Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

RMI: Προκλήσεις και καινοτόμες στρατηγικές της βιομηχανίας ενόψει απαναθρακοποίησης

RMI: Προκλήσεις και καινοτόμες στρατηγικές της βιομηχανίας ενόψει απαναθρακοποίησης

Κορυφαία στελέχη εταιρειών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα περιγράφουν εμπειρίες, προοπτικές και σχέδια για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετές είναι οι αναφορές για τη νέα μορφή λειτουργίας της βιομηχανίας στην πορεία της προς τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.


Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (
IPCC), η επίτευξη κλιματικής σταθερότητας μέχρι το τέλος του αιώνα απαιτεί ταχεία μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και ανάπτυξη τεχνολογιών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR).

Ενώ υπάρχουν σήμερα εμπορικές λύσεις για τη μείωση της ρύπανσης του κλίματος, η πορεία προς την κλιμάκωση μιας παγκόσμιας βιομηχανίας CDR μέσα σε λίγα χρόνια παραμένει σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητη.

 

Η έκθεση της RMI

Η RMI ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρόκληση (κλιμάκωση μιας παγκόσμιας βιομηχανίας CDR) υποστηρίζοντας τη χρηματοδότηση, την πολιτική και την επιστημονική καινοτομία που απαιτούνται για την υπεύθυνη κλίμακα λύσεων CDR.

Η RMI δημοσίευσε μια πρώτη στο είδος της έκθεση Εφαρμοσμένης Καινοτομίας Οδικού Χάρτη (AIR) για το CDR.

Η έκθεση αξιολογεί την πορεία προς την ετοιμότητα της αγοράς για 32 διακριτές λύσεις CDR, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων, των ευκαιριών, της απαιτούμενης έρευνας, ανάπτυξης και εγκατάστασης (RD&D) και οδικούς χάρτες που καθοδηγούν τη βιομηχανία, τις πολιτικές και τις επενδυτικές αποφάσεις.

Επί πρόσθετα μεταφράζει τις πληροφορίες αναφορών σε δράση μέσω πρωτοβουλιών όπως το Third Derivative, το πρόγραμμα επιτάχυνσης startup startup τεχνολογίας κλίματος.

Η πρωτοβουλία First Gigaton Captured (FGC) της Third Derivative υποστηρίζει ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο 12 νεοφυών επιχειρήσεων CDR κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στον τομέα της Ε&Α. Το χαρτοφυλάκιό μας αντιπροσωπεύει οκτώ διαφορετικές προσεγγίσεις CDR που λειτουργούν σε δέκα χώρες.

Υπό το φως της έκθεσης AIR, συναντήσαμε 4 οραματιστές CEOs της FGC για να συζητήσουμε τις εμπειρίες, τις προοπτικές και τις καινοτόμες στρατηγικές τους για την κλιμάκωση της RD&D (Ενεργειακή Έρευνα, Ανάπτυξη & Επίδειξη).

Τα ακόλουθα επεξεργασμένα αποσπάσματα παρέχουν μια ματιά στις μοναδικές προσεγγίσεις των Rewind, RepAir, Airhive και Cella.

Αυτές οι συνεντεύξεις ρίχνουν φως στις προκλήσεις, τις καινοτομίες και τις φιλοδοξίες τους στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της απομάκρυνσης του άνθρακα.


Εταιρείες
startups που αντιπροσωπεύουν προσεγγίσεις DAC

Η έκθεση AIR αξιολογεί 32 προσεγγίσεις για τη δέσμευση, την επεξεργασία και την αποθήκευση ατμοσφαιρικού CO2. Κάθε μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ρωτήσαμε αντιπροσωπεύει μία από αυτές τις προσεγγίσεις.

Η Rewind αναπτύσσει μια προσέγγιση βιογενούς CDR (bCDR) που αξιοποιεί τη διαδικασία φωτοσύνθεσης των φυτών, μετατρέποντας το CO2 σε μια σταθερή μορφή οργανικού άνθρακα στη βιομάζα και στη συνέχεια αποθηκεύοντάς το υποβρύχια.

Η AIR χαρτογραφεί 10 διαφορετικές προσεγγίσεις DAC, με τις startups της FGC RepAir και Airhive να αντιπροσωπεύουν δύο.

Η RepAir πρωτοστατεί στη χρήση μιας συνεχούς ηλεκτροχημικής διαδικασίας για τον επιλεκτικό διαχωρισμό του CO2 από τον αέρα.

Εναλλακτικά, η Airhive ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας DAC η οποία μειώνει σημαντικά το δυναμικό κόστους, σύμφωνα με τον Rory Brown (Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής).

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση δέσμευσης άνθρακα, οι περισσότερες λύσεις στο AIR βασίζονται στη γεωλογική αποθήκευση CO2 για να κρατήσουν τις εκπομπές που προκαλούν τη θέρμανση του κλίματος μακριά από την ατμόσφαιρα για τους επόμενους αιώνες.

Η Cella είναι μια εξέχουσα startup στον τομέα της αποθήκευσης CO2 μέσω της ανοργανοποίησης.

«Η Cella εγχέει δεσμευμένο CO2 σε ηφαιστειακά πετρώματα υπόγεια, επιταχύνοντας τη διαδικασία φυσικής ανοργανοποίησης για να δημιουργήσει αποθήκευση που είναι μόνιμη και εξαιρετικά επαληθεύσιμη», λέει ο Corey Pattison (συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος).

 

Εμπόδια στην κλίμακα

Όσο ελπιδοφόρες κι αν είναι αυτές οι νέες λύσεις, κάθε μια αντιμετωπίζει εμπόδια στην κλιμάκωση. Ένα θεμελιώδες μέρος της ανάλυσης AIR αξιολόγησε τους κινδύνους για κάθε προσέγγιση για την επίτευξη μιας ασφαλούς, επεκτάσιμης και προσιτής λύσης στο άμεσο μέλλον.

Η AIR σημειώνει ότι οι εταιρείες αποθήκευσης απευθείας βιομάζας bCDR, όπως η Rewind, αντιμετωπίζουν κινδύνους επαλήθευσης χρήσης γης και μακροπρόθεσμης αποθήκευσης.

Η Amar θεωρει ότι πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, οι κανονισμοί μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιστημονική πρόοδο: «Η μεγαλύτερη πρόκληση της Rewind για την κλιμάκωση τα επόμενα 5 χρόνια είναι η απόκτηση άδειας αποθήκευσης τεμαχισμένων και συσκευασμένων υπολειμμάτων δασικής βιομάζας στη Μαύρη Θάλασσα».

Η Amar εξηγεί πώς η εξασφάλιση τέτοιων αδειών μπορεί να είναι πολύπλοκη ακόμη και για έργα ερευνητικής και πιλοτικής κλίμακας, που απαιτούν στρατηγικές συνεργασίες.

Όπου εταιρείες bCDR όπως η Rewind επιλύουν τις προκλήσεις γύρω από τη διαδικασία MRV, οι εταιρείες αποθήκευσης DAC και CO2 πρέπει να ξεπεράσουν ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο προκλήσεων.

 

Οι προκλήσεις για τις εταιρείες

Η AIR διαπιστώνει ότι οι προσεγγίσεις αποθήκευσης DAC και CO2 έχουν έναν κίνδυνο που σχετίζεται με το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας των συστημάτων τους.

Διευθύνοντες σύμβουλοι όπως οι Shiner, Brown και Pattison επιβεβαιώνουν ότι αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους.

Για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, περιγράφουν πώς πρέπει να εφεύρουν νέες τεχνολογίες και διαδικασίες εξασφαλίζοντας παράλληλα χρηματοδότηση για πιλοτικά έργα πρώτου είδους (FOAK).


Σύμφωνα με τον Shiner:

«Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας για την κλιμάκωση, αναζητούμε ενεργά συνεργάτες Μηχανικών, Προμηθειών και Κατασκευών (EPC) καθώς περνάμε στη μαζική παραγωγή».

Αντίθετα, ο Brown (Airhive) προβλέπει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η επικύρωση των χαρακτηριστικών απόδοσης υψηλών δυνατοτήτων ολόκληρου του συστήματος DAC σε αυξανόμενες κλίμακες.

Ο Pattison της Cella λέει ότι οι βασικές τους προκλήσεις είναι «η προμήθεια CO2 σε όγκους επαρκείς για την ικανοποίηση της χωρητικότητας αποθήκευσης σήμερα και η διαφοροποίηση της στοίβας κεφαλαίων για έργα επίδειξης FOAK για να αποδείξουν τα οφέλη της λύσης μας σε αυξανόμενες κλίμακες».

 

Χρηματοδότηση δραστηριοτήτων RD&D

Κάθε πρόκληση είναι επίσης μια ευκαιρία για καινοτομία. Με βάση την κατανόηση των κινδύνων, η AIR χαρτογραφεί τις πιο κρίσιμες δραστηριότητες RD&D (Ενεργειακή Έρευνα, Ανάπτυξη & Επίδειξη) για να κλιμακώσει κάθε προσέγγιση CDR στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Για παράδειγμα, η AIR υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στην RD&D των θαλάσσιων συστημάτων MRV.

Η έκθεση εκτιμά ότι η επένδυση 100-300 εκατομμυρίων δολαρίων ανά έργο για θαλάσσια παρακολούθηση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη τουλάχιστον 5 διαφορετικών προσεγγίσεων CDR που περιγράφονται στην έκθεση.

Οι εξελίξεις της Rewind στο MRV βαθέων υδάτων μπορούν να υποστηρίξουν άλλες προσεγγίσεις και έργα θαλάσσιας CDR στις δικές τους ανάγκες παρακολούθησης.

Η AIR δείχνει ότι η κρίσιμη χρηματοδότηση για την RD&D CDR από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές αυξάνεται παγκοσμίως. Ωστόσο, παραμένει ένα χρηματοδοτικό κενό και υπάρχει σαφής ανάγκη να ενισχυθεί ο παγκόσμιος συντονισμός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το AIR συνόψισε τις επενδυτικές προτεραιότητες σε πέντε κρίσιμες διαδρομές, από μικρά εργαστηριακά και πιλοτικά έργα που ξεκλειδώνουν τις εξελίξεις στη βασική επιστήμη μέχρι τις επενδύσεις μαζικής εμπορευματοποίησης στις πιο ώριμες προσεγγίσεις.


Οι απαιτήσεις για την επιτυχία της RD&D
Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοί μας υπενθυμίζουν ότι η επιτυχημένη RD&D απαιτεί περισσότερα από ένα ανοιχτό βιβλιάριο επιταγών.

Η Amar στο Rewind τονίζει τη σημασία ενός υποστηρικτικού ρυθμιστικού τοπίου που πρέπει να θεσπίσει η Επιτροπή της ΕΕ.

Ο Brown στην Airhive ζητά από τις κυβερνήσεις να «επιταχύνουν την ανάπτυξη χώρων DAC ενδιάμεσης κλίμακας τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο Pattison στη Cella, επίσης, αναζητά νέες τοποθεσίες όπου μπορούν να δοκιμάσουν και να κλιμακώσουν την τεχνολογία τους.

Το ταξίδι για την υπεύθυνη κλίμακα απομάκρυνσης του άνθρακα είναι ταυτόχρονα προκλητικό και εμπνευσμένο, όπως διαφωτίζεται από τις ιδέες από το AIR και τις προοπτικές που μοιράζονται οι Amar, Shiner, Brown και Pattison. Αυτοί οι οραματιστές CEO υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος εκτείνεται πέρα από την υπέρβαση τεχνικών εμποδίων RD&D.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ουσιαστικών συνεργασιών, την αγκαλιά της καινοτομίας και τη συλλογική συμβολή σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η Third Derivative δεσμεύεται να υποστηρίζει την κλιματική τεχνολογία και τους επιχειρηματίες αφαίρεσης άνθρακα που έχουν απτό αντίκτυπο στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης