Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Thema: Η μετάλλαξη της βιομηχανίας στην Γερμανία θα αυξήσει τη ζήτηση και την ισχύ

Thema: Η μετάλλαξη της βιομηχανίας στην Γερμανία θα αυξήσει τη ζήτηση και την ισχύ

Η απαίτηση για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ενδέχεται να εξαφανίσει κάποιες βιομηχανίες, ενώ άλλες μπορεί να μεταναστεύσουν… λόγω υψηλών τιμών ρεύματος  

Μια έκθεση του συμβουλευτικού ομίλου Thema δείχνει ότι η Γερμανία είχε πρόσφατο υψηλό ζήτησης 536 TWh το 2012 πριν πέσει στις 490 TWh το 2022, τότε δηλ. που ήρθαν οι κρίσεις τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η γερμανική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου 200 TWh αυτής της ζήτησης, με περίπου το ήμισυ αυτού για τη βαριά βιομηχανία.

Η ώθηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα θα ωθήσει κλάδους έντασης ενέργειας όπως το τσιμέντο, τα χημικά και τα χαλυβουργεία να βρουν καθαρότερους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους παραγωγής.

Για τη Γερμανία το ερώτημα δεν είναι ποιες βιομηχανίες εξαφανίζονται, αλλά αν αντικατασταθούν από εγχειρήματα που βοηθούν στη διατήρηση της οικονομίας, σύμφωνα με τον Gunther Kegel (Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ηλεκτρολόγων και Ψηφιακής Βιομηχανίας).

Για παράδειγμα, οι χημικές διεργασίες πιθανότατα θα στραφούν προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ τομείς που ανταποκρίνονται στα δυνατά σημεία της Γερμανίας θα συνεχίσουν να τα πηγαίνουν καλά, όπως η παραγωγή μηχανών ή τα ηλεκτρονικά.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία μηχανικής μάθησης και στα κέντρα δεδομένων θα απαιτήσουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

 «Οι τεχνολογίες της ηλεκτρικής και της ψηφιακής βιομηχανίας αλλάζουν πραγματικά το παιχνίδι για το κλιματικά ουδέτερο μέλλον μας. Αλλά οι δυνατότητές τους μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εάν είναι οικονομικά ελκυστικό να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Kegel την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση του κλάδου στο Βερολίνο, όπου τόνισε την ανάγκη για χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Ο Niclas Wenz (ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), εκτιμά ότι υπήρξε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης όπου περίπου το 20% της γερμανικής βιομηχανίας υψηλής έντασης ενέργειας είχε κλείσει.

Έκτοτε, κάποια δραστηριότητα έχει επιστρέψει, αλλά το ποσοστό εξακολουθεί να είναι περίπου 15% κάτω από το σημείο εκκίνησης.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι φόβοι της βιομηχανίας για μετακίνηση σε προορισμούς με χαμηλότερους φόρους γίνουν πραγματικότητα, η αυξημένη ζήτηση ενέργειας για ηλεκτροκίνηση για όλα (από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως νέες βιομηχανικές διεργασίες), θα διατηρήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε άνοδο, δείχνουν οι προβλέψεις.

Οι κυβερνητικές προβλέψεις εκτιμούν διπλασιασμό της συνολικής γερμανικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2045 σε περίπου 1.000 TWh/έτος.

Εντός αυτού, η βιομηχανική ζήτηση θα ενισχυθεί στις 300 TWh/έτος, αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι αυτές οι προβλέψεις «ενημερώνονται συνεχώς με βάση νέες γνώσεις».

«Ακόμα περιμένουμε, μακροπρόθεσμα, αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Tobias Federico της Brainpool (θυγατρική της Montel Energy).

Οι προβλέψεις του ομίλου προβλέπουν επίσης ενδεχόμενη ετήσια ζήτηση 1.000 TWh, με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα κυβερνητική πολιτική.


Μεταβολή στη μορφή κατανάλωσης ενέργειας

Ο Henrik Meincke (επικεφαλής οικονομολόγος στη Γερμανική Ένωση Χημικής Βιομηχανίας), είπε ότι η Γερμανία πιθανότατα θα δει μια αλλαγή στα είδη της ενέργειας που καταναλώνεται.

Η χημική βιομηχανία εργάζεται για να βρει τρόπους για τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών καυσίμων υπέρ της ηλεκτρικής ενέργειας για τις διαδικασίες θέρμανσης.

«Σε γενικές γραμμές, θα δούμε μια αλλαγή. Θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ενέργεια, αλλά η κατανάλωση ενέργειας θα πολλαπλασιαστεί».

Σημείωσε ότι η ενεργοβόρα βιομηχανία της Γερμανίας ήταν υπεύθυνη για περίπου το 17% της δημιουργίας αξίας στη μεταποίηση, αλλά περίπου τα 2/3 της τομεακής ενεργειακής ζήτησης.

Βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρονικά και η αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να συνεχίσουν να τα πάνε καλά, λένε εκπρόσωποι, λόγω των χαμηλών αναγκών σε ενέργεια αυτών των τομέων.

Αλλά ο Loic Geipel (ειδικός για το κλίμα και τη βιωσιμότητα της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας), επισημαίνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον θα βασίζεται στη δημιουργία εργοστασίων ημιαγωγών και μπαταριών καθώς ο τομέας γίνεται ηλεκτρικός.

Αλλά αυτού του είδους τα εργοστάσια είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Αυτό σημαίνει ότι η μη ελκυστική της Γερμανίας ως τόπος για επιχειρήσεις θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο.


Τάσεις φυγής από τη Γερμανία λόγω υψηλών τιμών ρεύματος

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο πειρασμός για φυγή από τη Γερμανία θα παραμείνει υψηλός όσο οι τιμές του ρεύματος παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το συμβόλαιο αναφοράς του πρώτου έτους να κορυφώνεται στα 1.050 EUR/MWh τον Αύγουστο του 2022.

Οι τρέχουσες τιμές βασικού φορτίου του πρώτου έτους έχουν βυθιστεί έκτοτε, κυμαίνοντας κοντά στα 100 EUR/MW αλλά ακόμα πάνω από τον μέσο όρο περίπου 52 EUR/MWh για το 2021 και το 2020 αυτή την εποχή.

Ο Wenz είπε ότι βλέπει ελάχιστες ελπίδες για πτώση των τρεχουσών τιμών στο μέλλον.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι μόνο η τιμή της αγοράς, αλλά μάλλον το συνολικό κόστος που μετακυλίεται επίσης στους καταναλωτές. Αυτό περιλαμβάνει τις τιμές χονδρικής, τους φόρους, τα τέλη μετάδοσης και το κόστος γραφειοκρατίας.

 

Οι απαιτούμενες επενδύσεις 500-600 δισ. ευρώ για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Ούτε το κόστος της βιομηχανίας είναι πιθανό να μειωθεί προειδοποιεί ο Geipel, σημειώνοντας το εύρος των επενδύσεων που απαιτούνται στη Γερμανία για την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα αποστολής.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν μια παρόμοια σημαντική πρόκληση, καθώς χρειάζονται νέοι σύνδεσμοι για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγονται στο βορρά με τη βιομηχανία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νότο.

Είναι απίθανο η βιομηχανία να μην κληθεί να αναλάβει μέρος αυτού του κόστους, είπε ο Geipel.

«Μιλάμε για 500-600 δισ. ευρώ που πρέπει να επενδυθούν σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια έως το 2045».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης