Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Κρίσιμος ο ρόλος του αλουμινίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (mining)

Κρίσιμος ο ρόλος του αλουμινίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (mining)

Η αντοχή του στη διάβρωση το καθιστά ιδανικό για υπεράκτια αιολικά πάρκα - Αναμένεται αύξηση της ζήτησής του την επόμενη δεκαετία

Ο ρόλος του αλουμινίου στην παγκόσμια οικονομία είναι ποικίλος και κρίσιμος, από το κουτάκι ποτών μέχρι το πλαίσιο ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Όπως ο χαλκός, χρησιμοποιείται σε καθιερωμένες βιομηχανίες, όπως η μεταποίηση και η κατασκευή κατοικιών. Αξιοποιείται επίσης και σε αναπτυξιακούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι τα έργα για την ενεργειακή μετάβαση.

Μάλιστα η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 33,3 εκατομμύρια τόνους την επόμενη δεκαετία, όπως ανεφέρει το mining.com.

 

Προσόν του αλουμινίου είναι η αντοχή του

Με ανώτερη αντοχή στη διάβρωση, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως σε ηλιακές εγκαταστάσεις (σε κουφώματα, καλώδια και δομές στήριξης).

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ικανότητα αντοχής στα στοιχεία δίνει στο αλουμίνιο διάρκεια ζωής που υπερβαίνει τα 70 χρόνια.

Η αντοχή στη διάβρωση το καθιστά επίσης ιδανικό για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι πλατφόρμες πύργων, οι σταθμοί μετασχηματιστών και οι τουρμπίνες είναι έχουν κατασκευαστεί από αλουμίνιο.

Για αυτούς τους λόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ταξινομήσει το μέταλλο ως κρίσιμο ορυκτό. Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης θα μπορούσε να προέλθει από τη μαζική ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Λίγοι έχουν αναλογιστεί τους περιορισμούς του υπάρχοντος ενεργειακού δικτύου στην αδυσώπητη κίνηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, αυτός είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος που συνδέει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τον τελικό καταναλωτή και το αλουμίνιο πρόκειται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.


Το αλουμίνιο ως εφεδρεία για τον χαλκό

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικού δικτύου ως εναλλακτική λύση στον χαλκό. Αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο.

Η απόφαση να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για τον χαλκό χρονολογείται από τις πρώτες μέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνη την εποχή, η προμήθεια χαλκού διοχετεύονταν στην κατασκευή οβίδων, σφαιρών και άλλων πυρομαχικών.

Σε απόγνωση, οι ΗΠΑ άρχισαν να κόβουν χαλύβδινα νομίσματα για να εκτρέψουν περισσότερο χαλκό στην πολεμική προσπάθεια.

Το αλουμίνιο προσέφερε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Αφού πέρασε τις αρχικές δοκιμές, το αλουμίνιο ενσωματώθηκε σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες ηλεκτρικές καλωδιώσεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών και εργοστασίων.


Ηλεκτρισμός και η ευκαιρία αλουμινίου

Αν και έως και 40% λιγότερο αποδοτικό από τον χαλκό, το αλουμίνιο μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό σε μεγάλες αποστάσεις. Από τότε, το αλουμίνιο συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας.

Στο ακόλουθο διάγραμμα φαίνεται η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τιμών αλουμινίου και χαλκού.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_17.png

Ενώ ο χαλκός τα πήγε καλύτερα από τότε που έφτασε το 2022 από την κορυφή των πόρων, και τα δύο μέταλλα φαίνεται να κερδίζουν ισχυρή δυναμική το 2024.

Όπως και ο χαλκός, το ενδιαφέρον αυξάνεται για αυτό το βασικό μέταλλο.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου, η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 33,3 εκατομμύρια τόνους την επόμενη δεκαετία.

Αυξάνεται από 86,2 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 119,5 εκατομμύρια τόνους το 2030.

Περίπου το 37% αυτής της ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει από την Κίνα, μέσω της μεταποίησης, των κατασκευών και της φιλόδοξης αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για την ηλεκτροδότηση.

Όπως ο χαλκός, η προμήθεια θα παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προοπτική μετάλλων.

 

Κατανόηση της δυναμικής προσφοράς

Το μετάλλευμα αλουμινίου, γνωστό ως βωξίτης, δεν είναι τυπικά σπάνιο.

Ο σχηματισμός είναι παρόμοιος με τα κοιτάσματα νικελίου λατερίτη, όπου μεγάλοι όγκοι βροχοπτώσεων απομακρύνουν τα «κινητά» στοιχεία από το έδαφος, αφήνοντας πίσω τους μια φυσική συγκέντρωση των λιγότερο κινητών στοιχείων.

Αυτό περιλαμβάνει νικέλιο, σίδηρο και αλουμίνιο.

Τα κοιτάσματα χαλκού, από την άλλη πλευρά, σχηματίζονται μέσω της ανοργανοποίησης των πρωτογενών κοιτασμάτων μεταλλεύματος βαθιά κάτω από την επιφάνεια, καθιστώντας τα πιο δύσκολο να βρεθούν και πιο ακριβά στην εξόρυξή τους.

Γι' αυτό, λίβρα προς λίβρα, η ανά μονάδα τιμή του χαλκού θα υπερβαίνει πάντα αυτή του αλουμινίου.

Ενώ τα κοιτάσματα βωξίτη είναι σχετικά κοινά, προβλήματα εφοδιασμού εμφανίζονται σε επίπεδο επεξεργασίας. Βλέπετε, η παραγωγή αλουμινίου είναι ενεργοβόρα. Απαιτούνται περίπου 17.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή μόλις 1 τόνου εξευγενισμένου μετάλλου.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους μπορεί να επηρεάσει την προσφορά, αυτό είδαμε σε όλη την Ευρώπη το 2022.

Καθώς ξέσπασε πόλεμος στην Ουκρανία και ο Πούτιν περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν. Σε απάντηση, τα χυτήρια αλουμινίου επιβράδυναν τις εργασίες και περιόρισαν την παραγωγή.

Πιθανότητες επένδυσης

Δεδομένου ότι ο βωξίτης είναι σχετικά κοινός, η άνοδος για τους ανθρακωρύχους μπορεί να είναι περιορισμένη.

Ομοίως, οι εταιρείες θα είναι όμηροι υψηλότερου λειτουργικού κόστους, εκτός εάν τα διυλιστήρια έχουν πρόσβαση σε μια φθηνή πηγή ενέργειας.

Η επένδυση σε ένα αποκλειστικό ETF αλουμινίου θα μπορούσε να είναι η πιο στρατηγική επιλογή για κέρδη στον συγκεκριμένο τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης