Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αμφίβολη η επιτυχία απανθρακοποίησης μέσω της τεχνολογίας CCS

Αμφίβολη η επιτυχία απανθρακοποίησης μέσω της τεχνολογίας CCS

Κίνδυνος καταστροφής για το περιβάλλον και καθυστέρησης της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης λόγω υψηλού κόστους και έλλειψης εγγύησης για τα επιθυμητά αποτελέσματα (Oilprice)

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις σχετικές εκπομπές, ενώ συνεχίζουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Βάσει δημοσιεύματος του οilprice.com, η αποτυχία τέτοιων μεθόδων θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και να καθυστερήσει την παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

Επιπλέον οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν τώρα ότι η Big Oil (6 ή 7 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και ανήκουν σε επενδυτές) εξαρτάται υπερβολικά από την τεχνολογία CCS αντί να αγωνίζεται για ουσιαστική αλλαγή προς μια πράσινη μετάβαση.

Παρόλα αυτά πολλές μεγάλες εταιρείες του εν λόγω κλάδου είναι αισιόδοξες ότι μπορούν να μειώσουν δραματικά τις εκπομπές τους μέσω CCS.

 

Η χρήση της τεχνολογίας CCS

Η τεχνολογία CCS υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα με τον ρυθμό που απαιτείται για την απαλλαγή από τον άνθρακα μεγάλης κλίμακας, δύσκολο να μειώσει τις εργασίες.

Εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αντλήσει τεράστιες ποσότητες χρηματοδότησης στο CCS τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν την τεχνολογία που απαιτείται για την αποτελεσματική δέσμευση και αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων CO2 από βιομηχανικές δραστηριότητες και δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι σχετικά με το εάν η σημερινή τεχνολογία μπορεί να συλλάβει την τεράστια ποσότητα εκπομπών άνθρακα που υπόσχονται πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει κρίνει την τεχνολογία CCS ως «κρίσιμης σημασίας» για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σε όλο τον κόσμο.

Θεωρείται ως ένας από τους λίγους πιθανούς τρόπους απαλλαγής από τις ανθρακούχες βιομηχανίες, στους οποίους συνεχίζουμε να βασιζόμαστε έως ότου αναπτυχθούν εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής και υλικά.

Ο IEA προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι βιώσιμο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να μετριάζουν μεγάλα νέα έργα ορυκτών καυσίμων απλώς ενσωματώνοντας την τεχνολογία CCS στις επιχειρήσεις.

Πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν επενδύσει πολλά στην τεχνολογία CCS για να δικαιολογήσουν τις συνεχιζόμενες ερευνητικές τους δραστηριότητες και την τεράστια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά ο ΔΟΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα σενάριο καθαρού μηδενισμού έως το 2050.

 

Διαδικασία λειτουργίας τεχνολογίας CCS

H CCS συνήθως λειτουργεί χρησιμοποιώντας χημική απορρόφηση για τη δέσμευση του CO2 που εκπέμπεται από μια καμινάδα σε μια εγκατάσταση.

Οι εκπομπές στη συνέχεια συμπυκνώνονται σε ένα υγρό που θα μεταφερθεί μέσω ενός αγωγού και θα αποθηκευτεί χιλιάδες πόδια κάτω από το έδαφος σε εξαντλημένες πετρελαιοπηγές ή γεωλογικούς σχηματισμούς.

Αυτή η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή είναι και η ανάπτυξη της τεχνολογίας CCS σε εμπορική κλίμακα είναι τόσο περίπλοκη όσο και δαπανηρή.

Σύμφωνα με τον IΕA, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μετρικοί τόνοι CO2 πρέπει να δεσμεύονται ετησίως έως το 2030, ποσοστό που είναι 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δεσμεύτηκε το 2022. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σε 6 δισεκατομμύρια τόνους το 2050, περίπου 130 φορές περισσότερο από το 2022.

Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, πολλές εταιρείες υπολείπονται των στόχων δέσμευσης άνθρακα.

Μέχρι σήμερα, μόνο το 5% των ανακοινωθέντων έργων CCS έχουν καταλήξει σε τελική επενδυτική απόφαση, σύμφωνα με τον IEA.

Υπάρχουν ακόμη λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η τεχνολογία CCS μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά σε εμπορική κλίμακα.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την τεχνολογία CCS τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Δαπάνες δισ. δολ. σε τεχνολογίες μείωσης εκπομπών

Η Chevron αναμένει να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, ενώ η Exxon έχει δεσμευτεί για επένδυση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η προβλεπόμενη συνολική δαπάνη για έργα CCS είναι περίπου 241 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως το 2030. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ηγούνται επί του παρόντος σε αυτές τις προσπάθειες με επενδυτικούς αγωγούς 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, έως το 2030.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της ενέργειας και περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η τεράστια βιασύνη για τη χρηματοδότηση της τεχνολογίας CCS είναι επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής.

 

Φόβοι για αναποτελεσματικότητα της τεχνολογίας CCS

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για ESG λόγω πιέσεων από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και λόγω των υψηλών προσδοκιών των καταναλωτών.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες αναμένουν ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να είναι η κύρια δραστηριότητά τους για τις επόμενες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται έναν γρήγορο τρόπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εργασίες χωρίς μείωση της παραγωγής.

 

Εάν η τεχνολογία CCS δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις.

Μια μελέτη του 2022 για έργα CCS διαπίστωσε ότι περισσότερα απέτυχαν παρά πετυχαίνουν, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon της Chevron στην Αυστραλία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο CCS στον κόσμο μέχρι σήμερα, με κόστος 3 δισεκατομμύρια δολάρια, και διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί με μόλις το 1/3 της αναμενόμενης δυναμικότητάς του. Με αυτόν τον ρυθμό, θα είναι αδύνατο για τις εταιρείες που βασίζονται στην τεχνολογία CCS να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους τα επόμενα χρόνια.

Η αποτυχία των τεχνολογιών CCS στις λειτουργίες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι καταστροφική, οδηγώντας σε πολύ υψηλότερες από τις αναμενόμενες εκπομπές άνθρακα και συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης