Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Νέο εργαλείο της Κίνας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2027 (Reuters)

Νέο εργαλείο της Κίνας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2027 (Reuters)
Το Πεκίνο στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα νέα πρότυπα για να ενθαρρύνει την κατανάλωση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τις τοπικές κυβερνήσεις να καλούνται να αναπτύξουν πιλοτικά προγράμματα και νέες πολιτικές
Η Κίνα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα διαχείρισης του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2027, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης σήμερα (5/6), μια κίνηση που θα δημιουργήσει ένα πιο ολοκληρωμένο και ενοποιημένο σύστημα προτύπων για τη μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το Reuters, το εν λόγω σύστημα προορίζεται να καταστήσει πιο εφικτό τον κλιματικό στόχο της Κίνας για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Στόχος είναι να κυκλοφορήσουν πρότυπα υπολογισμού του αποτυπώματος άνθρακα για περίπου 100 σημαντικά προϊόντα έως το 2027 και να αυξηθεί ο αριθμός αυτός σε 200 έως το 2030.

Ταυτόχρονα, η Κίνα θα δώσει προτεραιότητα στην έκδοση προτύπων υπολογισμού για προϊόντα όπως ο άνθρακας, ο χάλυβας, το φυσικό αέριο, το αλουμίνιο, οι μπαταρίες λιθίου και τα οχήματα νέας ενέργειας.

Η Κίνα και ο CBAM

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο σχεδιάζει να επεκτείνει το εμπόριο διοξειδίου του άνθρακα σε τομείς όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο και να αποτρέψει τις επιπτώσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού CBAM της ΕΕ, ο οποίος θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Οι βασικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στο εξωτερικό εμπόριο, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στο νέο αυτό εγχείρημα, όπως διαβάζουμε στο Reuters.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο CBAM τιμωρεί άδικα τους κινέζους εξαγωγείς και δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα για τη μείωση των εκπομπών.

Έμφαση στις εμπορικές πολιτικές

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα αναφέρει ότι η Κίνα θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εμπορικές πολιτικές που σχετίζονται με τον άνθρακα σε όλο τον κόσμο, θα οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα προωθήσει τη διεθνή ευθυγράμμιση των προτύπων για το ανθρακικό αποτύπωμα.

Επίσης, το Πεκίνο στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα νέα πρότυπα για να ενθαρρύνει την κατανάλωση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τις τοπικές κυβερνήσεις να καλούνται να αναπτύξουν πιλοτικά προγράμματα και νέες πολιτικές που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να αγοράζουν καθαρότερα προϊόντα.

Η Κίνα δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ένα ξεχωριστό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των βασικών βιομηχανιών κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του εθνικού συνόλου του 2023 μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή χάλυβα έως τις μεταφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης