Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για τα κοιτασμάτα αντιμονίτη στη Χίο, τέλος του έτους για την Ξάνθη

Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για τα κοιτασμάτα αντιμονίτη στη Χίο, τέλος του έτους για την Ξάνθη

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εκμίσθωση

 

Διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της Χίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αντιμονίτη, από το οποίο παράγεται το κρίσιμο μέταλλο αντιμόνιο. Αφού ολοκληρωθεί και εξασφαλιστεί συναίνεση θα ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της Κεράμου Χίου. Ήδη οι συναρμόδιοι φορείς (στρατός, αρχαιολογία, δασικές υπηρεσίες κ.ά.) έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για το έργο, οπότε δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί και εντός του καλοκαιριού.

Θα ακολουθήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ένας ακόμη διαγωνισμός για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο στα Κιμμέρια Ξάνθης.

Στο ΥΠΕΝ είχε παραδοθεί πριν λίγο καιρό από τη διοίκηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) η πλήρης κοιτασματολογική μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά για μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη.

Και για τους δύο χώρους έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον επενδυτών προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την εκμίσθωσή τους, μεταξύ των οποίων και μεγάλη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό, κατασκευαστικό και μεταλλευτικό χώρο σε συνεργασία με ευρωπαϊκό επενδυτικό όμιλο.

Οι έρευνες του ΕΑΓΜΕ

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες από την ΕΑΓΜΕ για την επιβεβαίωση και άλλων κοιτασμάτων που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες έρευνες ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν περισσότεροι δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι και να αποκτήσει η Ελλάδα μερίδιο στην «πίτα» των στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών.

Ήδη γερμάνιο έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της μισθώτριας εταιρείας στο κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας. Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική διαδικασία με εγκατεστημένο σύστημα καθετοποιημένης παραγωγής Al2O3-Al (Αλουμίνα-Αλουμίνιο) από τη «Μυτιληναίος». Στα "κατάλοιπα" της μεταλλουργίας βωξίτη εμπεριέχονται τα στρατηγικά μέταλλα Σκάνδιο (Sc), αλλά και Γάλλιο (Ga) για το οποίο η εταιρεία έχει «τρέξει» πιλοτικό έργο εξαγωγής του και εκτιμάται ότι η «Μυτιληναίος» θα μπορούσε να παράγει 40 με 45 μετρικούς τόνους Γαλλίου ετησίως, καλύπτοντας την ευρωπαϊκή ζήτηση για το μέταλλο.

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων

Για τα κοιτάσματα ορυκτού χαλαζία για παραγωγή μεταλλικού πυριτίου και σιδηροχρωμίου, η εταιρεία ΕΛΛΗΜΕΤ έλαβε στα τέλη Μαρτίου την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία μονάδας σε περιοχή της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα 10 κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών καθώς και ενδείξεις για άλλα έξι ή επτά ενώ ενδείξεις "εμφανίσεων" υπάρχουν και για σπάνιες γαίες. Για παραγωγή αλάτων θειικού νικελίου και κοβαλτίου που αποτελούν πρώτη ύλη για παραγωγή μπαταριών, θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ανάδοχοι της ΛΑΡΚΟ (ΤΕΡΝΑ – AD Holdings) με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης