανόνες προβλέπουν την κατάρτιση ενός μητρώου για πιστοποιημένες μονάδες διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες έχουν απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα μέσω βιομηχανικών ή φυσικών διεργασιών.

Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την αγορά για το δεσμευμένο CO2 και να δώσει κίνητρα στους φορείς να απομακρύνουν και να αποθηκεύσουν τον ατμοσφαιρικό άνθρακα.

Θετική εξέλιξη για τους αγρότες

Η επικεφαλής νομοθέτης επί του νομοσχεδίου Lídia Pereira δήλωσε ενθουσιασμένη θεωρώντας ότι τώρα οι αγρότες μπορούν να έχουν μια επιπλέον ροή εσόδων από τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% το 2040 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και υπολόγισε ότι θα πρέπει να δεσμευτούν 280 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2 για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο σκεπτικισμός των οικολογικών ΜΚΟ

Ο Mathieu Mal, υπεύθυνος πολιτικής για τη γεωργία και το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος τόνισε τα «ερωτηματικά και τα red flags» του νέου νόμου και δήλωσε ότι ο τρόπος εφαρμογής των κανόνων θα καθορίσει αν ο νέος νόμος θα γίνει ένα εργαλείο για πράσινο ξέπλυμα, καθυστερώντας τελικά περαιτέρω τη δράση για το κλίμα.

Μόλις εγκριθούν από τους εθνικούς υπουργούς, οι νέοι κανόνες θα ενσωματωθούν στο δίκαιο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης