Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ενεργειακή σύνδεση Βρετανίας - Δανίας μέσω χερσαίου και υποθαλάσσιου καλωδίου

Ενεργειακή σύνδεση Βρετανίας - Δανίας μέσω χερσαίου και υποθαλάσσιου καλωδίου

Παρέχει ενέργεια στους καταναλωτές με χαμηλό κόστος και μικρή κατανάλωση (renews)

Το Viking Link (χερσαίο και υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 475 μιλίων) συνδέει για πρώτη φορά βρετανικά και δανικά ενεργειακά δίκτυα, δείχνοντας την πρόοδο που παρατηρείται σε τέτοιου είδους έργα (για τέτοια θέματα το worldenergynews.gr, έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα).


Ειδικότερα εκτελεί από το σταθμό μετατροπέων Bicker Fen στο Lincolnshire σε έναν σταθμό στη νότια Γιουτλάνδη της Δανίας, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, το Viking Link μοιράζεται τη βρετανική και τη δανική αιολική ενέργεια.

Είναι η 6η διασύνδεση του National Grid και η 9η του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι ένα ζωτικής σημασίας όργανο για την παροχή ενέργειας στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου με χαμηλό κόστος και μικρή κατανάλωση, βοηθώντας αμφότερα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να εξισορροπήσουν τις κορυφές και τις κατώτατες τιμές που συνοδεύουν την αυξανόμενη ποσότητα αιολικής ενέργειας οι οποίες απαιτούνται για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΧΑΡΤΗΣ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ_ΣΥΝΔΕΣΗΣ_ΗΝ._ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ_-_ΔΑΝΙΑΣ.jpg

 Η προσφορά του Viking Link

Το Viking Link από τότε που άρχισε να λειτουργεί (Δεκέμβριος του 2023), έχει μεταφέρει 1.733 GWh ισχύος μεταξύ των 2 χωρών, αριθμός που θα αυξηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς ο όγκος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί μόνο (μέχρι τη δεκαετία του 2030), το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, καθιστώντας το Viking Link και άλλες διασυνδέσεις ακόμη πιο πολύτιμες.

Ωστόσο, η δυνατότητα εισαγωγής ενέργειας όταν η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι χαμηλή θα είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της κάλυψης της καταναλωτικής ζήτησης στις πιο προσιτές τιμές, δήλωσε η National Grid.

Με την εκτόξευση του Viking Link και των αγωγών έργων διασύνδεσης γενικότερα (συμπεριλαμβανομένων των LionLink και Nautilus), το National Grid παρέχει την υποδομή που θα επιτρέψει άμεσα την ανάπτυξη 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, πρόσθεσε.


Δηλώσεις για το έργο

Ο Διευθύνων σύμβουλος της National Grid και η Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με δηλώσεις που έκαναν εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την επιτυχία της λειτουργίας του έργου.

Ο John Pettigrew (Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της National Grid) δήλωσε:

«Σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά ενέργειας, η αξία που μπορούν να προσφέρουν συνδέσεις όπως η Viking Link στην εθνική ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Κατά τη διάρκεια ζωής της, αυτή η σύνδεση ρεκόρ θα αποδώσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια λίρες σε απόδοση για τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μας επιτρέψει να ανταλλάσσουμε εκατοντάδες γιγαβάτ σε πλεονάζουσα ισχύ και θα παρέχει ένα απαραίτητο εργαλείο για τη διασφάλιση της συνεχούς αξιοπιστίας του ενεργειακού μας συστήματος.

Έργα σαν αυτό είναι εμβληματικά των προσπαθειών που θα κάνει η National Grid για να προσφέρει τόσο στους πελάτες όσο και στο κλίμα.

Χαίρομαι που καταφέραμε να συναντηθούμε με τους ηγέτες του κλάδου και εκείνους που συλλογικά ξόδεψαν 4 εκατομμύρια ώρες εργασίας για 5 χρόνια για να το αναγνωρίσουν αυτό.

Οι φυσικές συνδέσεις με άλλες χώρες είναι κεντρικές για τη διεθνή συνεργασία που βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης που διανύουμε.

Ο υπάρχων στόλος μας, η Viking Link και τα προγραμματισμένα έργα μας Nautilus και LionLink θα λειτουργήσουν ως ο ακρογωνιαίος λίθος για τα έθνη της Βόρειας Θάλασσας για να αξιοποιήσουν στο έπακρο έως και 300 GW υπεράκτιας αιολικής παραγωγής, παρέχοντας χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια στους καταναλωτές με τον μικρότερο αντίκτυπο στις παράκτιες περιοχές».


Η
Claire Coutinho (Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου) πρόσθεσε:

«Με μήκος 475 μιλίων, η Viking Link είναι η μεγαλύτερη χερσαία και υποθαλάσσια διασύνδεση στον κόσμο.

Αυτό το απίστευτο κατόρθωμα της μηχανικής θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε το καθαρό μηδέν ενισχύοντας παράλληλα την κοινή μας ενεργειακή ασφάλεια.

Η σύνδεση που έχει σπάσει το ρεκόρ θα τροφοδοτήσει έως και 2,5 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο με καθαρή ενέργεια από έναν αξιόπιστο σύμμαχο, εξοικονομώντας παράλληλα 500 εκατομμύρια λίρες στους καταναλωτές στους λογαριασμούς ενέργειας».

Επενδυτικά σχέδια της National Grid στις «κάτω» χώρες

Η National Grid δεν συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες για συνεργασία με Ολλανδία και Βέλγιο («κάτω» χώρες).

Συγκεκριμένα το 2023 η National Grid ανακοίνωσε κοινά σχέδια με την TenneT για μια νέα διασύνδεση 1,8 GW μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, που ονομάζεται LionLink.

Η σύνδεση όχι μόνο θα ενώσει τις δύο χώρες αλλά θα συνδεθεί και με την υπεράκτια αιολική παραγωγή.

Το LionLink θα είναι ο δεύτερος σύνδεσμος μεταξύ των δύο κρατών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η National Grid συνεργάζεται επίσης με την Elia σε μια δεύτερη νέα σύνδεση που ονομάζεται Nautilus, η οποία βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού με τη δυνατότητα να συνδέσει το Ηνωμένο Βασίλειο με το Βέλγιο και την υπεράκτια αιολική παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης