Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σε νέα φάση η απανθρακοποίηση – Τεχνολογία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε…πέτρες

Σε νέα φάση η απανθρακοποίηση – Τεχνολογία μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε…πέτρες
Η μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050
Η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί βασικό στοίχημα για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης. Στη «μάχη» αυτή αξιοποιείται ένα καινοτόμο εργαλείο, το οποίο μετατρέπει κυριολεκτικά τα αέρια αυτά σε... πέτρα.

Η βιομηχανία, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως την παραγωγή τσιμέντου, είναι υπεύθυνες για την εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Ένας στόχος που πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί.

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία αποθήκευσης άνθρακα

Για το σκοπό αυτό, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο CarbFix2 αναβάθμισε την πρωτοποριακή τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Αυτή η μέθοδος αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα από την πηγή εκπομπής, όπως μπορεί να είναι μια καμινάδα εργοστασίου και στη συνέχεια φροντίζει για τη μεταφορά και την ασφαλή αποθήκευσή του.

Το έργο CarbFix2 συνιστά μια ιδιαίτερη καινοτομία, καθώς το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται σε μεγάλους όγκους νερού και στη συνέχεια αποθηκεύεται υπόγεια με τη μορφή πετρώματος.

Οι χημικές αντιδράσεις στη συνέχεια μετατρέπουν το διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα σε βράχο, εμποδίζοντάς το να διαφύγει στην ατμόσφαιρα.

Εκχύλιση, διάλυση και αποθήκευση CO2

Το CarbFix2 προσπάθησε να βασιστεί στην επιτυχία προηγούμενων έργων και να διασφαλίσει ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επεκταθεί, προκειμένου να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Το συγκεκριμένο έργο δοκιμάστηκε σε ένα γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ισλανδία, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Το εργοστάσιο αυτό αξιοποιεί την ηφαιστειακή θερμότητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή ζεστού νερού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η συνεχής δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αέρια που εκπέμπονται από το εργοστάσιο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης