Commodities

Πάνω από τα 2.000 δολ. ο χρυσός - Ρεκόρ και για το παλλάδιο

Πάνω από τα 2.000 δολ. ο χρυσός - Ρεκόρ και για το παλλάδιο

 

Οι εταιρείες παλλαδίου πλησιάζουν σε ρεκόρ, ο χρυσός επιταχύνεται καθώς οι ανησυχίες της Ουκρανίας αυξάνονται

Το παλλάδιο αυξάνεται έως και 7,5%.

Άνοδο 3% σημείωσε ο χρυσός κινούμενος πάνω από τα 2.000 δολάρια ενώ το παλλάδιο άγγιξε το ανώτατο όριο όλων των εποχών στις ασταθείς συναλλαγές την Τρίτη, καθώς η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας πυροδότησε ανησυχίες για την προσφορά του μετάλλου.

Το spot παλλάδιο σκαρφάλωσε σχεδόν 5% στις 3.045,50 στις πρώτες πρωινές συναλλαγές. Κινήθηκε μεταξύ κερδών και ζημιών σε ασταθείς τιμές, ενισχυμένο έως και 7,5% και υποχωρώντας κατά 3,4%.
Οι επενδυτές έκαναν επίσης απολογισμό της ανακοίνωσης ότι τα ρωσικά διυλιστήρια μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν πλατίνα και παλλάδιο στο Λονδίνο. Η απαγόερευση του παλλαδίου, σύμφωνα με traders και αναλυτές, θα είχε επιδεινώσει τις ανησυχίες για την προμήθεια από τον μεγάλο παραγωγό Ρωσία.
Το μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο περίπου 60% μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας φτάσει στο υψηλό ρεκόρ των 3.440,76 δολαρίων τη Δευτέρα.
Σε περίπτωση ελλείψεων, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν σχεδόν οποιοδήποτε τίμημα για το μέταλλο για να συνεχίσουν την παραγωγή, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo bank Ole Hansen.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο σχεδόν 3% στα 2.054 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 6% στα 1.184,60 δολάρια.

Ο χρυσός συνεχίζει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο χαμηλής μεταβλητότητας, δήλωσε ο αναλυτής της Saxo bank, Ole Hansen. «Θα αντιμετωπίσουμε μια περίοδο εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού όπου οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολεύονται να υπερασπιστούν λόγω άλλων περιορισμών. Και αυτό θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτές στην αγορά χρυσού».

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά μια ασφαλής επένδυση αξίας κατά τη διάρκεια τέτοιων παγκόσμιων κρίσεων και του αυξανόμενου πληθωρισμού καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης