Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Απαίτηση για τετραπλασιασμό αφαίρεσης CO2 - Μόλις 1% οι κλιματικές δαπάνες

Απαίτηση για τετραπλασιασμό αφαίρεσης CO2 - Μόλις 1% οι κλιματικές δαπάνες

Μόνο έτσι θα επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα - «Καμπανάκι» κινδύνου από την ετήσια έκθεση State of Carbon Dioxide Removal

Οι κυβερνήσεις πρέπει να φυτέψουν περισσότερα δέντρα και να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα τετραπλασιάζουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απομακρύνεται κάθε χρόνο από την ατμόσφαιρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι, ανέφερε μια ομάδα ερευνητών σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Η «αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα» (CDR) αναφέρεται σε μια σειρά επεμβάσεων που δεσμεύουν το CO2 ήδη στον αέρα.

Περιλαμβάνει συμβατικές μεθόδους όπως η αναδάσωση και λύσεις δυνητικά μεγάλης κλίμακας όπως τα βιοκαύσιμα, η καλλιέργεια φυκιών στους ωκεανούς και η χρήση φίλτρων που δεσμεύουν απευθείας το ατμοσφαιρικό CO2.

 

Χρειάζονται νέες πολιτικές για να αυξηθεί η ζήτηση για CDR

Επί του παρόντος, η CDR αφαιρεί περίπου 2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, αλλά πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 7 δισεκατομμύρια με 9 δισεκατομμύρια τόνους εάν οι αυξήσεις της θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθούν κάτω από το βασικό όριο του 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μια έρευνα. έκθεση από περισσότερους από 50 διεθνείς εμπειρογνώμονες.

«Οι παγκόσμιες καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν περίπου 55 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως το 2022, και οι εκπομπές συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, επομένως κάθε χρόνο, κάθε ενέργεια μετράει», δήλωσε ο Γκρέγκορι Νέμετ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και ένας από τους συντάκτες της ετήσιας έκθεσης State of Carbon Dioxide Removal).

Σύμφωνα με τους συντάκτες, απαιτούνται νέες πολιτικές για να αυξηθεί η ζήτηση για CDR, με τη χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες να μειώνεται από το 2020.

 

Μόνο 1% οι δαπάνες για την κλιματική τεχνολογία

Τα 856 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που επενδύθηκαν σε νέες νεοφυείς επιχειρήσεις πέρυσι αντιπροσώπευαν περίπου το 1% των συνολικών δαπανών για την κλιματική τεχνολογία.

«Βλέπουμε αρκετές πολιτικές που υποστηρίζουν άμεσα την τεχνολογία. Αυτό όμως που πραγματικά μας λείπει μέχρι στιγμής είναι οι κρατικές αγορές και η ζήτηση για αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα», είπε ο Νέμετ.

Κοινά πρωτόκολλα για τον τρόπο μέτρησης, αναφοράς και επαλήθευσης των ποσοτήτων CO2 που δεσμεύονται σε έργα CDR, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να βασιστούν σε χρηματοδότηση από τις αγορές άνθρακα, ανέφερε η έκθεση.

 

Κίνδυνοι από μεγάλη χρήση νέων και μη δοκιμασμένων μεθόδων

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι η CDR θα έπαιζε ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανάπτυξης νέων και μη δοκιμασμένων μεθόδων σε μεγάλη κλίμακα.

Θεωρεί ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα, την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού.

Ο Νέμετ είπε ότι «τίποτα δεν έρχεται δωρεάν. Το CDR δεν ήταν πανάκεια.

Ανεξάρτητα από το πόση απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα κάνουμε, θα πρέπει να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης