Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Reuters: ΕΕ και Ην. Βασίλειο φοβούνται επιβολή φόρου άνθρακα

Reuters: ΕΕ και Ην. Βασίλειο φοβούνται επιβολή φόρου άνθρακα

Σε τέτοια περίπτωση θα πληγούν τα έσοδα έργων ΑΠΕ, θα αυξηθούν και άλλο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εκπομπές - Προτεινόμενος τρόπος αποφυγής τέλους CO2

Τα βρετανικά αιολικά και ηλιακά πάρκα που εξάγουν ενέργεια στην ηπειρωτική Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τέλη CO2 από το 2026 παρόλο που δεν παράγουν εκπομπές, εκτός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσουν για αλλαγές σχετικά με το φόρο άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ.

Οι χρεώσεις που ορίζονται σε μια ρήτρα του νόμου περί εισφοράς CO2, θα μπορούσαν να πλήξουν τα έσοδα έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, να αυξήσουν τις ήδη υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και να οδηγήσουν σε υψηλότερες εκπομπές, ανέφεραν στο Reuters πηγές της βιομηχανίας και αναλυτές.

«Είναι ένα πρόβλημα και από τις δύο πλευρές.

Αποκινεί την καθαρή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο τη στιγμή που προσπαθούμε να ενισχύσουμε την παροχή καθαρής ενέργειας και θα αυξήσει τις τιμές ηλεκτρισμού στη βόρεια Ευρώπη», δήλωσε ο Άνταμ Μπέρμαν (αναπληρωτής Διευθυντής του βιομηχανικού ομίλου Energy UK).

Ο Μηχανισμός Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) θα επιβάλει τέλος εκπομπών CO2 στις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου στην ΕΕ, εκτός εάν η χώρα εξαγωγής έχει ίσες πολιτικές τιμολόγησης CO2.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του, το τέλος CO2 για την ενέργεια θα υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια προεπιλεγμένη τιμή που βασίζεται στις μέσες και ιστορικές εκπομπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η βρετανική βιομηχανία ενέργειας λέει ότι θα τιμωρήσει άδικα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι ένα θέμα που έχουμε επίγνωση και το έχουμε θέσει, που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ΕΕ», είπε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα η Κάθριν Στιούαρτ (αναπληρώτρια Διευθύντρια εμπορικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου),.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με τον σχεδιασμό της εισφοράς άνθρακα προτού οριστικοποιήσει την εφαρμογή της από το 2026.

 

Πιθανές συνέπειες από την επιβολή φόρου

Το πρόσθετο κόστος της χρέωσης θα μπορούσε να καταστήσει αντιοικονομική την εξαγωγή περίσσειας καθαρής ενέργειας από τη Βρετανία στην Ευρώπη σε ορισμένες περιόδους που η ζήτηση είναι ασθενέστερη, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υψηλή και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλές, είπαν οι αναλυτές.

Ανάλυση από την Aurora Energy Research, που κοινοποιήθηκε στο Reuters, έδειξε ότι έως το 2030 θα μπορούσαν να περιοριστούν το πολύ 3 γιγαβατώρες (GWh) παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Προσθέτετε έναν φόρο στις εξαγωγές, επομένως αυτό ουσιαστικά μειώνει το περιθώριο κέρδους κάθε φορά που θέλετε να εξάγετε», δήλωσε ο Pranav Menon (επικεφαλής της GB Power & Renewables στην Aurora).

Σύμφωνα με την Aurora (συμβουλευτική εταιρεία που προσφέρει αναλύσεις βάσει δεδομένων για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές ενέργειας για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό), το 2030 το τέλος άνθρακα στα σύνορα θα μπορούσε να μειώσει κατά 5% την τιμή που μπορούν να κερδίσουν τα βρετανικά έργα ΑΠΕ για την ισχύ τους.

Η μειωμένη πρόσβαση στη φθηνή βρετανική ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές χονδρικής ενέργειας έως και 4% σε αγορές όπως η Ιρλανδία και η Ολοκληρωμένη Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Ιρλανδίας που εισάγουν μεγάλη ενέργεια από το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε η ανάλυση Aurora.

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο για να καλύψουν το έλλειμμα, οι εκπομπές CO2 θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 13 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που ισοδυναμούν με εκπομπές 8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, πρότεινε προηγούμενη ανάλυση της AFRY.

 

Τρόπος αποφυγής φόρου CO2

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι εξαγωγές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μπορούν να αποφύγουν το τέλος CO2 εάν μπορούν να συμμορφωθούν με ορισμένα κριτήρια και να αποδείξουν την προέλευσή τους.

Αλλά τα στοιχεία του κλάδου λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας (σε όλες τις διασυνδέσεις) διακινείται ανώνυμα… επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί ποια είναι αυτή η περιεκτικότητα σε άνθρακα», δήλωσε ο Pieter-Jan Marsboom (Διευθυντής προϊόντων και υπηρεσιών στη διασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος Ηνωμένου Βασιλείου-Βελγίου Nemo Link).

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το (CBAM) και να σταματήσουμε τους εξαγωγείς του Ηνωμένου Βασιλείου να πληρώνουν φόρο στην ΕΕ που διαφορετικά θα μπορούσε να εισέλθει στον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ήταν η σύνδεση (αγορά άνθρακα)», ανέφερε η SSE'S Group (βρετανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης