Γραμμές ρευστότητας 77 δισ. δολ. για την Trafigura - Τα μεγαλύτερα κέρδη της για α΄ εξάμηνο

Γραμμές ρευστότητας 77 δισ. δολ. για την Trafigura - Τα μεγαλύτερα κέρδη της για α΄ εξάμηνο
Η πολυεθνική εταιρεία εμπορευμάτων κάνει επενδύσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική και Ασία

Η Trafigura Group Pte Ltd (πολυεθνική εταιρεία εμπορευμάτων με έδρα τη Σιγκαπούρη με σημαντικούς περιφερειακούς κόμβους στη Γενεύη, το Χιούστον, το Μοντεβιδέο και τη Βομβάη), δημοσίευσε στις 6/6/2024 τα αποτελέσματα του εξαμήνου 2024 για την περίοδο που έληξε (31 Μαρτίου 2024).

Το εξάμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2024 συνέχισε τις λιγότερο ταραγμένες συνθήκες που επικρατούσαν κατά το β΄ εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023.

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5% στα 124.197 εκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας την επίδραση των χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, που αντισταθμίζονται εν μέρει από τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών.

Ο Όμιλος ανέφερε υποκείμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 4.284 εκατ. USD σε σύγκριση με 8.136 εκατ. USD το 2023.

Η σταθερή απόδοση το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου να προσαρμοστεί στη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς.

Ο Όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,474 εκατ. USD (ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που έχουν καταγραφεί).

Υπήρχαν ισχυρές επιδόσεις από όλα τα βασικά μας τμήματα (Πετρέλαιο και Προϊόντα Πετρελαίου, Μέταλλα και Ορυκτά, Ενέργεια φυσικού αερίου και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), καθώς και από τη ναυτιλία.

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες του Ομίλου παρέμεινε υψηλή, καθώς οι πελάτες συνέχισαν να βασίζονται στην Trafigura για την πλοήγηση σε περίπλοκες αγορές.

Οι συνολικοί όγκοι διαπραγμάτευσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και του LNG), ήταν 7,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (περίπου 15% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους).

Αυτό οφειλόταν κυρίως στους υψηλότερους όγκους συναλλαγών αργού πετρελαίου, λόγω των συμφωνιών προμήθειας και μάρκετινγκ με διυλιστήρια στην Ευρώπη.

Στα μη σιδηρούχα μέταλλα, οι όγκοι παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι από έτος σε έτος στους 10,4 εκατ. τόνους, ενώ οι όγκοι ορυκτών χύδην αυξήθηκαν 25% σε 54,7 εκατ. τόνους λόγω της αύξησης του σιδηρομεταλλεύματος.

Αυτό οφειλόταν στην υψηλότερη απόδοση στον τερματικό σταθμό της κοινής επιχείρησης Porto Sudeste στη Βραζιλία, καθώς και στο αυξημένο εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος από την Αυστραλία και την Ινδία.

 

Εξαγορές

Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ξεπέρασαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου 2024, παρέχοντας μια σταθερή βάση για επενδύσεις που θα βοηθήσουν τον Όμιλο να επωφεληθεί και να συμβάλει σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.

Αυτές περιλαμβάνουν τη σχεδιαζόμενη αγορά των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων της Greenergy (προμηθευτής καυσίμων για οδικά μέσα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και ενός μεγάλου παραγωγού βιοντίζελ), καθώς και των δραστηριοτήτων εφοδιασμού της στον Καναδά.

Αυτές οι εξαγορές οι οποίες υπόκεινται σε ρυθμιστική έγκριση, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των εργασιών προμήθειας καυσίμων της Trafigura και θα προσθέσουν τη φυσική παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων στην αναπτυσσόμενη επιχείρηση βιοκαυσίμων.

Μετά το κλείσιμο του εξαμήνου, η Rhône Energies (μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την Trafigura και τον επενδυτή διυλιστηρίου Entara) ανακοίνωσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την αγορά του διυλιστηρίου Fos-sur-Mer στη νότια Γαλλία από την Esso, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών και άλλων εγκρίσεων.

Συλλογικά αυτές οι εξαγορές υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Trafigura να παρέχει τους πόρους που χρειάζεται η κοινωνία σήμερα.

 

Επενδύσεις για το μέλλον

Ο Όμιλος συνεχίζει επίσης να επενδύει για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, η εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία να αυξήσει τη συμμετοχή της στην H2 Energy Europe και έγινε κύριος της πλειοψηφίας καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την τελική επενδυτική απόφαση για ένα έργο μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στη Δανία και ένα έργο 20 MW στη Νότια Ουαλία.

Στην Αφρική, η Trafigura είναι μέρος μιας κοινοπραξίας στην οποία έχει ανατεθεί 30ετής παραχώρηση για τη λειτουργία ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 1.300 χιλιομέτρων και ενός λιμανιού ορυκτών στην Αγκόλα.

Ο Lobito Atlantic Railway προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική διαδρομή στην αγορά προς τις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής για ορυκτά και μέταλλα που παράγονται στην περιοχή Copperbelt. Το επενδυτικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας έχει ξεκινήσει με σημαντικές συμβάσεις που υπογράφηκαν για την απόκτηση τροχαίου υλικού και υποδομής.

Στα μέταλλα μπαταριών, η Trafigura συμφώνησε να επενδύσει σε ένα νέο υπερσύγχρονο διυλιστήριο νικελίου που κατασκευάζει η Korea Zinc στο Ulsan της Νότιας Κορέας, ενώ παράλληλα προμηθεύει πρώτες ύλες στο εργοστάσιο και εμπορεύεται μέρος της παραγωγής του.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του εξαμήνου του 2024 ήταν μια συμφωνία για την αγορά πιστώσεων αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα από μια νέα εγκατάσταση άμεσης σύλληψης αέρα που κατασκευάζεται επί του παρόντος στο Τέξας.

Ο Όμιλος συμμετέχει επίσης ενεργά στις προσπάθειες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας η οποία παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Μετά το κλείσιμο του εξαμήνου έγινε παραγγελία για τέσσερα μεσαίου μεγέθους αερομεταφορείς αερίου ικανά να λειτουργούν με αμμωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υποστηρίζοντας τη δέσμευση για μείωση της έντασης άνθρακα του ναυτιλιακού στόλου του Ομίλου.

 

Ρευστότητα και χρηματοδότηση - 77 δισ. δολ.

Η Trafigura συνέχισε επίσης να εξασφαλίζει αυξημένη πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, ενισχύοντας περαιτέρω το απόθεμα ρευστότητάς της.

Οι συνολικές πιστωτικές γραμμές έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, (εξαιρείται η Puma Energy), από ένα δίκτυο περίπου 150 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Δηλώσεις επιτελικών στελεχών

Σχόλια για τα αποτελέσματα της Trafigura έκαναν δύο κορυφαία στελέχη της εταιρείας.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν ο Jeremy Weir (Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) και ο Christophe Salmon (Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου).

«Η δύναμη της επιχείρησής μας ήταν εμφανής με τις ισχυρές επιδόσεις από τα βασικά μας τμήματα.

Σε ένα λιγότερο πιεσμένο περιβάλλον από ό,τι την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, η ζήτηση για τις υπηρεσίες μας παρέμεινε ισχυρή και καταγράψαμε καθαρά κέρδη που ήταν ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που έχουμε καταγράψει», δήλωσε ο Weir.

 

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου και την ικανότητα να προσφέρει αξία για τους μετόχους μας και για περισσότερους από 1.400 εργαζομένους μετόχους.

Αυτή η θετική άποψη αντανακλά τη συνεχιζόμενη ισχύ της οικονομικής μας θέσης και την υποστήριξη που απολαμβάνουμε από ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως», υποστήριξε ο Salmon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης